Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 18

„Darom 2009“: švarinosi ir politikai (nuotraukos, atnaujinta 15.28)

Saulėtą šeštadienio rytą maišais ginkluoti lietuviai paskelbė karą šiukšlėms. Prisidėti prie akcijos nusprendė ir šalies valdžios atstovai.
Premjeras talkoje
Premjeras talkoje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Darom 2009“ organizatoriai mano, kad akcijoje dalyvavo apie 45 tūkst. žmonių ir buvo surinkta apie 10 tūkst. tonų šiukšlių. Prie tvarkytojų prisijungė ir valdžios atstovai – Neries pakrantėje sukaitęs plušo premjeras Andrius Kubilius, Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas, aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas, miestą švarino ir kiti politikai.

Gausu stambių šiukšlių

Akcijos dalyviai iš pakampių tempė ne vien „tradicines“ šiukšles – butelius, popierius, bet rado ir egzotiškesnių eksponatų – senų surudijusių spyruoklinių lovų, padangų, švirkštų. „Šiemet labai daug stambiagabaričių šiukšlių – padangų, čiužinių, lovų randama. Taip pat ir nelabai malonių radinių pasitaikė – švirkštų ir panašiai“, – teigė vienas iš akcijos organizatorių Edgaras Jankelaitis.

„Nestovėkit, kibkit į darbą“, – žurnalistus ragino jau trečią šiukšlių maišą Sereikiškių parke tempusi moteris. „Gal kas padangas pasikeisti norit?“, – prie šiukšlių kalno atridenę porą padangų juokavo jaunuoliai.

Pritrūko pirštinių

Kiek žmonių dalyvavo akcijoje ir kiek šiukšlių surinkta, bus žinoma kitą savaitę, kai bus surinkti visi registracijos lapai iš Lietuvos miestų ir miestelių, o atliekų išvežėjai pasakys, kiek tonų šiukšlių išgabeno.

Tikėtina, kad dalyvių buvo daugiau, nei jų užsiregistravę internete – daugelyje vietų pritrūko šiukšlių maišų bei pirštinių. „Pritrūko pirštinių Vingio parko, Tauro kalne, Sereikiškėse – daugelyje vietų, nors ir stengėmės, kad jų daugiau būtų – tarkim, jei punkte užsiregistravo šimtas žmonių, tai nuo ryto ten bent jau 150 porų pirštinių buvo. Tas pats ir su šiukšlių maišais – atsargos buvo didesnės, bet vis vien dar užvežt reikėjo“, – kalbėjo E.Jankelaitis.

Ne viešųjų ryšių akcija

Dviračiu į Antakalnį atmynęs premjeras teigė, kad švarinimo akcijoje dalyvavo ir pernai, nes nori, kad jo gimtasis rajonas būtų švarus.

„Randam medžių privartytų, pripjautų. Pakrantes reikia pagražinti, gerai, kad jau pievas kažkas sutvarkė, nes nelabai gražu čia pavasariais būna. Gerai, kad taip bendruomenėje tvarkomės, bet dar geriau būtų nešiukšlinti“, – į šakų krūvą numetęs dar vieną rąstgalį kalbėjo ministras pirmininkas.

Jis teigė palaikantis šios akcijos idėją – esą jaučiasi didelės bendruomenės nariu. Paklaustas, ar „Darom 2009“ netampa viešųjų ryšių kampanijos dalimi, prejeras teigė, kad svarbiausia, jog yra tvarkomasi. „Jei mes organizuotume, tai dar galima būtų sakyti, kad čia viešieji ryšiai. Tačiau kai daro net nežinau kas, bet sako „darom“ ir visi susieinam – tai gerai, net jei viešieji ryšiai, vis tiek tvarkomės“, – teigė A.Kubilius.


 

Tvarkė ir „15 minučių" kolektyvas

„15 minučių“ kolektyvas taip pat prisidėjo prie bendo aplinkos tvarkymo – „žalieji“ kolegos tvarkė Užupio apylinkes.

Akcija "Darom" pirmą kartą surengta praėjusiais metais – joje dalyvavo 5000 žmonių ir surinkta keli šimtai tonų šiukšlių. VIsuotinio švarinimo idėja į Lietuvą atėjo iš Estijos, o šiemet „Darom" akcija rengiama ne tik Baltijos valstybėse, bet ir Rusijoje bei Lenkijoje. Šiemet organizatoriai planavo, kad Lietuvoje bus surinkta per 6 tūkst. tonų šiukšlių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius