-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 05 15

Daugiau nei trečdalis lietuvių turi antisemitinių stereotipų

Antisemitinių stereotipų Lietuvoje turi daugiau kaip trečdalis gyventojų – panašiai tiek pat, kaip ir kitose Rytų Europos šalyse, rodo žydų nevyriausybinės organizacijos atliktas tyrimas.
Žydai
Žydai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Lietuvoje antisemitiniai stereotipai paplitę taip pat kaip Prancūzijoje, mažiau nei Graikijoje ir Lenkijoje, bet gerokai daugiau nei Skandinavijos šalyse ir Estijoje, rodo „Kovos su šmeižtu lygos“ (Anti-Defamation League) apklausa.

Atliekant tyrimą respondentams pateikta 11 teiginių, kurie, anot autorių, yra labiausiai paplitę antisemitiniai stereotipai. Jei apklaustasis pritardavo daugiau kaip pusei jų, daroma išvada, kad jis laikosi antisemitinių pažiūrų.

Europoje priešiškiausi žydams yra Graikijos gyventojai – ten daugiau kaip pusės stereotipų laikosi 69 proc. gyventojų

Lietuvoje daugiau kaip pusė apklaustųjų pritarė dviem teiginiams: 74 proc. manė, kad žydai yra lojalesni Izraeliui, nei šaliai, kurioje gyvena; 65 proc. teigė, kad žydai tebekalba per daug apie tai, kas jiems nutiko per holokaustą.

Mažiau kaip pusė lietuvių pritarė kitiems antisemitiniams teiginiams, esą žydai turi per daug galių verslo pasaulyje ir finansų rinkose; jiems nerūpi, kas vyksta kitiems; turi per daug įtakos pasaulio reikalams; žmonės nekenčia žydų dėl jų elgesio; žydai mano, kad jie geresni nei kiti žmonės; žydai turi per daug įtakos JAV Vyriausybei, tarptautinei žiniasklaidai ir žydai yra atsakingi už daugelį pasaulinių karų.

Bent šešiems teiginiams Lietuvoje pritarė 36 proc. apklaustųjų. Rytų Europos šalių vidurkis – 34 procentai.

Visus tyrimo duomenis galite rasti čia.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Senųjų žydų kapinių teritorijoje šalia Sporto rūmų mirusiųjų atminimas įamžintas specialia lenta.
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Senųjų žydų kapinių teritorijoje šalia Sporto rūmų mirusiųjų atminimas įamžintas specialia lenta.

Tyrimo autorių teigimu, daugiausia antisemitinių stereotipų Rytų Europoje turi lenkai (45 proc.). Šis rodiklis nei Lietuvoje taip pat didesnis Bulgarijoje, Serbijoje, Vengrijoje, Baltarusijoje ir Ukrainoje. Estijoje jis siekia tik 22 procentus.

Europoje priešiškiausi žydams yra Graikijos gyventojai – ten daugiau kaip pusės stereotipų laikosi 69 proc. gyventojų. Mažiausiai antisemitizmo yra Skandinavijos šalyse: Švedijoje šis rodiklis siekia 4 proc., Danijoje – 9 procentus.

Prancūzų požiūris labai panašus kaip lietuvių – ten daugiau kaip pusei teiginių pritarė 37 proc. apklaustųjų.

„Kovos su šmeižtu lyga“ skelbia nuo 2013 metų liepos iki 2014 metų vasario apklaususi per 53 tūkst. gyventojų daugiau kaip 100 valstybių. Kiek gyventojų apklausta Lietuvoje, nenurodoma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius