Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 12

Daugėja lietuvių, pasiryžusių pabėgėlius priimti į savo namus

Vilniuje šeštadienį surengta pabėgėlių palaikymo akcija. Panašios akcijos šeštadienį vyko daugelyje užsienio miestų. Vilnietiškoji dalyvių gausa neišsiskyrė – į Vinco Kudirkos aikštę susirinko kelios dešimtys geranoriškai nusiteikusių žmonių.
Vilniuje surengtas paramos pabėgėliams renginys
Vilniuje surengtas paramos pabėgėliams renginys / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 1 Pabėgėliai

Renginio dalyviai lankstė simbolinius popierinius laivelius, pildė anketas, nurodydami, kokiais būdais yra pasiryžę padėti į Lietuvą atvyksiantiems pabėgėliams.

Kaip žurnalistams teigė viena iš akcijos organizatorių Vilma Vaitiekūnaitė, renginys lūkesčius pateisino, nors tautiečių požiūris į pabėgėlius akivaizdžiai nevienareikšmiškas.

„Atsiverčiate bet kurį portalą, pasižiūrite žinias – ir vaizdą gali susidaryti. Yra palaikantys, yra labiau priešiškai nusiteikę. Vieni galbūt radikaliau, kiti – švelniau. Tos nuomonės, kaip ir visur, labai išsiskiriančios. (…) Žmonės rūpi. Žmonės nori prisidėti, žmonės nėra priešiškai nusiteikę“, – kalbėjo V.Vaitiekūnaitė.

Pasak jos, akciją pabegelis.lt sumanė seniai ne Lietuvoje gyvenančios merginos, o iniciatyva pavyko ir be tiesioginio jos iniciatorių dalyvavimo.

„Čia yra turbūt geriausias įrodymas, kad tu neprivalai fiziškai būti čia, kad suorganizuotum kažką gražaus ir galėtum mobilizuoti žmones“, – pasidžiaugė pašnekovė.

V.Vaitiekūnaitės teigimu, pabėgėliams siūloma įvairi pagalba – nuo daiktų ir finansinės paramos iki pagalbos mokantis lietuvių kalbą ar apgyvendinimo bei įdarbinimo. Savo namų duris pabėgėliams atverti pasiryžusių tautiečių skaičius akcijos organizatorę nuteikia optimistiškai.

„Iš visų užsiregistravusių savanorių apie 10 proc. žmonių siūlo gyvenamąjį plotą, kas, Lietuvos mastu, turbūt yra labai gerai. Pažiūrėjus Olandijos statistiką – ten gyvenamąjį plotą siūlo maždaug vienas iš aštuonių. (…) Užsiregistravusių šiandien mes turime daugiau kaip 200, gyvenamąjį plotą siūlo apie 10 proc. iš jų“, – sakė V.Vaitiekūnaitė.

Anot jos, prie iniciatyvos jungiasi ne tik Vilniaus ir kitų didžiųjų miestų gyventojų. „Regionuose – lygiai taip pat, kas yra labai svarbu“, – reziumavo V.Vaitiekūnaitė.

 

Kurdirkos aikštėje Vilniuje sveikinome iš Sirijos, Eritrėjos ir Irako į Lietuvą atvyksiančius pabėgėlius. Tylos minute pagerbėme tuos, kurie nepasiekė Europos krantų. Lietuva sako #SVEIKIATVYKĘ!#LithuaniaSaysWelcome, #EuropeSaysWelcome.

Posted by Lietuvos žmogaus teisių centras / Lithuanian Centre for Human Rights on Saturday, September 12, 2015

Paramos pabėgėliams renginys praėjo be incidentų.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius