Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 12 02

Darbo grupė dėl rinkimų pažeidimų siūlo bausti ir už bandymus pirkti balsus

Kadenciją baigiančio premjero Andriaus Kubiliaus sudaryta darbo grupė dėl rinkimų įstatymų pažeidimų siūlo bausti ir už planus, bandymus bei siekius papirkti rinkėjus, o ne tik patį papirkimo faktą.
Balsavimas
Balsavimas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Šiuo metu Baudžiamasis kodeksas (BK) sankciją numato tuo atveju, kai rinkėją paperkant, apgaulės būdu, naudojant psichinę prievartą jam buvo trukdoma pasinaudoti rinkimų teise. Darbo grupė siūlo šią nuostatą pildyti, kad baudžiama būtų ir už bandymą daryti rinkėjui poveikį.

Grupė siūlo, kad tas, kas tiesiogiai ar netiesiogiai pasiūlė, pažadėjo, susitarė duoti arba davė atlygį rinkėjui už balsavimą rinkimuose būtų baudžiamas laisvės atėmimu iki ketverių metų.

Kaip teigia darbo grupė, taip pakeitus BK nereikėtų įrodinėti priežastinio ryšio tarp veiksmų ir trukdymo realizuoti savo teisę, pakaktų paties nusikalstamos veikos – pavyzdžiui, atlygio davimo – fakto. Tokiu būdu pats neteisėtas poveikis pasinaudoti rinkimų teise turėtų būti vertinamas kaip baigtas nusikaltimas.

Taip pat darbo grupė siūlo apygardų ir apylinkių rinkimų komisijų narius prilyginti valstybės tarnautojams, kad jiems būtų galima taikyti valdininkams taikomas Baudžiamojo kodekso normas dėl papirkimo, piktnaudžiavimo.

Kaip teigiama grupės pasiūlymuose, nors vietos rinkimų komisijų nariai turi tam tikrus administracinius įgaliojimus ir atlieka įstatymuose numatytas pareigas, nėra valstybės tarnautojai, todėl išvengia BK valstybės tarnautojams ar jiems prilygintiems asmenims nustatytos atsakomybės dėl papirkimo, piktnaudžiavimo.

Dar darbo grupė siūlo Administracinių teisės pažeidimų kodekse didinti baudas už rinkimų dokumentų praradimą, vietoje dabar numatytos nuo penkių šimtų iki dviejų tūkstančių litų, iki dviejų-keturių tūkstančių litų.

Taip pat darbo grupė atkreipia dėmesį, jog tam tikri pakeitimai rinkimų teisėje po paaiškėjusių pažeidimų jau padaryti prezidentės iniciatyva.

Šalies vadovės Dalios Grybauskaitės inicijuotomis pataisomis lapkritį buvo sugriežtintos bausmės už balsų pirkimą

Baudžiamojo kodekso pataisos numato, kad tas, kas naudodamas psichinę prievartą arba papirkdamas, arba apgaulės būdu trukdė asmeniui realizuoti savo teisę rinkti, būti išrinktam arba dalyvauti referendume arba organizavo trukdymą asmeniui realizuoti savo teisę rinkti, būti išrinktam arba dalyvauti referendume, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki ketverių metų. Tas, kas padarė tokią veiką, jeigu dėl to rinkimai ar referendumas buvo pripažinti negaliojančiais, bus baudžiamas bauda arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.

Iki tol maksimali bausmė už trukdymą pasinaudoti rinkimų ar referendumo teise yra treji metai nelaisvės.

Taip pat šalies vadovės iniciatyva į BK įrašyta, kad atsakomybė už rinkėjų papirkinėjimą bus taikoma ne tik fiziniams, bet ir juridiniams asmenims – tai yra ir politinėms partijoms. Dar priimta Kriminalinės žvalgybos įstatymo pataisa, kuri turint duomenų apie galimą balsų pirkimo organizavimą leis taikyti operatyvines priemones.

Prezidentė pataisas pateikė reaguodama į Seimo rinkimų metu šį rudenį viešumon iškilus atvejus dėl galimo balsų pirkimo.

Premjeras Andrius Kubilius tuomet sudarė darbo grupę ir pavedė jai pateikti siūlymus dėl rinkimų teisinio reguliavimo tobulinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius