-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 03 31

Daugiau kaip 20 tūkst. gyventojų pasirašė elektroninę peticiją prieš Baltarusijos atominę elektrinę

Daugiau kaip 20 tūkst. Lietuvos gyventojų pasirašė po elektronine peticija prieš atominės elektrinės statybą Baltarusijoje.
Internetas
Internetas / Š. Mažeikos BFL nuotr.

Elektroninės peticijos „NE – Baltarusijos atominės elektrinės statybai Vilniaus pašonėje“ organizatoriai įteikė beveik 22 tūkst. palaikančių žmonių parašų surinkusį dokumentą Vyriausybei, teigiama išplatintame pranešime.

Peticijoje pažymima, kad elektrinės Baltarusijoje statyba gali turėti neigiamą poveikį Lietuvos aplinkai, nes eksploatuojant atominę elektrinę bus pakeistas Neries upės hidrologinis režimas, be to galima radionuklidų pernaša tiek vandeniu, tiek oru. Taip pat teigiama, kad įvykus reaktoriaus avarijai galėtų kilti grėsmė Lietuvos aplinkai ir gyventojų sveikatai.

Baltarusijoje planuojamos statyti atominės elektrinės priešininkai teigia, kad Rusijoje sukurtas reaktorius AES-2006, kurį norima įrengti Baltarusijos atominėje elektrinėje, bus įrengiamas pirmą kartą, todėl esą nėra jokių praktikoje patvirtintų jo patikimumo ir techninių sprendimų efektyvumo įrodymų.

Peticijoje taip pat teigiama, kad elektrinės Baltarusijoje poveikio aplinkai vertinimo ataskaitoje neatitinka realybės.

Neleiskime, kad Lietuva taptų įkalinta į nepatikrintos branduolinės energetikos ir jos neigiamo poveikio žmonių sveikatai ir aplinkai tinklą, eigiama peticijoje.

Pasak vieno iš peticijos iniciatorių, Klaipėdos universiteto aplinkos inžinerijos ketvirto kurso studento Manto Juškos, kelių dešimčių tūkstančių žmonių išsakyta nuomonė yra svarus argumentas politikams aktyviai ieškoti galimybių, kad pavojingas atominės elektrinės Astrave projektas nebūtų realizuotas.

„Esame pilietiškai nusiteikę ir jaučiantys atsakomybę savo gimtinei jauni žmonės, mums svarbu, kas vyksta Lietuvoje ir šalia jos“, – pabrėžia M.Juška.

Planuojama atominė jėgainė Astrave iškiltų 23 kilometrų atstumu nuo Lietuvos sienos, 55 kilometrai iki Vilniaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius