-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 19

Degutienė parlamentarų išvadose dėl D.Kedžio skundų tyrimo pasigedo konkretumo

Seimo pirmininkė Irena Degutinė pasigedo griežtesnių Seimo tyrimo komisijos išvadų dėl rezonansinių įvykių Kaune.
Drąsius Kedys
Drąsius Kedys / M.Patašiaus/ „Lietuvos rytas“ nuotr.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) ketvirtadienį parlamentarams pateikė išvadas, kuriose konstatuojama, kad Drąsiaus Kedžio skundų dėl jo dukters prievartavimo tyrimas buvo vilkinamas.

Nutarimą pagal šias išvadas Seimas priims po svarstymo.

Teisėsauga neužkirto kelio žmogžudystėms

Išvadose rašoma, kad ikiteisminis tyrimas Kauno apskrities vyriausiajame policijos komisariate buvo atliekamas aplaidžiai, neoperatyviai ir nekvalifikuotai, o Kauno miesto apylinkės prokuratūra taip pat nesiėmė priemonių tyrimui paspartinti. Šioje prokuratūroje ikiteisminis tyrimas buvo atliekamas nekompetentingai.

TTK pažymi, kad nei Kauno apygardos, nei Generalinė prokuratūros netyrė, kas kaltas dėl vilkinimo, dėl ikiteisminio tyrimo trūkumų. Išvadose teigiama, kad aplaidžiai buvo ne tik tiriami D.Kedžio skundai, bet ir laiku nepasirūpinta teisėjo Jono Furmanavičiaus bei Violetos Narušienės apsauga, nors įtarimų dėl grasinimų buvo. 

Siūlo keisti teisės aktus

Taip pat išvadose kliūva insitucijoms, atsakingoms už vaiko teisių apsaugą. Nei Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga, nei Kauno miesto bei rajonų savivaldybių Vaiko teisių apsaugos skyriai, nei Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, nei prokuratūra neužtikrino mergaitės teisių apsaugos, trūko tarpinstitucinio bendradarbiavimo.

Komitetas siūlo keisti kai kuriuos Baudžiamojo proceso kodekso straipsnius, t. y. nustatyti konkretų laikotarpį, per kiek laiko turi būti baigtas ikiteisminis tyrimas.

Taip pat siūloma keisti prokuratūros vietą valstybės sistemoje – esą prokuroras turi būti skiriamas ne Seimo, o Vyriausybės. Tokiu atveju prokuratūra taptų tiesiogiai atskaitinga vykdomajai valdžiai.

Degutienei trūko konkretumo

Po posėdžio I.Degutienė žiniasklaidai teigė, kad išvadose pasigedo konkretumo. „Iš tiesų tos išvados abstrakčios ir plačios. Man asmeniškai norėjosi konkreičių pasiūlymų. O tų konkrečių pasiūlymų, išskyrus kai kurias Baudžiamojo proceso kodekso pataisas, nesimatė“, – aiškino Seimo pirmininkė.

Pasak jos, turėjo būti pareikalauta konkrečių asmenų atsakomybės. „Kiekvienam žmogui visiškai suprantama: tai yra didelis skandalas, didelis rezonansas, yra dvi mirtys, yra vaikai, kurie traumuoti visam gyvenimui. Yra atliktas gana platus tyrimas, bet galutinis rezultatas – lyg nieko nebuvo įvykę“, – kalbėjo I.Degutienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius