Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 04 23

Darbo grupė siūlo didinti parlamentinei veiklai skirtas lėšas ir leisti jas naudoti trumpalaikei transporto nuomai

Seimo narių teises ir darbo sąlygas turintį nustatyti įstatymo projektą rengusi darbo grupė siūlo didinti Seimo nariams parlamentinei veiklai skiriamas lėšas ir leisti jas naudoti trumpalaikei automobilio nuomai.
 Seimo rytinis posėdis
Seimo rytinis posėdis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Įstatymo projekte numatyta, kad už šiuos pinigus Seimo narys nuomotis automobilį galės ne daugiau kaip septynias dienas per mėnesį.

„Tai numatyta tam, kad Seimo nariai galėtų naudoti parlamentinės veiklos lėšas, pavyzdžiui, nuvykti į susitikimus su rinkėjais“, – BNS sakė pataisas rengusios darbo grupės pirmininkas parlamento vicepirmininkas Arvydas Nekrošius.

Pastaruosius kelis mėnesius, pagal naujų Seimo valdančiųjų nustatytą tvarką, parlamentinės lėšos automobilio nuomai negali būti naudojamos. Iki šios tvarkos įvedimo parlamentarai galėjo neribotai naudoti parlamentinei veiklai skirtas lėšas automobilio nuomai.

Projekte numatyta, kad parlamentinei veiklai Seimo nariai kas mėnesį gautų po 1,7 vidutinio mėnesio darbo užmokesčio dydžio sumą. Tai reikštų grįžimą į prieš ekonominę krizę buvusią padėtį.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arvydas Nekrošius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arvydas Nekrošius

Nuo 2008 metų Seimo nariams parlamentinei veiklai kas mėnesį mokama po vieno vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio sumą (dabar apie 800 eurų). Nors sumažinimas numatomas tik vieniems metams, kasmet parlamentarai vis pratęsdavo jo galiojimą.

Siūloma įstatyme nustatyti, kad už šiuos pinigus politikai gali apmokėti padėjėjų pokalbius telefonu, biuro išlaikymo išlaidas, pirkti gėlių ir suvenyrų, kanceliarinių prekių, drausti automobilius ir kt.

Naują įstatymo projektą dėl parlamentarų teisių ir pareigų parengusi darbo grupė taip pat pasiūlė, kad sostinėje ir 30 kilometrų nuo jos ribų gyvenamojo ploto neturintys politikai galės įsikurti Seimo viešbutyje, tačiau turės susimokėti už elektrą ir vandenį. Dabar visas komunalines viešbučio gyventojų išlaidas padengia Seimo kanceliarija.

Taip pat siūloma, kad Seimo nariui už kiekvieną be pateisinamos priežasties praleistą plenarinį, komiteto ar komisijos posėdį atlyginimas būtų mažinamas 5 procentais. Jeigu būtų praleisti visi posėdžiai, toks parlamentaras atlygio negautų.

Tokia naujovė numatyta ir jau svarstomose Seimo statuto pataisose. Jas pasiūlė Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas.

Dabar galiojančiame Seimo statute numatyta, kad parlamentarui atlyginimas daugiausia gali būti sumažinamas vienu trečdaliu.

Darbo grupė nesiūlo įteisinti parlamentarų atostogų, nors tai padaryti yra nurodęs Konstitucinis Teismas. Projekto autorių nuomone, Seimo narių darbas yra nepertraukiamas, o įteisinus atostogas neįmanoma garantuoti skubų Seimo posėdžio sušaukimo susidarius ypatingai situacijai.

Pagal projektą, kiekvienam parlamentarui, kaip ir dabar, priklausytų po tris padėjėjo-sekretoriaus pareigybes.

Taip pat numatyta, kad Seimo nario prašymu savivaldybės administracija neatlygintinai turėtų suteikti jam tinkamas patalpas susitikti su gyventojais. Tačiau šios patalpos negalėtų būti naudojamos rinkimų agitacijai vykdyti. Be to, savivaldybės turėtų suteikti nemokamai patalpas vienmandatėje apygardoje išrinkto parlamentaro biurui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius