-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 04 18 /11:36

Dauguma istorinių Gedimino prospekto plytelių dingo

Vilniaus savivaldybė prašys Generalinės prokuratūros išsiaiškinti, kur dingo 9 tūkst. kvadratinių metrų senųjų Gedimino prospekto plytelių, išluptų vykdant gatvės rekonstrukciją 2002-2008 m.
Gedimino prospekto trinkelės
Gedimino prospekto trinkelės / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Išvis iš Gedimino pr. Buvo išlupta 16 tūkst. kvadratinių metrų bazalto ir kitokio tipo plytelių, tačiau savivaldybės žinion pateko vos trečdalis jų. 9 tūkst. kvadratinių metrų plytelių, išluptų iš pagrindinės miesto gatvės dalies trečiajame prospekto rekonstrukcijos etape nuo Vasario 16-osios gatvės iki Žvėryno tilto, prapuolė nežinia kur.

„Faktiškai šiuo metu mes nerandame, kur buvo išvežtos 9 tūkst. kvadratinių metrų naudotų trinkelių. Tai bus pagrindas naujam ikiteisminiam tyrimui“, – trečiadienio ryte viešėdamas Seimo Antikorupcijos komisijos posėdyje sakė Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Anot jo, savivaldybės žinion pateko apie 7 tūkst. kvadratinių metrų plytelių. 5 tūkst. kvadratinių metrų senųjų plytelių su savivaldybės žinia panaudota Balsių mokyklos, Bernardinų bažnyčios, Prezidentūros kiemams. Dar 1,2 tūks. kvadratinių metrų tebesaugoma „Grindos“ patalpose.

A.Zuokas sako, kad kol kas nėra aišku, kas konkrečiai atsakingas už istorinių plytelių pradanginimą, tačiau aišku, kad tai turėtų būti žmonės iš buvusios „Vilniaus kapitalinės statybos“, dabar pervadintos „Vilniaus vystymo kompanija“.

Vilniaus meras negalėjo paaiškinti, kodėl Vilniaus miesto savivaldybė, pradėdama Gedimino pr. rekonstrukciją apskritai nusprendė keisti istorines, kone amžių atitarnavusias senąsias trinkeles. 

„Visi atsimenate, koks atrodė Gedimino prospektas, pavyzdžiui, 2002 m. Ir tų plytelių vadinti atitinkančiomis visus parametrus, visus standartus yra neteisinga. Perkeltos plytelės yra klotos jokiu būdu ne važiuojamojoje gatvių dalyje“, – sakė jis.

Tačiau paprašytas patikslinti, kokie ekspertai nustatė, kad senosios trinkelės nebetinkamos, A.Zuokas negalėjo atsiminti, ar išvis toks vertinimas buvo. A.Zuokas keliskart pakartojo, kad trinkelės iš pažiūros buvo nebelygios, suirusios.

„Perkloti jų buvo nebeįmanoma“, – įsitikinęs A.Zuokas.

Jis užtikrino, kad prospektą rekonstruojant buvo kalbamasi su Kultūros paveldo departamentu.

Tuo tarpu Antikorupcijos komisijos narė konservatorė Aurelija Stancikienė įsitikinusi, kad dėl plytelių keitimo turėjo būti gautos rimtos ekspertų išvados ir prašė remtis dokumentais.

„Pabandysime pakelti dokumentus ir pateikti visas ataskaitas, bet kad jums nereikėtų būti ekspertais galime atnešti ir ant stalo padėti parodyti, kaip atrodo sena plytelė ir nauja“, – į tokį prašymą atsakė A.Zuokas.

Senosios Gedimino pr. trinkelės buvo paklotos XX a. pradžioje tuomet už vieną trinkelę sumokant po 5 litus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius