-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 04

Dauguma Lietuvos gyventojų ekonomikos atsigavimą mato ne anksčiau kaip 2013 metais

Beveik pusė (44 proc.) Lietuvos gyventojų mano, kad šalies ekonomika atsigaus vėliau nei 2013 metais. 15 proc. gyventojų pakilimą mato 2013-aisiais, o 18 proc. – 2012 metais.
Ekspertai teigia, kad pasaulio ekonomikos atsigavimas bus ilgas.
Ekspertai teigia, kad pasaulio ekonomikos atsigavimas bus ilgas. / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Tyrimas Ekonomika

Tai atskleidė portalo delfi.lt užsakymu rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ praėjusių metų lapkričio pabaigoje atlikta Lietuvos gyventojų apklausa.

Ekonomikos atsigavimo šiemet laukia 4 proc., o 2011-aisiais – 9,5 proc. Dar pernai liepą taip manančiųjų buvo atitinkamai 5,5 proc. ir 19 procento.

Tyrimo rezultatai rodo, kad ekonomikos atsigavimo viltis dauguma šalies gyventojų nukelia į ateitį – pernai vasarą atsigavimo per artimiausius trejus metus tikėjosi 49 proc. šalies gyventojų, o 2009 metams baigiantis tokių liko 32 proc. Tuo pačiu kone dvigubai išaugo manančiųjų, kad ekonomikos atsigavimo sulauksime vėliau nei 2013 metais. Pernai liepą tokių buvo 23 proc., o lapkritį – jau 44 proc.

Greitesnio ekonomikos pakilimo dažniau tikisi jaunesni, aukštesnio išsimokslinimo gyventojai.

Paklausti, kas, jų manymu, sukėlė krizę, 28 proc. respondentų nurodė pasaulinį nuosmukį, 22 proc. – dabartinės Vyriausybės darbą, 13,2 proc. – prastą buvusios socialdemokratų Vyriausybės darbą, 11,5 proc. – per mažą bankų priežiūrą, 5,5 proc. – verslininkų godumą, 2,9 proc. – vartotojų godumą, o daugiau nei 41 proc. mano, kad tai lėmė visos išvardytos priežastys.

Jaunimas, vyrai, aukštesnio išsimokslinimo, didžiausių pajamų bei didmiesčių gyventojai krizę Lietuvoje linkę sieti su pasauline krize.

Dabartinę Vyriausybę dėl užgriuvusių sunkumų dažniau linkusios kaltinti moterys, 26–35 metų bei vyriausi, žemesnio išsimokslinimo, mažiausių pajamų atstovai, rajonų gyventojai. Krizę, kaip nevykusio socialdemokratų valdymo rezultatą, dažniau vertina aukštesnio išsimokslinimo, didesnių pajamų, didmiesčių gyventojai.

„Spinter tyrimai“ pernai lapkričio 20–26 dienomis apklausė 1009 Lietuvos gyventojus nuo 18 iki 75 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius