Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 04

Dėl „Sodros“ reformos jau žvanginami ginklai

Pensininkai, neįgalieji, mamos, profsąjungų atstovai, verslininkai, politikai ir ekspertai negaili kritikos pateiktoms „Sodros“ pertvarkos gairėms, bet apčiuopia ir teigiamų dalykų.
„Sodra“
„Sodra“ / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Vyriausybė visuomenei ir socialiniams partneriams pateikė svarstyti Socialinio draudimo sistemos struktūrinės pertvarkos projektą, dėl kurio diskusijos gali užtrukti apie porą mėnesių, todėl pirmiausia ketinama kalbėtis dėl pensinio amžiaus ilginimo, specialiųjų poreikių slaugos pašalpų bei motinystės išmokų skyrimo tvarkos peržiūrėjimo, ligos pašalpų mokėjimo tvarkos. Taip pat ketinama nutarti dėl siūlymų nelaimingų atsitikimų draudimą perduoti privačioms draudimo įmonėms, o socialinio draudimo įmokų surinkimą – Valstybinei mokesčių inspekcijai, rašo „Lietuvos žinios“.

Pensininkų sąjungos „Bočiai“ pirmininkas Petras Ruzgus nepritaria siūlymams ilginti pensinį amžių, tačiau žinodami, jog nuo 2012 metų Europos Sąjunga numačiusi visose Bendrijos narėse iki 65 metų ilginti pensinį amžių, jų manymu, kitos išeities jie neturi.

Neįgaliųjų draugijos pirmininkas Zigmantas Jančauskis nepalaikytų siūlymo tikslines išmokas neįgaliesiems kompensuoti paslaugomis, nes, pasak jo, „jei neįgaliųjų kompensacijoms skirti pinigai bus atiduoti savivaldybėms, liksime be nieko: ir be paslaugų, ir be pinigų“.

Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio atstovė Rasa Paulavičienė sutinka, kad „Sodros“ problemas spręsti būtina, tačiau keisti motinystės išmokų skyrimo tvarką reikia gerai apgalvojus.

Tai, kad „Sodros“ pertvarkos nėra vertinamos vienareikšmiškai, rodo skirtingos nuomonės. Pavyzdžiui, profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Aldona Jašinskienė pabrėžė, kad ilginti pensinį amžių įpareigoja ES, o motinystės išmokas būtina mažinti, kad su finansiniais sunkumais susidurianti „Sodra“ apskritai galėtų jas mokėti. Tačiau griežtai pasisako prieš tai, kad darbdavys kompensuotų pirmąsias septynias darbuotojo ligos dienas.

Su pateiktomis „Sodros“ reformos gairėmis susipažinęs ekonomistas Romas Lazutka pasigedo skaičiavimų, kokios finansinės naudos duos šie siūlymai. Anot jo, svarbiausia „Sodrą“ pertvarkyti taip, kad būtų sukurta tvari socialinio draudimo sistema.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius