Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 09

Dėl aukštų degalų kainų kalti mažmenininkai

Finasų ministerijos sudaryta darbo grupė atliko lyginamąją degalų kainų Lietuvoje ir kaimyninėse ES šalyse. Rezultatuose teigiama, kad degalai Lietuvoje brangesni dėl pakitusio zloto kurso bei dėl mažmenininkų maržos, o ne dėl padidinto akcizo.
Degalinė
Degalinė / 15min.lt/Sauliaus Chadasevičiaus nuotr.

„Analizė parodė, kad mūsų šalies mažmeninėje prekyboje taikomos didesnės maržos – apie 0,10 lito už litrą degalų palyginus su Latvija bei apie 0,2 lito už litrą benzino ir apie 0,3 lito už litrą dyzelino palyginus su Lenkija. Dėl šių priežasčių, net ir sumažinus Lietuvoje šiuo metu benzinui ir dyzelinui taikomus akcizų tarifus iki 2008 metų lygio, dyzelino kaina Lietuvoje išliktų apie 0,22 lito už litrą didesnė nei Lenkijoje, atitinkamai benzino – didesnė apie 0,07 lito už litrą. Tuo tarpu valstybė netektų apie 360 milijonų litų planuojamų pajamų.“, – rašoma Finansų ministerijos pranešime spaudai.

Teigiama, kad Finansų ministerija, planuodama papildomas pajamas iš padidinto akcizo degalams, įvertino riziką, jog šalyje gali sumažėti degalų realizavimas ir neketina siūlyti keisti dabartinių akcizų tarifų.

Finansų ministras Algirdas Šemeta teigė, kad gavus šias išvadas, atitinkamų veiksmų turėtų imtis Konkurencijos taryba, kad rinkoje būtų užtikrinama sąžininga konkurencija. „Ministerija atliko išsamią degalų kainos struktūros analizę, įvertinusi mokesčių įtaką bei kainas mažmeniniame bei didmeniniame tinkle. Atmetus visus mokesčius, kainų skirtumai susidaro mažmeniniame tinkle. Mažmenininkų maržos didesnės nei kitose šalyse“, – kalbėjo A.Šemeta. Pasak jo, didmeninės degalų kainos tiek Lenkijoje, tiek Lietuvoje yra iš esmės panašios.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius