Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 04 19

Dėl sutrikusio oro eismo neįvykus vizitui, Lietuvos ir Norvegijos ministrai bendravo telekonferencijoje

Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis ir dėl Europoje atšauktų skrydžių į Lietuvą negalėjęs atvykti Norvegijos užsienio reikalų ministras Jonas Gahras Store dvišalių santykių, Baltijos jūros regiono bendradarbiavimo, ekonomikos ir tarptautinio saugumo klausimus aptarė balandžio 19 dieną surengtoje telekonferencijoje.
A.Ažubalis
A.Ažubalis / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Per pokalbį A.Ažubalis pabrėžė sėkmingai Lietuvoje veikusio 2004–2009 metų Europos ekonominės erdvės (EEE) ir Norvegijos finansinio mechanizmo naudą ir vylėsi, kad analogiškas susitarimas bus pasirašytas 2009–2014 metams, praneša URM.

„2004–2009 metų Norvegijos fondai Lietuvoje buvo labai populiarūs. Paraiškų skaičius dvigubai viršijo sumą, skirtą Lietuvai. Šie projektai mums svarbūs ne tik ekonomiškai – jie stiprina Lietuvos ir Norvegijos ryšius“, – sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Jis padėkojo J.G.Storei už Norvegijos teikiamą paramą Europos humanitariniam universitetui, veikiančiam Vilniuje, ir paprašė šią paramą tęsti.

A.Ažubalis ir J.G.Store kalbėjo apie dvišalę prekybą ir nusprendė, kad Lietuvos ir Norvegijos ekonominiai santykiai ateityje galėtų tapti dar intensyvesni. Ministrai sutarė, kad būtų tikslinga organizuoti informacines kampanijas ir tam tikslui pasitelkti aukšto lygio dvišalius vizitus kartu organizuojant verslo misijas.

Lietuvos ir Norvegijos prekybos apyvarta 2009 metais siekė 1,233 mlrd. litų. Prekybos balansas buvo teigiamas – 803 mln. litų. Lietuvos eksportas į Norvegiją 2009 m. sudarė 1,018 mlrd. litų, importas – 215,69 mln. litų.

Ministrai taip pat aptarė Šiaurės ir Baltijos valstybių bendradarbiavimą. A.Ažubalis siūlė apsvarstyti išminčių grupės, į kurią įeitų šių aštuonių šalių (NB8) atstovai, steigimą. Ši grupė turėtų nustatyti tolesnes Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimo gaires bendro identiteto, užsienio politikos, energetikos, aplinką tausojančių technologijų ir kitose srityse.

Jis ir J.G.Store kalbėjo apie Lietuvos pirmininkavimą Baltijos jūros valstybių tarybai (BJVT), šios organizacijos tolesnės veiklos perspektyvas, Lietuvos pasirengimą pirmininkauti Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai (ESBO) 2011 metais. Ministrai diskutavo, kaip galima būti efektyvinti ESBO veiklą, aptarė ESBO Europos saugumo dialogą (Korfu procesą).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius