Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 30

Darželių darbuotojams – nerimo pilnos dienos

Kauno darželių darbuotojai gyvena nežinioje. Valdininkų teigimu, šių ikimokyklinių įstaigų išlaikymui šiemet trūksta 6,5 mln. Lt. Pedagogai baiminasi, kad ši suma bus „sutaupyta“ jų sąskaita.
Darželiuose dėl šalčių vaikų neapmažėjo.
Darželis
Temos: 1 Bedarbis

Dalies darželių auklėtojos juokauja, kad turi iš ko rinktis: gali „savo noru“ eiti nemokamų atostogų, dirbti iš idėjos arba būti atleistos. Tačiau sarkazmas nepaslepia slogių nuotaikų – miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigas kamuoja nežinia. „Apie tai kalbamės tik tarpusavyje, nes visos bijome likti be darbo. Tai gresia kiekvienai iš mūsų“, – sakė prisistatyti nepanorusi vieno Kauno darželio auklėtoja. Pasak jos, kai kurios kolegės pradėjo dairytis darbo kitur, tačiau pasirinkti nelabai yra iš ko. „Net auklių niekas nenori. Žmonės neturi pinigų“, – pastebėjo keliolika metų darželyje dirbanti moteris.

Galvojame, kad trūkstamų lėšų dalį padengsime mokinio krepšelio lėšomis. Ieškosime ir kitų vidinių rezervų, kaip perskirstyti biudžetą. Panikuoti neverta. Sakė D.Arlauskienė.

Viltis – Vyriausybės pažadai

Kauno vaikų darželio „Rudnosiukas“ profesinės sąjungos pirmininkės Sigitos Gudeliūnienės teigimu, beveik visuose miesto darželiuose situacija panaši: kai kur sumažinami auklėtojų etatai, įsigali nemokami sergančių kolegų pavadavimai, nemokamos atostogos – po 2–3 dienas per mėnesį, kartą per savaitę, jungiamos grupės pedagogų nemokamų atostogų metu, trumpinamas įstaigos darbo laikas. Tačiau net ir tai nepadeda sutaupyti tiek, kiek pageidauja darželių steigėja – Kauno miesto savivaldybė. Pasak S.Gudeliūnienės, niūrias nuotaikas šiek tiek praskaidrino Vyriausybės sprendimas gelbėti ikimokyklines švietimo įstaigas, skiriant papildomą finansavimą. Tačiau, kol pinigai skaičiuojami tik popieriuje, džiaugtis pedagogai neskuba.

Savivaldybė: nereikia panikuoti

Kauno miesto savivaldybėje šiuo metu ieškoma būdų, kaip išspręsti darželių ir kitų ikimokyklinių įstaigų finansavimo problemas. Pasak savivaldybės Švietimo ir kultūros įstaigų ūkio ir finansų skyriaus Planavimo poskyrio vedėjos Danguolės Arlauskienės, variantų yra, todėl darbuotojams baimintis dėl darbo vietų tikrai nereikėtų.

„Galvojame, kad trūkstamų lėšų dalį padengsime mokinio krepšelio lėšomis. Ieškosime ir kitų vidinių rezervų, kaip perskirstyti biudžetą. Panikuoti neverta“, – teigė valdininkė. Pasak jos, panašūs svarstymai vyksta ir Vyriausybėje. „Jie irgi kalba apie mokinio krepšelio lėšų perskirstymą – dėl sumažėjusio moksleivių skaičiaus gali atsirasti atliekamų pinigų. Yra ir kitų variantų. Kol kas raštu iš Vyriausybės nesame gavę jokių sprendimų“, – sakė D.Arlauskienė. Pašnekovės teigimu, dėl kiekvienos įstaigos atvejo bus kalbamasi su jos atstovais atskirai.

„Darželių skaičiaus mažinti niekas neketina. Etatų normatyvas bus peržiūrėtas. Tačiau galiu užtikrinti, kad pagrindinių darbuotojų – auklėtojų ir panašių – tikrai nemažės. Greičiausiai bus kai kur apkarpyta administracija“, – tikino valdininkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius