Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 03 24

Darius Jauniškis: jei VSD tikrintų visus Seimo narius, nieko kito neveiktų

Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Darius Jauniškis sako, kad neįmanoma patikrinti visų Seimo narių dėl jų ryšių ar pažeidžiamumo, nes tai milžiniškas darbas. Šiuo metu VSD atlieka patikrinimą tų parlamentarų, kurie turi gauti leidimą dirbti su slapta informacija pagal einamas pareigas.
Darius Jauniškis
Darius Jauniškis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

VSD vadovas patvirtino, kad tokio leidimo yra paprašęs ir valdančiosios Valstiečių bei žaliųjų sąjungos pirmininkas Kultūros komiteto vadovas Ramūnas Karbauskis.

„Jei VSD tikrintų visus Seimo narius, tai mes daugiau nieko nematytume. Tai labai milžiniškas darbas kiekvieną žmogų patikrinti ir nemanau, kad tai turėtų būti VSD funkcija kiekvieną Seimo narį tikrinti. Nes tada turėtų būti įsteigta atskira institucija“, – žurnalistams penktadienį Seime sakė D.Jauniškis.

Jis penktadienį pateikė informaciją Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui, tiriančiam parlamentaro Mindaugo Basčio ryšių su Rusijos piliečiais bei prieštaringais verslininkais galimą grėsmę nacionaliniam saugumui.

Tačiau po posėdžio D.Jauniškis žurnalistams sakė nieko išsamiau negalįs komentuoti.

„Nieko nekomentuosime, pateikėme medžiagą, kokią turime, jie darys išvadas“, – sakė D.Jauniškis.

Paklaustas, ar VSD buvo suklydęs anksčiau 2006 metais suteikdamas M.Basčiui leidimą dirbti su slapta informacija, VSD vadovas teigė, jog tai nebuvo klaida.

„Aš netraktuočiau tai kaip klaidos, bet būkime kantrūs ir palaukime išvadų. Nenoriu nukrypti į įvairias interpretacijas“, – sakė D.Jauniškis.

Jis nekomentavo, ar VSD anksčiau buvo teikusi informaciją apie M.Basčio ryšius ir galimą jo pažeidžiamumą ankstesniems parlamento vadovams.

Šią savaitę pirmajame posėdyje komitetas sutarė, kad į posėdžius bus kviečiami ir buvę VSD vadovai Povilas Malakauskas bei Gediminas Grina, buvęs pastarojo pavaduotojas Sigitas Butkus. Semo komitetas norės išgirsti ir socialdemokratų lyderio Algirdo Butkevičiaus, VSD medžiagoje minimo parlamentaro „valstiečio“ Kęstučio Smirnovo paaiškinimus, kviesis Konstitucijos ekspertą Vytautą Sinkevičių.

Taip pat visų kriminalinės žvalgybos institucijų prašoma turimos informacijos, susijusios su VSD medžiagoje minimais asmenimis, Valstybės mokesčių inspekcijos – ar nebuvo tyrimų dėl galbūt įtartinų pinigų srautų, o Vyriausiosios rinkimų komisijos prašoma pateikti duomenis apie visus fizinius ir juridinius M.Basčio rėmėjus.

VSD išvadoje minimi asmenys, dėl ryšių su kuriais M.Bastys negavo teisės dirbti su slapta informacija, į komiteto posėdžius kviečiami nebus. BNS žiniomis, šiuos asmenis planuoja kviestis parlamentinė M.Basčio apkaltos komisija.

Suplanuota, kad laikinosios komisijos įgaliojimus turintis komitetas tyrimą atliks per aštuonis posėdžius, jie planuojami trečiadieniais ir penktadieniais. Tyrimą NSGK turi baigti iki balandžio 14 dienos, bus tiriamas laikotarpis nuo 2000 metų, kai M.Bastys pirmą kartą išrinktas į Seimą.

Seimas praėjusią savaitę opozicijos iniciatyva pavedė komitetui atlikti atskirą tyrimą dėl parlamentaro ryšių galimos grėsmės nacionaliniam saugumui. Taip pat valdančiųjų iniciatyva M.Basčiui pradėtas apkaltos procesas, sudaryta specialioji komisija.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Seimo narys Mindaugas Bastys – 15min studijoje
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Seimo narys Mindaugas Bastys – 15min studijoje

Tyrimas bei apkalta pradėti dėl VSD medžiagoje nurodytų M.Basčio ryšių su Rusijos energetikos ir Lietuvos nusikalstamo pasaulio atstovais. Remdamasis neigiama VSD išvada dėl leidimo M.Basčiui dirbti su visiškai slapta informacija, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis paragino jį trauktis iš Seimo vicepirmininko pareigų. Palikęs Seimo vadovybę, M.Bastys taip pat suspendavo narystę Socialdemokratų partijoje, tačiau iš parlamento trauktis sako nematantis pagrindo.

M.Bastys traktuoja, kad bendravimas su VSD medžiagoje minimais asmenimis „galėtų būti vertinamas kaip nepageidaujami ryšiai Seimo nario etikos prasme“, tačiau ne grėsmė valstybės paslaptims. Parlamentaras sprendimą dėl jo patikros apskundė Paslapčių apsaugos koordinavimo komisijai.

Taip pat M.Bastys kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydamas pradėti tyrimą dėl VSD vadovo D.Jauniškio ir išvadą rengusių darbuotojų galimo piktnaudžiavimo bei įgaliojimų viršijimo rengiant minėtą išvadą. Kaip BNS informavo prokuratūros atstovė spaudai Elena Martinonienė, sprendimas dėl šio kreipimosi dar nepriimtas.

VSD medžiagoje aprašomi M.Basčio ryšiai su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu. VSD vertinimu, šie ryšiai daro M. Bastį pažeidžiamu ir keltų grėsmę jam patikėtos valstybės paslapties saugumui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius