Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 31

Darželinukų tėvai sostinėje mokės daugiau

Vilniečiai, savo vaikus vedantys į darželius ir lopšelius, turės labiau patuštinti kišenes, mat sostinės taryba norėdama užkamšyti miesto biudžeto skyles, trečiadienį pritarė siūlymui padidinti mokestį už darželius.
Varžybų akimirka
Vaikai darželyje / Aliaus Koroliovo nuotr.
Temos: 2 Mokesčiai Vilnius

Vilniaus miesto taryba susizgribo, kad šiemet nebenori kartoti pernai metų klaidų. „Pernai metų pabaigoje lakstėme ir ieškojome, kur rasti 15 mln. Lt darželiams. Šiemet tų pinigų nėra, – sakė Vilniaus miesto meras Vilius Navickas. – Dabartinė ugdymo mokesčio kaina nustatyta prieš 8–9 metus, per tiek laiko daug kas pasikeitė: atlyginimai, elektros, maisto kainos.“ Kaina paskutinį kartą peržiūrėta 2007-ųjų gruodį, tačiau pakeista nebuvo.

Tai, kad didinti kainas dėl darželių nėra malonu, sakė ir vicemerai. „Nėra smagu, bet jeigu norime sulaukti tokios istorijos, kaip su autobusais ir troleibusais, turime didinti kainas už darželius. Padarykime didesnį mokestį iki kitų metų pabaigos, o tada vėl peržiūrėsime“, – tarybos narius ragino Romas Adomavičius.

Tarybos posėdyje dalyvavę Lietuvos tėvų forumo (LTF) atstovai sakė, kad valdininkai imasi skubotų svarstymų. „Bėda yra ta, kad neskaidriai vyksta konkursai. Pavyzdžiui, už maistą kasmet permokame keletą milijonų. Reikia visų pirma skaidriau rengti konkursus, o tada ir pinigų bus“, – sakė LTF narė Diana Jagminienė.

Tėvams taip pat atstovaujantis Šarūnas Bagdonas piktinosi, kad valdžia imasi skubotų svarstymų: „Šis klausimas svarstomas per greitai. Siūlau sustabdyti svarstymą, pasikalbėti su tėvais. Su mumis iki šiol niekas nesikalbėjo.“

Vilniaus valdžia tarybos nario Algirdo Griciaus siūlymu atsižvelgė į tėvų pastabas, tačiau tik taip, kad bus sudaryta audito komisija, kuri turės ištirti, ar pinigai savivaldybės ugdymo įstaigose naudojami tinkamai.

Pakėlus mokestį vilniečiai už vaiko darželį per mėnesį turės mokėti 212 Lt, tai yra 33 Lt daugiau nei iki šiol. Nepadidintas mokestis išlieka socialiai remtinoms šeimoms. Tačiau miesto taryboje atsirado skeptikų ir šiuo klausimu. „Pažįstu daug šeimų, kurių pajamos vos keliais litais viršija socialiai remtinų šeimų pajamas. Jų vaikai sėdi namie, nes jie neišgali sumokėti už darželį“, – sakė opozicijoje esantis Algirdas Paleckis. Jam antrino opozicijos lyderis Gediminas Rudžionis: „Nereikia atleisti nuo turto mokesčio tų, kurie turi storesnes pinigines, ir bus tų pinigų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius