Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 22

Darbo partiją dėl siūlomų PVM lengvatų tarkavę socialdemokratai patys jas siūlė ne vieną kartą

Socialdemokratų viešas įkandimas koalicijos partneriams „darbiečiams“ dėl siūlymų kai kuriems produktams taikyti lengvatinį Pridėtinės vertės mokestį (PVM) rodo, kad trumpa atmintimi pasižymi ne tik premjeras Algirdas Butkevičius, bet ir visa jo vadovaujama partija. Tačiau socialdemokratai atkerta, kad tuomet, kai panašias pataisas siūlė jie, buvo kiti laikai.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Trečiadienį sociademokratų frakcija Seime išplatino pranešimą, kuriame pareiškė, kad siūlydama lengvatinį PVM tarifą mėsai, daržovėms ir vaisiams, „darbiečiai“ bando pagerinti gyvenimą Viktoro Uspaskicho artimųjų valdomam koncernui „Vikonda“.

Pasak Seimo socialdemokratų, tokios mokesčių išimtys neskatina ekonomikos augimo, o iškraipo rinką.

Pasak Seimo socialdemokratų, tokios mokesčių išimtys neskatina ekonomikos augimo, o iškraipo rinką. Naudos iš jų – tik atskiroms įmonėms, o iki vartotojo ateina nebent labai maža lengvatos dalis.

Socialdemokratai pareiškė, kad tokia lengvata pagerintų gyvenimą tik verslininkams.

Socialdemokratai atkreipė dėmesį, kad viena didžiausių mėsos ir daržovių perdirbimo įmonė priklauso V.Uspaskicho šeimai, viena stambi daržovių ir vaisių perdirbimo įmonė – Darbo partijos frakcijos Seime seniūno Kęstučio Daukšio broliui. Sociademokratai pareiškė, kad už tokias pataisas tikrai nebalsuos.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Viktoras Uspaskichas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Viktoras Uspaskichas

Socialdemokratams tada neatrodė, kad tokie pasiūlymai iškreips rinką ir kad naudos nuo to turės tik verslininkai, nes siūlydami projektus jie aiškino norintys padėti skurstantiems.

Socialdemokratai greičiausiai pamiršo, kad patys periodiškai siūlė sumažinti PVM ne tik maisto produktams, bet ir periodikai, kai kurioms paslaugoms.

Jiems tada neatrodė, kad tokie pasiūlymai iškreips rinką ir kad naudos nuo to turės tik verslininkai, nes siūlydami projektus jie aiškino norintys padėti skurstantiems.

2009-2012 metais tuomet opozicijoje buvę socialdemokratai įvairius lengvatinio PVM variantus siūlė 6 kartus.

Socialdemokratai siūlė lengvatas maistui, periodikai, paslaugoms

2012 metų kovą Bronius Pauža pasiūlė įteisinti lengvatinį 5 proc. PVM tarifą šviežiai atšaldytai arba užšaldytai mėsai, pienui, šviežių naminių paukščių kiaušiniams  ir duonai.

2011 metų pabaigoje pats A.Butkevičius siūlė lengvatinį 5 proc. PVM tarifą šviežiai atšaldytai, užšaldytai, giliai užšaldytai mėsai, gyvoms, šviežioms, šviežiai atšaldytoms, užšaldytoms žuvims.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Mėsos turguje
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Socialdemokratai irgi siūlė sumažinti PVM mėsai

2010 pabaigoje A.Butkevičius siūlė 10 procentų PVM tarifą keleivių ir jų bagažo gabenimui, knygoms, laikraščiams, žurnalams ir kitai periodikai, vaistams, kūdikių maistui, medicinos prekėms ir įrangai, viešbučiams, šviežiai ir šaldytai mėsai, paukštienai, žuvims, gyvenamųjų namų statybai, renovacijai, šildymui, šilumos energijai, gyventojams tiekiamam karštam vandeniui.

2009 sausį, per patį krizės įkarštį, tokius pat PVM mokesčio sumažinimus siūlė Zigmantas Balčytis. 

I.Šiaulienė: tada buvo kitokie laikai

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Irena Šiaulienė
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Irena Šiaulienė

Seimo socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė 15min.lt aiškino, kad 2009-2012 metais situacija buvo visiškai kitokia, nei dabar.

„Tai yra skirtingas laikas, vienodo požiūrio būti negali“, – sakė ji.

Politikė pabrėžė, kad su Darbo partija jau sutarta, kad neaptarę koalicijoje jie neteiks Seimui jokių mokestinių siūlymų.

Politikė pabrėžė, kad su Darbo partija jau sutarta, kad neaptarę koalicijoje jie neteiks Seimui jokių mokestinių siūlymų.

PVM lengvatos – šilumai, leidiniams, viešbučiam

Šiuo metu lengvatinis 9 proc. PVM tarifas taikomas šilumos energijai ir karštam vandeniui, teikiamam į gyvenamąsias patalpas, knygoms, periodiniams leidiniams su tam tikromis išlygomis, keleivių ir bagažo vežimo paslaugoms, viešbučiams.

Lengvatinis 5 proc. PVM tarifas galioja vaistams ir medicinos pagalbos priemonėms, neįgaliųjų techninės pagalbos priemonėms ir remontui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius