Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 01 23

Darbą pradeda pirmas Lietuvos ambasadorius Afganistanui

Lietuvos ambasadorius Afganistano Islamo Respublikai Rokas Bernotas pirmadienį Kabule įteikė skiriamuosius raštus šios šalies prezidentui Ashrafui Ghani.
Kabulas
Kabulas / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Užsienio reikalų ministerija pranešė, kad Vilniuje reziduosiantis R.Bernotas tapo pirmuoju ambasadoriumi, akredituotu šiai šaliai. 2005–2015 metais Kabule veikė Lietuvos specialioji misija, kuriai vadovaudavo laikinieji reikalų patikėtiniai.

Ambasadorius pabrėžė, kad vertina reformas, įvykdytas Afganistane, ir pridėjo, kad Lietuva yra pavyzdys, kuriuo Afganistanas galėtų sekti elektroninės valdžios, mokėjimų diegimo klausimais. R.Bernotas Afganistano prezidentui, nurodžiusiam, jog jo šalis siekia didinti produkcijos eksportą į Europą, taip pat pristatė traukinio „Vikingas“ maršrutą.

Šiuo metu Afganistane, misijoje „Tvirta parama“, tarnauja kelios dešimtys kariškių iš Lietuvos.

Sekmadienį R.Bernotas susitiko su Afganistano užsienio reikalų ministru Salahuddinu Rabbani, su juo aptarė dvišalius santykius. Ambasadorius pakartojo Lietuvos pasiryžimą remti Afganistano Nacionalinę vienybės vyriausybę, aktyviai kovojančią prieš terorizmą ir siekiančią saugumo bei stabilumo šalyje.

Lietuva 2006–2015 metais Vystomojo bendradarbiavimo ir paramos demokratijai programos lėšomis finansavo 229 projektų įgyvendinimą ir kitas veiklas (tarptautinius renginius, dvišalius vizitus) Afganistane iš viso už daugiau nei 5 mln. eurų. Parama skirta valdžios institucijų gebėjimams stiprinti, sveikatos sektoriui, kaimo plėtrai, bendradarbiavimui su tarptautine donorų bendruomene skatinti.

Nuo 2005 metų Lietuva vadovavo Provincijos atkūrimo grupei Goro provincijoje. 2013 metais užbaigta misija buvo pirmasis ir didžiausias Lietuvos, kaip tarptautinės donorų bendruomenės narės, indėlis.

Šiuo metu Afganistane, misijoje „Tvirta parama“, tarnauja kelios dešimtys kariškių iš Lietuvos.

Lietuva ir Afganistanas diplomatinius santykius užmezgė dar tarpukariu, kai 1930 metų gruodžio 9 dieną Kaune buvo pasirašyta Lietuvos ir Afganistano draugiškų santykių sutartis. Atkurtą Lietuvos nepriklausomybę Afganistanas pripažino 1991 metais, o 2005 metais atkurti ir diplomatiniai santykiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius