-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 05 10

Dėl palėpės virš darželio pardavimo pasipiktino bendruomenė: ar svetimi žmonės vaikščios laiptais kartu su vaikais?

Vilniaus Senamiestyje, Trakų gatvėje, esančio vaikų lopšelio-darželio „Gudrutis“ bendruomenė jau kurį laiką gyvena neramiai. Tėvai rašo raštus savivaldybei, nesutikdami su pastarosios sprendimu parduoti virš darželio esančias patalpas ir tokiu būdu esą leisti pašaliniams asmenims vaikščioti per darželio vidines patalpas. Savivaldybė ramina, kad taip nenutiks.
Vilniaus lopšelis-darželis „Gudrutis“
Vilniaus lopšelis-darželis „Gudrutis“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šį darželį lankančių vaikų tėvai nerimauja: jų teigimu, dalį darželio patalpų ketinama parduoti ir galbūt net leisti pašaliniams vaikščioti ten, kur dabar vaikšto tik vaikai bei darželio darbuotojai.

Nerimauja dėl svetimų žmonių

„Tėvai, vedantys vaikus į šį darželį, kuris net neturi savo kiemo ir jam trūksta patalpų, esame pakraupę, jog Vilniaus m. savivaldybės taryba vaikų saugumo sąskaita nusprendė padidinti VšĮ „Northtown Vilnius“ įstatinį kapitalą ir be jokio informavimo perdavė palėpės patalpas.

Dar daugiau, „Northtown Vilnius“ siekia priversti savivaldybę leisti per vidines darželinukų patalpas (laiptinę, kur vaikai eina į grupę, pas specialistus, logopedą ir pan., muzikos, sporto sales, kur valgykla ir maisto sandėlis) vaikščioti pašaliniams asmenims.

Įsivaizduokit, mes vaikų išleistuvėms iš darželio net fotografo negalime pasikviesti dėl karantino suvaržymų, tėvai negali užeiti į darželio patalpas, o siekiama, kad bet kas vaikščiotų“, – 15min teigė vienas iš šį darželį lankančių vaikų tėvų Martynas Mockus.

Patalpų nori darželiui

Darželio bendruomenė Vilniaus miesto vadovams, tarybai, administracijos skyriams surašė raštą, kuriame reikalaujama klaidą, kai nuspręsta patalpas perduoti „Northtown Vilnius“, ištaisyti ir šį tarybos sprendimą pakeisti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus lopšelis-darželis „Gudrutis“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus lopšelis-darželis „Gudrutis“

Taip pat – „įpareigoti nedelsiant VšĮ „Northtown Vilnius“ sustabdyti bet kokius veiksmus, susijusius su palėpės pardavimu, ar kitokiu teisių suvaržymu, kol patalpos nebus perduotos Vilniaus lopšelio-darželio „Gudrutis“ administracijai“.

Bendruomenė rašte teigia buvusi šokiruota, sužinojusi, jų teigimu, apie vienašališką Vilniaus tarybos sprendimą, kai minėtai įstaigai, anksčiau vadintai Šiaurės miestelio technologiniu parku, perduota daug įvairių patalpų, tarp kurių yra ir dalis neįrengtos palėpės virš vaikų darželio.

Darželiui trūksta patalpų, kurias būtų galima panaudoti būreliams ir dirbantiems specialistams, tačiau, nepaisant vaikų gerovės, patalpos perduotos VšĮ „Northtown Vilnius“.

„Darželiui taip trūksta patalpų, kurias būtų galima panaudoti būreliams ir/ar darželyje dirbantiems specialistams, tačiau be jokio įspėjimo buvo priimtas sprendimas, prieštaraujantis higienos normoms, priešgaisriniams reikalavimams ir nepaisant vaikų gerovės, patalpos perduotos VšĮ „Northtown Vilnius“ nuosavybėn.

Neatsižvelgta ir į tai, jog visai neseniai darželio administracija suremontavo šio pastato stogą, investuodama savo laiką ir lėšas į patalpų pagerinimą“, – rašė bendruomenė savivaldybei.

Pasipiktinimą bendruomenei kelia ir tai, kad perėmusi patalpas įstaiga teigia, jog jai jų nereikia, todėl siekiama kuo skubiau patalpas parduoti viešajame aukcione.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus lopšelis-darželis „Gudrutis“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus lopšelis-darželis „Gudrutis“

Tačiau norint parduoti sėkmingai, „jie prašo atimti iš lopšelio-darželio dalį patalpų, t. y. vieną iš darželio laiptinių, iš kurios patenkama į vieną darželio grupę, maisto sandėlį, specialistų kabinetus, virtuvę bei sporto ir aktų sales, t. y. visiškai integruotą darželio patalpų vidinę laiptinę paversti bendro naudojimo laiptine ir leisti naudotis ja būsimiems palėpės savininkams“.

Šis darželis neturi savo kiemo, vaikai eina į kitąpus gatvės esančią vienuolyno teritoriją, žaidžia bendrame namo arba bibliotekos kieme.

Todėl esą papildomos patalpos paįvairintų ugdymą, užtikrintų tinkamą grupių izoliaciją ne tik COVID-19 pandemijos metu, bet ir per kasmetines gripo epidemijas.

Tiesiog baisu pagalvoti, jog mūsų vaikai naudosis bendra laiptine su nežinomais, visai jiems svetimais asmenimis.

„Mums, kaip darželio bendruomenės nariams, tėvams, tiesiog baisu pagalvoti, jog mūsų vaikai, kuriuos mes manome, kad saugiai paliekame darželyje, naudosis bendra laiptine su nežinomais, visai jiems svetimais asmenimis.

Pardavus palėpę, juk ją įsigyti gali bet kas ir ten vykdyti įvairaus pobūdžio veiklą, kuri gali būti sunkiai suderinama su šalia ugdomais vaikais. Manome, jog tokiu atveju darželio vadovybė nebus pajėgi visiškai užtikrinti nei ugdytinių, nei personalo saugumo“, – savivaldybei adresuotame rašte rašė bendruomenė.

Siekia sėkmingai parduoti

Sprendimą dėl šių patalpų perdavimo savo įstaigai Vilniaus taryba priėmė dar prieš metus.

Bendruomenė sujudo dabar, sužinojusi, kad „Northtown Vilnius“ kreipėsi į savivaldybę su prašymu vieną iš patalpų priskirti bendro naudojimo patalpoms, tokiu būdu siekiant sudaryti galimybes patekti į įstaigai nuosavybės teise priklausančią neįrengtą pastogę.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus lopšelis-darželis „Gudrutis“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus lopšelis-darželis „Gudrutis“

„Northtown Vilnius“ viešo aukciono būdu mėgina parduoti neįrengtą pastogės dalį, tačiau tai padaryti yra sudėtinga, nes „Northtown Vilnius“ negali tiesiogiai patekti į įstaigai nuosavybės teise priklausantį turtą.

Trakų g. 12 esančiame pastate, kuriame yra ir minima neįrengta pastogė, yra trys laiptinės: viena neturinti patekimo į neįrengtą pastogę (priklausanti Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešajai bibliotekai) bei dvi bendros.

Viena iš bendrai naudojamų laiptinių patekimas yra užkirstas, bendraturčiui įsirengus gyvenamąsias patalpas, o kita laiptine, kaip vidine (kelios darželinukų grupės ja naudojasi vidiniam vaikščiojimui tarp aukštų), naudojasi savivaldybės biudžetinė įstaiga Vilniaus lopšelis-darželis „Gudrutis“, – savivaldybei savo prašymą argumentavo viešoji įstaiga.

Viena iš bendrai naudojamų laiptinių patekimas yra užkirstas, bendraturčiui įsirengus gyvenamąsias patalpas, o kita laiptine naudojasi „Gudrutis“.

„Northtown Vilnius“ teigimu, norima kuo skubiau parduoti neįrengtos pastogės dalį viešo aukciono būdu.

O tam ir reikia savivaldybės sprendimo, kuris leistų bendro naudojimo patalpa – laiptine – naudotis ne tik darželiui, bet ir palėpės savininkams.

Ramina: bendros laiptinės nebus

Vilniaus savivaldybės administracijos vyriausioji patarėja Alina Kovalevskaja, komentuodama situaciją, 15min sakė, kad verta paminėti, jog savivaldybės darželio „Gudrutis“ patalpos yra gyvenamajame name, tad turi kaimynus.

„Vilniuje tokių darželių, įrengtų gyvenamuosiuose namuose, yra ir daugiau, tačiau problemų su gyventojų bendrijomis nekyla, visi klausimai sprendžiami lanksčiai ir konstruktyviai.

Atkreipiame dėmesį, kad konkrečiai dėl servituto nustatymo toje laiptinėje, kuria naudojasi tik darželis, savivaldybė nesutiko, t. y. savivaldybė nusprendė, kad ta laiptine ir toliau naudosis tik darželis“, – teigė A.Kovalevskaja.

Savivaldybė žada ieškoti kitų būdų palėpei turėti priėjimo galimybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius