Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 04

Dėl ryšių su komunistų saugumu Bulgarijos ambasadorius iš Lietuvos kol kas atšauktas dviem savaitėms

Dėl ryšių su buvusiomis komunistų slaptosiomis tarnybomis Bulgarijos ambasadorius iš Lietuvos kol kas atšauktas dviem savaitėms – nuo gegužės 1 iki 14 dienos, BNS trečiadienį patvirtino ambasada.
Ivanas Penčevas Dančevas
Ivanas Penčevas Dančevas / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Formaliai ambasadorius Ivanas Penčevas Dančevas yra iškviestas konsultacijoms į Sofiją, nes prezidentas Georgijus Parvanovas, anksčiau pats dirbęs komunistiniam saugumui, jį ir kitus buvusius saugumo agentus atsisako atšaukti iš ambasadorių postų, sakė ambasados patarėjas Valentinas Panovas.

„Balandį ambasadorius gavo telegramą iš Užsienio reikalų ministerijos, kad turi nuo gegužės 1 iki 14 dienos atvykti į Sofiją konsultacijoms“, – BNS trečiadienį sakė diplomatas.
 
Pasak V.Panovo, tokių pranešimų sulaukė 13 ambasadorių. Tačiau numatoma, kad ir daugiau ambasadorių gaus tokias instrukcijas nuo birželio 1-osios ir metų pabaigoje.

„Buvo nustatyta, kad jie teikė paslaugas buvusio komunistinės Bulgarijos režimo buvusioms slaptosioms tarnyboms“, – kalbėjo ambasados patarėjas.

V.Panvovas sako nežinantis, kas bus po gegužės 14-osios, kada baigsis dviejų savaičių „konsultacijų“ terminas.

Jis sakė, kad formaliai atšaukti ambasadorius reikalingas prezidento G.Parvanovo dekretas, bet jis tai daryti atsisako.

„Prezidento ir Vyriausybės nuomonės skiriasi. Prezidentas pats paskyrė visus šiuos žmones, susijusius su buvusiomis komunistų slaptosiomis tarnybomis. Jis ir pats toks yra. Jis sakė, kad visi šie žmonės yra profesionalai, labai geri diplomatai ir jis jų neatšauks“, – sakė ambasados patarėjas.

V.Panvovas sako nežinantis, kas bus po gegužės 14-osios, kada baigsis dviejų savaičių „konsultacijų“ terminas.

„Nežinau, ar jūsų spėjimas būtų toks pat geras kaip ir mano. Turėsiu prašyti instrukcijų iš Politinio departamento Sofijoje. Žodžiu pranešėme Lietuvos ministerijai ir diplomatiniam korpusui, kad ambasadoriaus Ivano Dančevo nebus nuo gegužės 1 iki 14 dienos“, – kalbėjo ambasados diplomatas.

Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos (URM) spaudos ir viešųjų ryšių skyrius antradienio vakarą BNS patvirtino turintis neoficialių žinių, kad nuo 2008 metų lapkričio Lietuvoje reziduojantis ambasadorius I.P.Dančevas yra komandiruotas į Sofiją.

Tarptautinė ir bulgarų žiniasklaida antradienį pranešė, kad jį ir dar 12 tokio rango diplomatų Bulgarijoje sudaryta speciali darbo grupė įvardijo anksčiau dirbus buvusioms slaptosioms tarnyboms.

Anot tarptautinių naujienų agentūrų, Bulgarijos URM antradienį patvirtino, kad į Bulgariją sugrąžinta 13 ambasadorių.

Vietos žiniasklaida skelbia, kad ketinama atšaukti ambasadorius iš Lietuvos, Bosnijos, Graikijos, Rumunijos, Gruzijos, Serbijos, Kinijos, Vokietijos, Baltarusijos, Makedonijos, Jungtinių Tautų ir UNESCO.

Speciali komisija Bulgarijoje pernai gruodį įvardijo apie 200 diplomatų, kurie dirbo slaptajai policijai. Anot portalo Novinite.com, 90 iš jų vis dar dirba Užsienio reikalų ministerijoje.

Bulgarijos valdžioje nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos iki 1990-ųjų buvo įsitvirtinę komunistai, šalis priklausė Varšuvos sutarčiai ir iš sovietinio bloko šalių buvo bene labiausiai priklausoma Sovietų Sąjungos sąjungininkė.

Bulgarija 2004 metais tapo NATO nare, 2007 metais prisijungė prie Europos Sąjungos. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius