-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 04 28

Dėl pasisakymų prezidentės atžvilgiu A.Valinskui gali grėsti apkalta

Seimo nariai pasiskirstė į dvi stovyklas dėl Tautos prisikėlimo partijos (TPP) lyderio Arūno Valinsko pasisakymų šalies vadovės Dalios Grybauskaitės atžvilgiu. Seimo Etikos ir procedūrų komisija (EPK) ruošiasi rimtai tirti minėtus pareiškimus.
Arūnas Valinskas
Arūnas Valinskas / Gedmanto Kropio nuotr.

Kai prezidentė pareiškė, jog A.Valinsko kandidatūra jai neatrodo tinkama į kultūros ministro postą, parlamentaras pavadino tai įžeistos bobos nuomone. Po šio ir kitų TPP vadovo kalbų Seimas subruzdo. Pasigirdo netgi raginimų, kad D.Grybauskaitės turėtų atsiprašyti visas parlamentas. Šią savaitę ir Seimo valdyba, ir A.Valinskas kreipėsi į EPK su prašymu ištirti jo teiginius.

Komisijos narys Mečislovas Zasčiurinskas siūlė trečiadienio posėdyje šiuo klausimu ilgai negaišti ir apsvarstyti  – esą čia nėra ką tirti. Tuo tarpu EPK pirmininkas Algimantas Salamakinas teigė nemanąs, kad tai toks paprastas klausimas.

„Yra labai radikalios nuomonės. Vienos, kad čia vos ne apkaltą reikia kelti, kitos – kad čia nieko absoliučiai neįvyko“,  – kalbėjo Seimo etikos sargų vadovas. Esą jis girdėjęs parlamentarų nuomonių, kad jeigu būtų surinkti 36 Seimo narių parašai, jie palaikytų mintį pašalinti A.Valinską iš Seimo.

Jeigu A.Valinskas atsiprašytų D.Grybauskaitės iki kito komisijos posėdžio, EPK greičiausiai šios problemos nebesvarstytų.Pasak A.Salamakino, komisijos sprendimas galėtų būti pretekstas arba rengtis apkaltai, arba padėti tašką šioje istorijoje.

EPK vadovas informavo jau paprašęs Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) paaiškinti, ar žodis „boba“ yra įžeidžiamas: „Paprašiau, kad įvertintų ir platesne prasme šitą terminą „boba“: ar tai labai įžeidžiama, ar ne.“

Galiausiai komisija nusprendė, kad tyrimą dėl A.Valinsko pasisakymų atliktų EPK pirmininko pavaduotoja Vida Marija Čigrejienė ir narė Dalia Teišerskytė. Jeigu bus gautas VLKK atsakymas,  komisija pasikviestų A.Valinską ir ketina svarstyti šį klausimą po dviejų savaičių.

A.Salamakinas taip pat užsiminė, kad jeigu A.Valinskas atsiprašytų D.Grybauskaitės iki kito komisijos posėdžio, EPK greičiausiai šios problemos nebesvarstytų. Pats TPP lyderis anksčiau sakė nemanąs, jog „boba“ yra įžeidžiamas žodis ir taip pavadintas galėtų įsižeisti nebent vyras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius