Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 21

Darbo kodekso pataisos būtų palankesnės darbuotojams

Darbo kodekso (DK) pataisos dėl darbo santykių liberalizavimo būtų palankesnės ne darbdaviams, o darbuotojams, teigia premjeras Andrius Kubilius.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr.
Temos: 1 Darbas

„Tie pasiūlymai, kuriuos pradeda svarstyti Seimas, naudingi ne darbdaviui, o visų pirma dirbantiesiems, nes leidžia išsaugoti daugiau darbo vietų, o išsaugoti daugiau darbo vietų galima daugiau, jei pačiuose darbo santykiuose atsiranda šiek tiek daugiau lankstumo. Lankstumą siūlome įgyvendinti tokiu būdu, kad tardamiesi darbdaviai su darbuotojų profsąjungomis, tarybomis kolektyvinėse sutartyse gali nustatyti lankstesnius reguliavimo būdus, kad esant krizei (...)būtų galima lanksčiau reaguoti nei dabar numatyta Darbo kodekse, ir išsaugoti darbo vietas, galbūt mažiau apmokamas laikinai“, – interviu Lietuvos radijui antradienį sakė ministras pirmininkas.

Antradienį Seimas pradeda svarstyti DK pataisas dėl darbo santykių liberalizavimo. Pataisomis dėl daugelio darbdaviui palankesnių, nei šiuo metu Darbo kodekse numatyta, darbo santykius reglamentuojančių nuostatų siūloma leisti atskirai susitarti kolektyvinėse sutartyse.

Siūloma nustatyti galimybes lanksčiau peržiūrėti nuostatas dėl darbo sutarties nutraukimo darbdavio iniciatyva, leisti kolektyvinėse sutartyse sulygti dėl kitokių išeitinių išmokų, įspėjimo terminų.

Jei šiuo metu su darbuotojais, auginančiais vaikus iki 14 metų amžiaus, darbo sutartis gali būti nutraukiama tik ypatingais atvejais, kolektyvinėse sutartyse siūloma leisti nustatyti ir mažesnį vaikų amžių - iki 10 metų.

Terminuotą sutartį siūloma leisti iki termino nutraukti, jei tai numatyta kolektyvinėje sutartyje, sumokant ne mažesnę nei darbuotojo vieno mėnesio vidutinio darbo užmokesčio dydžio išmoką. Darbo kodeksas numato, jog tokiu atveju darbdavys turi atsiskaityti už likusį darbo sutarties galiojimo laiką.

DK numato, jog nutraukus darbo sutartį, kai nėra darbuotojo kaltės, jam išmokama dviejų mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinė išmoka, siūloma leisti kolektyvinėje sutartyje nustatyti ne mažesnę nei vieno mėnesio vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinę išmoką.

Iš DK siūloma braukti nuostatą, draudžiančią sudaryti terminuotas darbo sutartis, jeigu darbas yra nuolatinio pobūdžio.

Siūloma, kad daugelis įstatymo projekto nuostatų galiotų tik numatomu krizės laikotarpiu – iki 2010-ųjų gruodžio 31 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius