-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 15

Daugiausia Lietuvos didmiesčių gyventojų veikia transporto triukšmas

Triukšmas yra viena iš aktualių sveikos aplinkos problemų Lietuvoje. Apklausų metu („Eurostat“, 2005 m.) 19,6 proc. Lietuvos gyventojų pareiškė kenčiantys dėl kaimynų ar dėl iš gatvės sklindančio triukšmo. Oro tarša, purvu ar kita aplinkos tarša skundžiasi mažiau – 13,7 proc. – gyventojų.
Judri gatvė
Judri gatvė / Alvydo Opulskio / 15min nuotr.

Įgyvendinus 2002 m. birželio 25 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyvos 2002/49/EB dėl aplinkos triukšmo įvertinimo ir valdymo pirmąjį etapą, Lietuvoje sudaryti Vilniaus ir Kauno miestų bei pagrindinių kelių triukšmo strateginiai žemėlapiai, kurie parodė, kad Vilniaus ir Kauno miestuose apie 64 600 gyventojų yra veikiami dienos, vakaro ir nakties triukšmo rodiklio ribinius dydžius viršijančio kelių transporto triukšmo. Nakties triukšmo rodiklio ribinius dydžius viršijantis kelių transporto triukšmas veikia 178 000 gyventojų. Šalia pagrindinių kelių, kuriais per metus važiuoja daugiau nei 6 mln. transporto priemonių, gyvena apie 1 500 gyventojų, kurie yra veikiami dienos, vakaro ir nakties triukšmo rodiklio ribinius dydžius viršijančio kelių transporto triukšmo. Nakties triukšmo rodiklio ribinius dydžius viršijantis pagrindinių kelių transporto triukšmas veikia 1 600 gyventojų.

Pasak Triukšmo prevencijos tarybos atsakingojo sekretoriaus, Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos direktoriaus pavaduotojo Eriko Mačiūno, Vilniaus ir Kauno triukšmo strateginio kartografavimo rezultatai taip pat parodė, kad pramoninės veiklos triukšmo veikiamų gyventojų dalis Kauno mieste yra didesnė nei Vilniuje. Abiejuose miestuose pramonės keliamas triukšmas dienos, vakaro ir nakties triukšmo rodiklio ribinius dydžius viršija teritorijose, kuriose gyvena 1 100 žmonių, o nakties triukšmo rodiklio ribinius dydžius viršija teritorijose, kuriose gyvena 3 000 žmonių.

Šiuos ir daugiau su triukšmu susijusių duomenų rasite Triukšmo prevencijos tarybos ataskaitos apie triukšmo valdymą Lietuvoje 2008–2009 m. projekte. Šios ataskaitos tikslas – įvertinti gyventojų apsaugos nuo triukšmo būklę ir pateikti išvadas Lietuvos Respublikos Vyriausybei. Ataskaitoje pateikta apibendrinta už triukšmo valdymą atsakingų valstybės ir savivaldybių institucijų informacija apie veiklą triukšmo valdymo srityje ir šios veiklos rezultatus. Tai jau antras toks leidinys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius