Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 24

Deividas Matulionis: 210 mln. eurų atominės elektrinės uždarymui – per mažai, prašysime daugiau

Europos Komisija (EK) ketvirtadienį pranešė Ignalinos atominės elektrinės (IAE) uždarymui 2014–2017 metais siūlanti skirti 210 mln. eurų (apie 725 mln. Lt). Darbo grupei, kuri kuruoja su IAE uždarymu susijusius klausimus, vadovaujantis ministro pirmininko kancleris Deividas Matulionis 15min.lt sakė, kad tokia suma – per maža.
Nebeveikiantis reaktorius
Nebeveikiantis reaktorius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

EK išplatintame pranešime teigiama, kad 2014–2017 metais Lietuvos, Slovakijos ir Bulgarijos AE uždarymui iš viso siūloma skirti 500 mln. eurų.

Pranešime cituojamas už energetiką atsakingas Europos Komisijos narys Guntheris Oettingeris sakė, kad ES piliečių labui elektrinių reaktoriai bus uždaryti ir jų darbas niekada nebebus atnaujinamas. „Ši finansinė parama padės trims valstybėms narėms įvykdyti reaktorių nutraukimo darbus. Taip išreiškiamas Europos Sąjungos, kurioje branduolinis saugumas yra prioritetas,  solidarumas“, – pabrėžė jis.

Pranešama, kad Bulgarijai iki 2020 m. bus skiriama 185 mln. eurų, o Slovakijai iki 2017 – 105 mln. eurų.

Taip pat pažymima, kad iki paramos išmokėjimo šalys turės išpildyti kelias sąlygas – įgyvendinti ES teisės aktus, susijusius su branduoline sauga ir branduolinių atliekų tvarkymu, garnatuoti, kad šalies AE uždarymui skiriamos lėšos bus sukauptos laiku, be to EK reikės pateikti detalius AE veiklos nutraukimo planus.

EK pasiūlymas Lietuvai nėra priimtinas

Darbo grupės, kuri formuos derybų poziciją dėl ES finansinės paramos IAE uždarymo darbams finansuoti 2014–2020 metais, vadovas Deividas Matulionis 15min.lt sakė, kad EK pirmą kartą įvardijo sumą, kurią siūlo skirti jėgainės uždarymui.

Pranešama, kad Bulgarijai iki 2020 m. bus skiriama 185 mln. eurų, o Slovakijai iki 2017 – 105 mln. eurų.

Anksčiau minėta, kad EK Lietuvai ketina skirti 300–400 mln. eurų. „Šis skaičius nebuvo oficialius, jis sklandė daugiau gandų lygyje“, – pabrėžė kancleris. 

Jo teigimu, EK pasiūlymas yra dokumentas, kurio pagrindu prasidės derybos dėl IAE uždarymo finansavimo. Derybų pabaiga numatoma 2013 metais.

„Šiandien parengėme atsakymą EK, suformulavome savo poziciją. Mes palankiai vertiname, kad atsirado toks dokumentas, tačiau dabartinis pasiūlymas Lietuvai nėra priimtinas, nes kyla abejonių dėl jo atitikimo Lietuvos stojimo į ES sutartyje įrašytiems įsipareigojimams. Mes pakartojome tuos įsipareigojimus, kurie labai aiškūs, kad ES pripažino, jog IAE uždarymas – išskirtinis atvejis ir tai yra nepakeliama našta Lietuvai. Tuo vadovaujantis mes tikimės, kad ES skirs adekvačią paramą IAE uždarymui“, – sakė D.Matulionis.

Jis nenorėjo atsakyti į klausimą, kokio dydžio parama yra adekvati. „Mes negalime dabar sakyti konkretaus skaičiaus. Skaičius paaiškės derybose“, – pridūrė kancleris.

„Mes kartu su kitomis ES valstybėmis bei EK esame atsakingi už šio, didelio masto projekto įgyvendinimą, todėl tikimės pasiekti susitarimą dėl jo tinkamo finansavimo, užtikrinant saugų ir savalaikį IAE uždarymą. Mes vertiname ligšiolinį bendradarbiavimą su Europos Komisija ir ES teiktą paramą sklandžiam projektų, susijusių su IAE uždarymu vykdymui. Taip pat tikimės, kad visos susijusios šalys supras, koks jautrus šis klausimas Lietuvai, ir viliamės pasiekti susitarimą dėl adekvataus finansavimo“, – išplatintame pranešime cituojamas premjeras Andrius Kubilius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius