Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 17

Dėl motinystės išmokų mažinimo kreipsis į Konstitucinį Teismą

Seime svarstomos Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisos toliau kaitina aistras – socialdemokratai bet kokio sprendimo atveju ketina kreiptis į Konstitucinį Teismą, o Aktyvių mamų sambūris parlamentarus kaltina demokratiškos valstybės principų pažeidimu.
Draudimo bendrovės kratosi nėščiųjų
Būsima motina / Photos.com nuotr.

Aktyvių mamų sambūriui vadovaujanti Rasa Paulavičienė penktadienį išsakė priekaištus parlamentarams dėl netinkamos ir motinų teises pažeidžiančios šių pataisų svarstymo tvarkos.

Moteris piktinosi, kad ji ir jos bendražygės buvo išvytos iš vieno atviro Socialinių reikalų ir darbo komiteto posėdžio, nors pagal Seimo statutą iš anksto užsiregistravusios jos turėjo teisę klausytis.

Mamos: mūsų siūlymai – ne vien padejavimai

R.Paulavičienė taip pat tikino, kad Teisės ir teisėtvarkos komiteto nariai taip pat joms nesuteikė žodžio, kai buvo svarstoma, ar motinystės (tėvystės) pašalpų mažinimas nepažeidžia Konstitucijos.

„Apmaudu, kad nors buvome paruošusios namų darbus, komitetas net nebuvo  informuotas, kad turime savo siūlymų, ir žodis mums nebuvo suteiktas.  Apmaudu, nes pasiūlymai buvo ne šiaip mamyčių padejavimai: yra daug protingų mamų, moterų, kurios ne vieną vyrą prašautų“, – žiniasklaidai penktadienį kalbėjo aktyvių mamyčių atstovė.

Socialdemokratai kreipsis į Konstitucinį Teismą

Motinų reikalavimus nemažinti išmokų dydžio palaikantys socialdemokratai teigė Konstituciniam Teismui skųsiantys bet kokį priimtą sprendimą. Vytenis Andriukaitis tikino, kad Seime nesvarstomas nė vienas geras šių pataisų variantas – visais atvejais išmokos būtų mažinamos.

„Socialdemokratų pozicija aiški – bet kokia redakcija turės būti nagrinėjama Konstituciniame Teisme ir aiškinamasi, ar ji atitinka Konstituciją bei teisinės valstybės principus“, – teigė V.Andiukaitis. Ši partija į Konstitucinį Teismą jau kreipėsi dėl valdančiųjų apkarpytų biudžeto išlaidų.

Parėmė per klaidą?

Tuo tarpu motinas tenkintų Liberalų sąjūdžio atstovo Audriaus Endzino pateiktas pasiūlymas, kuriam vakar per svarstymą pritarė Seimas. A.Endzinas siūlo pirmaisiais metais motinoms mokėti 90 proc, o antraisiais – 75 proc. priklausančios išmokos dydžio, taip pat leisti motinoms ar tėvams, gaunantiems šias išmokas, tuo pačiu metu dirbti.

Vakar netikėtai šį siūlymą parėmę valdantieji  vėliau aiškino suklydę balsuodami – esą buvo didelis triukšmas, o A.Endzinas pristatė ne tą pataisą. Tokias kalbas opozicija vadina bandymais manipuliuoti ir nuneigti teisėtą balsavimą.

Pastarojo projekto svarstymas komitetuose bus tęsiamas kitą savaitę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius