-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 05 27

Dėl taikomos nuolaidos tik merginoms sporto klubas sulaukė Lygių galimybių kontrolieriaus dėmesio

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyboje (LGKT) vyksta tyrimas dėl merginoms taikomų nuolaidų Vilniaus sporto klube „SkyGym“. Klubo interneto puslapyje nurodoma, jog mėnesio mokestis yra 100 Lt, o merginoms taikoma 30 proc. nuolaida.
Svarmenys
Svarmenys / Gary Moore, Flickr.com

Klubo prašyta informuoti, kokiais pagrindais diferencijuojamos kainos už naudojimąsi klubo paslaugomis bei kas įeina į sąvoką merginos (tai tik jaunos moterys ar ir vyresnio amžiaus).

Su „SkyGym“ administracija preliminariai bendrauta telefonu, klubo atstovas Lygių teisių kontrolieriaus tarnybai elektroniniu paštu vėliau paaiškino, kad „moteriškos lyties atstovėms kaina skiriasi dėl to, kad moterys naudoja daugiau kardio treniruoklius, minkštus kilimėlius. Jos sporto klube praleidžia mažiau laiko, be to, praktiškai nenaudoja laisvų svorių.“

Atsakyme elektroniniu paštu pažymima, kad „mokestis imamas ne už įėjimą, o už suteiktas skirtingas paslaugas. Pabrėžiama, kad „dauguma moterų ateina numesti svorio ar tiesiog padailinti savo kūno linijas; jos nesinaudoja sunkiais svoriais, ko negalima pasakyti apie vyrus“. Laiške nurodoma, jog klube „neturima vyrų, kurie treniruotųsi pagal moterų specifiką“.

Į klubui siųstą oficialų paklausimą registruotu laišku nebuvo atsakyta. Laiškas grįžo su žyme „neatsiėmė“.

Skirtinga kaina – pažeidimas

Moterų ir vyrų lygių galimybių įstatymo pažeidimu laikomos situacijos, kai taikomos skirtingos apmokėjimo sąlygos ar garantijos už tokias pačias ir tokios pačios vertės prekes, paslaugas bei gaminius ar nustatomos skirtingos prekių ir paslaugų pasirinkimo galimybės.

„Kliento lytis negali būti pagrindas nustatyti skirtingas paslaugų kainas ar apskritai teikti skirtingas paslaugas“, – teigia Vaiko teisių apsaugos kontrolierė, einanti lygių galimybių kontrolieriaus pareigas, Edita Žiobienė.

Už lygių galimybių pažeidimus gali būti skirtas įspėjimas, bauda nuo 100 iki 2000 Lt arba pažeidėjui gali būti siūloma nutraukti diskriminaciją. Jeigu nustatomi nusikalstamos veikos požymiai; tyrimo medžiaga gali būti perduota ikiteisminio tyrimo įstaigai ar prokurorui.

2013 m. išvis gautas 31 skundas dėl diskriminacijos prekių ir paslaugų srityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius