Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 09

Dėl Darbo kodekso Dalia Grybauskaitė liepia tartis, o siūlomą pensijų indeksavimą vadina per brangiu

Mokslininkų sukurtas socialinis modelis Seime bus taisomas, atsižvelgiant į susitarimus su Trišale taryba. To reikalaujanti prezidentė Dalia Grybauskaitė taip pat ragina svarstyti kitus pensijų indeksavimo variantus, nes dabartinis siūlomas modelis Lietuvai yra per brangus, o indeksavimo formulė valstybės vadovei atrodo keistoka.
Dalia Grybauskaitė ir Loreta Graužinienė
Dalia Grybauskaitė ir Loreta Graužinienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šiuos klausimus prieš ketvirtadienį prasidedant naujam politiniam sezonui trečiadienį priešpiet D.Grybauskaitė aptarė su Seimo vadyba.

Po susitikimo Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė pabrėžė, kad parlamentas turi tik tuos socialinio modelio projektus, kuriuos jam pateikė Vyriausybė – alternatyvių variantų nėra.

Pirmasis pateikimas numatomas ne anksčiau kaip rugsėjo pabaigoje.

Dėl jų, anot politikės, dar bus diskutuojama su premjeru, o projektai bus koreguojami, atsižvelgiant į susitarimus su socialiniais partneriais.

„Tie procesai Seime dar tik prasideda. Pirmasis pateikimas numatomas ne anksčiau kaip rugsėjo pabaigoje“, – pabrėžė ji.

„Kad koks bebūtų geras paketas, jis turi būti suderintas su socialiniais partneriais, kad būtų koreguojamas pagal susitarimus Trišalėje taryboje“, – pabrėžė D.Grybauskaitė.

Pensijų indeksavimo reikia, bet pigesnio

Prezidentė taip pat įvertino mokslininkų siūlymą indeksuoti pensijas. Ji teigė turinti pastabų indeksavimo formulei ir pabrėžė, kad Lietuva nebūtų pajėgi įgyvendinti dabartinius siūlymus, nes indeksavimas kasmet pareikalautų 130 mln. eurų.

Nėra pasaulyje taip, kad į formulę būtų įdėtos ateities prognozės.

„Indeksavimas yra svarbu, bet turime suprasti, kad po pensijų ateis eilė kitų išmokų indeksavimui. Turime galvoti, ar tikrai ta formulė yra gera. Nėra pasaulyje taip, kad į formulę būtų įdėtos ateities prognozės. Tai efektyvi priemonė, kuri mažina socialinę atskirtį, bet tai reikia daryti atsargiai“, – sakė ji.

Žada neleisti taškytis pinigais prieš rinkimus

Prezidentė taip pat atkreipė dėmesį, kad šiuo metu pastebimi rimti pokyčiai tiek Europos, tiek viso pasaulio ekonomikos tempuose.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Pinigai
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Pinigai

Politikai turės atsižvelgti į realias galimybes.  Reikės galvoti apie apetitų finansiniam populizmui ribojimą, nes lėšų nebus.

Anot jos, Lietuvos ekonomika kitąmet taip pat lėtės, todėl prieš rinkimus politikai turės elgtis labai atsakingai.

„Priešrinkiminis laikotarpis turės būti įstatytas į atsakingumo rėmus. Politikai turės atsižvelgti į realias galimybes.  Reikės galvoti apie apetitų finansiniam populizmui ribojimą, nes lėšų nebus“, – pabrėžė ji.

D.Grybauskaitė pridūrė, jog prioritetu išliks finansinio stabilumo išlaikymas ir ji tai prižiūrės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius