Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 06 14

Deividas Staponkus: kreipdamiesi į prokuratūrą dėl LATGA-A autoriai neišnaudojo visų galimybių

Kreipdamiesi į Generalinę prokuratūrą, autoriai neišnaudojo visų įmanomų teisinių priemonių konfliktui su Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos agentūra (LATGA-A) sureguliuoti, sako kultūros viceministras Deividas Staponkus.
Deividas Staponkus
Deividas Staponkus / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Anot jo, per 20 LATGA-A gyvavimo metų tai pirmas autorių skundas dėl galimai neskaidrios organizacijos veiklos.

„Situacija yra dviprasmiška. Atlikėjų mesti kaltinimai yra rimtas akmuo į visų autorių, gretutinių teisių gynėjų pusę. Viešoje erdvėje sudaryta neigiama opinija. Kita vertus, Kultūros ministerija galvoja, kad autoriai, kreipdamiesi į Generalinę prokuratūrą, neišnaudojo iki galo visų įmanomų teisinių reguliavimo metodų“, – antradienį Seime sakė kultūros viceministras.

Opozicinės partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcijos posėdyje dalyvavęs viceministras pranešė, kad Kultūros ministerijos atstovai jau buvo susitikę su LATGA-A vadovais ir rekomendavo jiems atlikti įvairiapusišką finansinį auditą.

D.Staponkus pranešė, kad ketinama sudaryti darbo grupę kilusiems nesutarimams aiškintis.

D.Staponkus taip pat pranešė, kad ketinama sudaryti darbo grupę kilusiems nesutarimams aiškintis.

Anot jo, Kultūros ministerija negali kišti į asociacijos veiklą, ji tik yra delegavusi savo stebėtoją sekti asociacijos veiklą.

„Per visą LATGA-A gyvavimo laikotarpį niekuomet Kultūros ministerijai nebuvo įteiktas joks panašus skundas, kad vyksta tokia galimai nelegali veikla, – tvirtino D.Staponkus. – (...) Per 20 metų asociacijos veiklos tai pirmas toks atvejis. Todėl visų pirma, gal atlikėjams reikėjo kreiptis į Kultūros ministeriją ir tada būtų sprendžiamos tos problemos, o dabar kreipėsi į Generalinę prokuratūrą.“

Kultūros viceministras svarstė, kad autoriai patys per mažai domisi LATGA-A veikla, nes iš per 5000 autorių į konferencijas atvyksta vos pusšimtis.

„Autoriaus niekas į tą asociaciją varu nevarė, jis pats turi domėtis, kaip administruojami jo pinigai. Jeigu jis tai darytų, problemų būtų išvengta. Jei autoriai nepatenkinti, kas jiems trukdo sukurti naują asociaciją? Rinkoje atsirastų naujas žaidėjas“, – samprotavo D.Staponkus.

„Tvarkiečių“ frakcijos posėdyje dalyvavęs LATGA-A vadovas Edmundas Vaitiekūnas teigė nesutinkąs su mestais kaltinimais dėl neskaidrios veiklos. Jis pranešė antradienį ketinąs pasirašyti sutartį su audito kompanija, kuri atliks papildomą organizacijos finansinį patikrinimą.

„Mes veikiame pagal tarptautinius pasaulinius standartus, mes atstovaujame apie 20 mln. užsienio autorių, esame tikrinami, kaip mechanizmas veikia“, – tvirtino E.Vaitiekūnas.

Jo teigimu, problemų kyla dėl to, kad dalis Lietuvos autorių yra ne tik kūrėjai, bet ir kūrinių leidėjai, platintojai, renginių organizatoriai.

„Kai kurie (kreipimosi į prokuratūrą – BNS) organizatoriai yra turėję su mumis konfliktų, kai kurie atleisti iš darbo, kai kuriems buvo iškeltos bylos dėl neteisėtai panaudotų kūrinių jų renginiuose. Yra įvairiausių dalykų. Autoriai, deja, yra ne tik kūrėjai, bet jie viename asmenyje yra daug kas ir kūrinių naudotojai – taip pat“, – teigė LATGA-A vadovas.

Anot jo, kaip renginių organizatoriai jie turi kitų interesų ir nenori mokėti mokesčių už kitų kūrinių naudojimą, tikisi privilegijų.

E.Vaitiekūnas pripažino, kad autoriai nėra tinkamai informuojami, kaip surenkami pinigai už jų autorines teises ir kaip panaudojami.

Kita vertus, E.Vaitiekūnas pripažino, kad autoriai nėra tinkamai informuojami, kaip surenkami pinigai už jų autorines teises ir kaip panaudojami.

„Mąstome, ką reikėtų padaryti, kad informacija geriau pasiektų autorius – galbūt asmeniškai kiekvienam siųsti informaciją“, – svarstė LATGA-A vadovas.

Jo duomenimis, pernai surinkta apie 15 mln. litų už autorinių kūrinių naudojimą. Iš šios sumos apie 20 proc. sudaro komisiniai atskaitymai agentūrai už išlaidų administravimą, 15 proc. sudaro mokesčiai valstybei, o likusi suma esą padalyta užsienio ir Lietuvos autoriams.

LATGA-A darbuotojų atlyginimams skirta 1,6 mln. litų.

Agentūros prezidentas Valentinas Sventickas pranešė, kad rudenį ketinama rengti neeilinę organizacijos konferenciją ir keisti jos įstatus, peržiūrint tarybos formavimo principus. Anot jo, taryboje turėtų būti daugiau populiariosios muzikos kūrėjų, kurie ir kreipėsi į prokuratūrą.

E.Vaitiekūnas taip pat informavo ketinąs trauktis iš LATGA-A vadovų, nes po kelių mėnesių jam sueina pensinis amžius.

„Tvarkiečių“ frakcijos seniūno Valentino Mazuronio teigimu, į frakcijos posėdį kviesti ir autorių atstovai, tačiau jie neatvyko.

Birželio pradžioje 95 autoriai pranešė kreipęsi į Generalinę prokuratūrą dėl esą neskaidrios LATGA-A veiklos. Organizacija kaltinama išpūstomis administravimo išlaidomis, neaiškia lėšų skirstymo tvarka ir autorių neinformavimu apie agentūros veiklą.

LATGA-A yra autorių teisių kolektyvinio administravimo asociacija, įkurta 1990 metais. Jos tikslas – kolektyviai administruoti autorių teisių turėtojų teises, rinkti ir paskirstyti autorinį atlyginimą už kūrinių panaudojimą, koordinuoti asociacijos narių veiklą, užtikrinti kuo platesnį Lietuvos ir užsienio autorių kūrinių panaudojimą, užkirsti kelią autorių teisių pažeidimams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius