-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 30 /13:24

Darželio, kurį lankė nužudytas keturmetis, auklėtoja Ilona Rusilienė: mama stengėsi viską užglaistyti

Vaikų teisių apsaugos specialistams apie patiriamą keturmečio vaiko smurtą pranešusi Kėdainių vaikų darželio „Vaikystė“ auklėtoja Ilona Rusilienė teigia, kad jai buvo akivaizdu, jog vaiko motina bando užglaistyti kilusį triukšmą. Pirmadienį dalyvaudama Savižudybių prevencijos komisijos posėdyje auklėtoja teigė mačiusi stipriai sumuštą keturmečio mamą.
Savižudybių prevencijos komisijos posėdis
Savižudybių prevencijos komisijos posėdis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pirmadienį į Seimo Savižudybių prevencijos komisiją parlamentarai sukvietė visas atsakingas žinybas, kad šios paaiškintų savo veiksmus, kodėl bejėgis keturmetis berniukas nebuvo apgintas nuo smurto.

Lapkričio 23 dieną į Kėdainių savivaldybės vaiko teisių apsaugos skyrių kreipėsi berniuko darželio auklėtojos ir papasakojo, kad jis prisipažino buvęs mušamas. Tačiau pirmadienį paaiškėjo, kad ikiteisminis tyrimas dėl to buvo nutrauktas net neapklausus vaiko.

Auklėtoja žurnalistams sakė, kad jai be galo keista, kad policija ja nepatikėjo.

Didžiausia problema buvo ta, kad aplink jį buvo tokie žmonės, kurie mėgino viską užslėpti.

„Turi patikėti suaugusiu žmogumi. Vis dėlto jeigu aš pranešiau – aš buvau tikra. Buvau tikra aš ir buvo dar du liudininkai, kas tai girdėjo (vaiko prisipažinimą, kad jį muša mamos sugyventinis – aut.). Tai va tiek“, – teigė I.Rusilienė.

Ji tvirtino buvusi šimtu procentų įsitikinusi, kad apie patiriamą smurtą prisipažinęs vaikas nemeluoja: „Jis nebuvo tas, kuris fantazuoja. Aš buvau įsitikinusi tuo, kad mama stengėsi viską užglaistyti. Didžiausia problema ta, kad aplink jį buvo tokie žmonės, kurie mėgino viską užslėpti ir buvo tikima suaugusiais žmonėmis, bet netikima vaiku. O kaip jis prisišaukt gali kitaip pagalbą?“ – klausė ji.

„Motinos veidas buvo smarkiai sumuštas“

I.Rusilienė pirmadienį parlamentarams papasakojo, kaip pastebėjo, kad vaikas buvo mušamas.

Pasak auklėtojos, prieš atsikraustydamas į Kėdainius vaikas gyveno su seneliais, vėliau Matą motina pasiėmė gyventi su savimi į Kėdainius, tuo metu ji jau buvo susiradusi sugyventinį. Darželį „Vaikystė“ jis pradėjo lankyti pernai rugsėjį.

„Aš įtariau, kad šeimoje yra kažkas ne taip ir kad reikia ypatingai stebėti tą šeimą

„Pradžioje tikrai nebuvo jokių požymių, kad kažkas toje šeimoje netvarkoje: tvarkingi žmonės, švarus vaikas, visą laiką kvepiantis, aprūpintas viskuo, guvus, linksmas, besišypsantis“, – kalbėjo ji.

Pernai spalio pradžioje ji teigė pastebėjusi mėlynę ant motinos veido.

„Kai aš paklausiau, kas atsitiko, ji pasakė, kad ji pati užsigavo. Aš turėjau tokį įtarimą, kad buvo ji sumušta savo sugyventinio, veidas buvo juodas, labai smarkiai sumuštas“, – prisiminė ji.

Pasak auklėtojos, bėgant laikui vaiko nuotaika keitėsi, kartais berniukas stovėdavo ramus ir jam imdavo riedėti ašara – vaikas tapo ramesnis ir susimąstęs.

„Aš įtariau, kad šeimoje yra kažkas ne taip ir kad reikia ypatingai stebėti tą šeimą“, – sakė ji.

Pasak auklėtojos, yra pasitaikęs atvejis, kad vaikas darželyje buvo labai mieguistas. Jai kilo įtarimas, kad tokia vaiko būklė galėjo būti dėl galvos sutrenkimo.

„Jis užmigo pusryčių metu, pradėjo snausti“, – pasakojo ji. Po šio įvykio auklėtoja teigė skambinusi Mato mamai ir klaususi, kaip vaikas miegojo naktį ir ar nebuvo užsigavęs galvos, nes apsnūdimas yra galvos traumos požymis.

„Motina pasakė, kad nieko tikrai neužsigavęs. Nebuvo jokių žymių, tikrai – nei mėlynių, nieko. Atvažiavo mama greitai, pasiėmė vaiką ir išsivedė“, – prisiminė auklėtoja.

Galvoje aptiko guzą

I.Rusilienė aiškino, kad lapkričio 23 dieną Matas buvo atvestas į budinčią grupę be galo liūdnas. Vėliau ji pastebėjo, kad berniukas tylomis verkia.

Jai kilo įtarimas, kad tokia vaiko būklė galėjo būti dėl galvos sutrenkimo.

„Pradėjau klausinėti: kas tau yra, vaikeli, jis nieko nesako, tik vis labiau pradeda verkti. – nesiliauja vaikas verkti. (...) Vaikas tiesiog rietėsi, skausmas buvo begalinis, ne tik kad fizinis – jis buvo iš vidaus ir labai giliai. Beglostant galvą aš pajutau guzą. Nėra jis toks baisus, bet jis aiškus, ryškus. Jis buvo šviežias – jis buvo muštas ryte“, – tramdydama ašaras parlamentarams pasakojo ji.

Tą dieną Matą į darželį atvedė motinos sugyventinis, nes motina anksti ryte buvo išėjusi į darbą.

Auklėtoja teigė, kad tada vaikas prisipažino, kad jį mušė patėvis.

„Klausiu: iš kur čia pas tave, kas atsitiko? Iš pradžių sunku buvo suprasti, bet jis sakė Gedas, Gedas, Gedas mane mušė. Aš sakau: kaip mušė, kuo? Jis sakė – ranka. Springdamas jis pasakė vardą žmogaus, kuris jį mušė, tokioje situacijoje niekas nemeluotų, niekas“, – pridūrė ji.

I.Rusilienė teigė, kad kaip tik tuo metu pro šalį ėjo darželio pavaduotoja ugdymui ir girdėjo vaiko žodžius.

Auklėtoja apie tai pranešė darželio vadovei, buvo kreiptasi į Kėdainių savivaldybės vaiko teisių apsaugos skyrių.

Auklėtoja teigė, kad darželis atskirai į policiją nesikreipė – tai darė vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistai.

Tą dieną į darželį buvo iškviesta motina, ji klausinėjo vaiko, kas nutiko.

„Mato iškart burnytė uždaryta – jis niekam nieko nesako. Ir mama atsisukusi į mane sako: va, matai, jis man nieko nesako“, – prisiminė ji.

Kėdainiuose sunkiai sumuštas berniukas mirė penktadienio rytą. Jo nužudymu įtariamas motinos sugyventinis Gediminas Kontenis suimtas trims mėnesiams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius