Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 06 03

Dėl nenutylančio radijo taško pradėtas ikiteisminis tyrimas

Dažnam gyventojui laidinį radiją primena tik 4,95 Lt, įtraukti į mėnesio sąskaitą už komunalinius mokesčius. Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK) laikosi pozicijos, kad šis mokestis iš gyventojų renkamas neteisėtai, mat tokią paslaugą teikianti VšĮ „Teleradijo kompanija Hansa“ esą neturi licenzijų.
Licencija retransliuoti laidinio radijo tinklais programas įstaigai „Teleradijo kompanija Hansa“ panaikinta nuo rugsėjo.
Dėl mokesčio už laidinį radijo pradėtas ikiteisminis tyrimas. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pastaroji atkerta, kad licenzijų jiems nė nereikia, o įstatymiškai – viskas teisėta. Problemai išspręsti pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Tikisi nutraukti rinkliavą

Jau seniai netyla kalbos, ar už sovietinių laikų reliktą – radijo tašką – imamas mėnesinis mokestis iš gyventojų yra teisėtas. Už šią „pramogą“ dalis gyventojų kas mėnesį turi sumokėti po beveik 5 Lt. Lietuva vadinama vienintele valstybe Europoje, kurioje vis dar veikia laidinis radijas. Kaip LRT interneto tarnybai kalbėjo LRTK teisininkas Viktoras Popandopula, LRTK tikisi nutraukti šią rinkliavą.

„Praėjusiais metais kreipėmės (į atsakingas institucijas – aut. past.), buvo atsisakyta pradėti ikiteisminį tyrimą. Šiemet sureagavo Seimo narys Stasys Šedbaras, kuris kreipėsi į Generalinę prokuratūrą ir visiškai neseniai gavome pranešimą, kad yra atnaujintas ikiteisminis tyrimas. Tai ta linkme prokuratūra pripažįsta, kad yra daromas pažeidimas“, – aiškino V.Popandopula.

„Pradėtas ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas, dabar atnaujintas. Komisija kelia klausimą būtent dėl Lietuvos radijo programos retransliavimo, bet yra ir kitų problemų toje veikloje – sąskaitų išrašymas abonentams, kurie jau seniai nėra abonentai. Visa tai sudėjome, S.Šedbaro vardu kreipėmės ir apylinkės prokuratūra nusprendė pradėti tyrimą ir perdavė Vilniaus apygardos prokuratūrai“, – informavo S. Šedbaro padėjėjas-sekretorius Kristijonas Paliutis.

Lrt.lt pasiteiravus V.Popandopulos, kodėl galimai neteisėtą rinkliavą renka daugiabučius administruojančios įmonės, nes jų išrašomose sąskaitose ir yra nurodytas šis mokestis, V. Popandopula tikino, kad šių įmonių veiklos tikslas ir kryptis yra bendro gyventojų turto administravimas, o „Teleradijo kompanijai Hansa“ priklausantis kabelinis tinklas esą nėra daugiabučių gyventojų nuosavybė ir be jų bendro sutikimo joks administratorius esą neturi teisės rinkti kokį nors mokestį.

„Kodėl jie tą daro – galiu tik spėti. Manau, kad „Hansa“ su jais yra sudariusi sutartį, kurios pagrindu jie nurodo, kad iš šito, šito, šito buto per mėnesį surinkus atitinkamai gauni kažkokį komisinį už tai“, – svarstė teisininkas.

„Hansa“: viskas teisėta

Tuo metu lrt.lt susisiekus su „Teleradijo kompanijos Hansa“ valdybos pirmininku Leopoldu Tarakevičiumi, šis teigė girdėjęs apie pradėtą ikiteisminį tyrimą. „Pasakykite, jeigu yra padaryta paslauga – tai reikia už ją mokėti? Ta grupė, susirinkusi iš žmonių, kurie užsuko šitą reikalą, įžūliai pradėjo kalbėti be teismo nutarimo, kad neteisėta. Kas gi jiems leido spręsti, kad tie renkami mokesčiai yra neteisėti? Jie jau viršijo teismo įgaliojimus paskelbdami, o įstatymiškai – viskas teisėta“, – piktinosi L.Tarakevičius.

„Hansa“ atstovas pasiūlė paskaityti Visuomenės informavimo įstatymą, pagal kurį esą licenzijos nė nereikalingos: „Pagal seną įstatymą licenzija buvo reikalinga. Pagal naują – nereikalinga. Jie vadovaujasi būtent tuo, kad anksčiau reikėjo. Taip, anksčiau reikėjo, dabar – nereikia“.

Tačiau V.Popandopula laikosi kitos nuomonės – ši kompanija neturi jokių galiojančių licenzijų, o veikla esą visgi licenzijuojama. „Nelygu, ką jie ten kalbėtų. Radijo programų retransliavimo ir transliavimo veikla kabeliniais radijo tinklais yra licenzijuojama. Galbūt jie ten bando kažką sofistikuoti, įtikinėti, bet šioje vietoje yra LRTK – vienintelė kompetetinga institucija šiuo klausimu Lietuvoje ir mes pabrėžiame, ir iš prokuratūros atsakymo matyti, kad jų nuomonė su mūsų sutampa, kad visgi veikla turi būti licenzijuojama.

Licenzijos ta kompanija neturi. Reiškia, visa jos veikla vykdoma neteisėtai ir suprantama, kad už neteisėtai teikiamas paslaugas neturėtų iš gyventojų būti renkami pinigai “, – tikino LRTK teisininkas.

„Teleradijo kompanija Hansa“ laidinio radijo paslaugą 2001-aisiais perėmė iš tuomečio „Lietuvos telekomo“. Tuomet šalyje buvo apie 250 tūkst. radijo taško abonentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius