Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 04 14

„Darom 2011“ organizatoriai baiminasi, kad pritrūks šiukšlių maišų

Šeštadienį įvyksiančios akcijos „Darom 2011“ organizatoriai kviečia žmones rūšiuoti surenkamas šiukšles. Šiųmetėje aplinkos švarinimo akcijoje dešimtys tūkstančių savanorių kuops nelegalius pamiškių sąvartynus.
Akcija „Darom“
Akcija „Darom“ / Organizatorių nuotr.

Vienas akcijos organizatorių Marius Tarvydas prašė į talką ateisiančių žmonių pasirūpinti šiukšlių maišais bei pirštinėmis. Anot jo, organizatoriai darbo priemonių turi, tačiau jų gali neužtekti.

„Šiais metais skatinsime žmones nemesti atliekų į vieną maišą, geriau nešiotis po du: į vieną mesti plastiką, popierių, stiklą ir kartoną, į kitą – dažų dėžutes ar labai purvinas, šlapias šiukšles“, – sakė M.Tarvydas.

Anot M.Tarvydo, jei miestų gatves kuopia komunalininkai, tai užmiesčio plotai yra palikti likimo valiai. „Šiukšlių gamtoje iš tikrųjų yra labai daug, – pabrėžė jis. – Ankstesnių akcijų metu surinktos šiukšlės pakliūdavo į sąvartynus. Turime žengti žingsnį į priekį ir pasirūpinti, kad jos būtų išrūšiuojamos. Atliekos yra resursas, kurį galima panaudoti antrą kartą“.

Jo teigimu, akcijos dalyviai neturėtų pulti į paniką pamatę, kad jų surūšiuotos šiukšlės išvežamos viena mašina. Anot M.Tarvydo, tai nereiškia, kad jos atsidurs sąvartyne. „Atliekų tvarkymo sistema yra taip sureguliuota, kad net ir surūšiuotos šiukšlės vežamos perrūšiuoti. Tik po to jos yra perdirbamos“, – paaiškino jis.

Apsikuopimo akcija Estijoje vyko tik vieną kartą – buvo užsibrėžta vieną sykį išvalyti visą šalį ir daugiau nebešiukšlinti.Šiais metais akcijos organizatoriai kvietė žmones registruoti pastebėtus užmiesčio šiukšlynus. Žmonės jau nurodė per 1 tūkst. apšnerkštų vietų. Iki ketvirtadienio dalyvauti akcijoje užsiregistravo apie 18 tūkst. žmonių, tačiau „Darom 2011“ organizatoriai viliasi, kad į talką visoje Lietuvoje susirinks 200 tūkst. dalyvių. Talkos vietų sąrašas yra skelbiamas tinklalapyje mesdarom.lt. „Pasirinkite patogiausią vietą ir į akciją ateikite su gera nuotaika, pasirengę pasidarbuoti ne dėl savęs, o dėl Lietuvos“, – ragino M.Tarvydas.

Organizatoriai prašo miestiečių į atliekų išvežimo taškus nevežti šiukšlių iš savo kiemo. „Jomis galite pasirūpinti patys. Mums tai gali tapti per didele našta“, – atkreipė dėmesį vienas akcijos organizatorių.

M.Tarvydas pasakojo, kad apsikuopimo akcija Estijoje vyko tik vieną kartą – buvo užsibrėžta vieną sykį išvalyti visą šalį ir daugiau nebešiukšlinti. M.Tarvydas neabejoja, kad Lietuvoje, dėl tam tikros pramogavimo gamtoje kultūros, miškų ir paežerių valymo akcijų reikės ir daugiau.

Jis apgailestavo, kad save socialiai atsakingomis mėgstančios vadinti Lietuvos bendrovės pinigais akciją parėmė menkai. „Darom 2011“ daugiausiai parėmė Suomijos kapitalo įmonės. M.Tarvydas pabrėžė, kad akcija – savanoriška, todėl bendrovės neturėtų savo darbuotojų versti joje dalyvauti.

Praėjusiais metais  vykusios akcijos metu per 100 tūkst. savanorių surinko 12 tūkst. tonų šiukšlių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius