Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 11

Delfinariume – du mažyliai

Išeinanti vasara buvo dosni Lietuvos jūrų muziejaus delfinariumui: jau kurį laiką lankytojai, stebintys delfinų pasirodymą, gali grožėtis ir baseine plaukiojančiais dviem mažais delfinukais.
Lietuvos jūrų muziejaus delfinariume - mažylių metas.
Lietuvos jūrų muziejaus delfinariume – mažylių metas. / Lietuvos jūrų muziejaus nuotr.

Rugpjūčio 27 dieną apsivaikavo delfinariumo senbuvė Glorija, o rugsėjo 5 dieną – Premija. Kaip ir kiekvieno gyvūno jauniklis, taip ir delfinukai, žavi ir jaudina dar kūdikišku nerangumu, pažeidžiamumu ir grožiu.

24 metų Glorija 1993 metais į Klaipėdą atkeliavo iš Sevastopolio. Vienuolikmetė Premija – jau čia gimusi Gabijos ir Argo dukra. Čia auga ir abiejų delfinių pirmagimiai: Glorija yra Limos mama, Premija – Nojaus. Visų delfinariume gimusių jauniklių tėtis – 27 metų patinas Argas, atkeliavęs į delfinariumą prieš dvylika metų.

Delfinės vaikavosi baseine, kuriame vyksta pasirodymai. Glorija – 6 valandą ryto, Premija – lygiai vidurnaktį. Glorijos jauniklis yra moteriškos lyties, o Premijos – dar nežinoma. Delfinės dabar nedalyvauja pasirodymuose, saugo savo vaikus. Tad programa kiek sutrumpėjo, buvo atsisakyta kai kurių mažyliams pavojų galinčių sukelti triukų. Vietoj kelių salto atliekamas tik vienas, kad iš aukščio visa jėga panirdami į vandenį, delfinai neužkristų ant jauniklių. Paprastai po kiekvieno triuko gyvūnas yra paskatinamas žuvimi. Dabar mamytės, nors ir nedalyvauja programoje, bet reikalauja pasirodymų metu žuvytės kaip ir kiti gyvūnai, kartais juos net apstumdydamos. Treneriai teigia, kad pasirodymuose jau kaip artistės jos pradės dalyvauti apie Kalėdas.

Patelės savo mažylius stengiasi palepinti: plaukdamos ant nugaros prilaiko juos pelekais ant pilvo. O mamoms leidžia pailsėti kitos delfinės: kai Glorija ilsisi, jos mažyliu pasirūpina Gabija. Premijai, kuri yra jaunesnė, iš karto po vaikavimosi, labai padėjo Glorija ir Gabija: jos saugojo, kad dar nekoordinuojantis judesių mažylis neatsitrenktų į baseino sieną.

Delfinukai maitinasi mamos pienu. Delfinė turi du spenelius, kurie yra pasislėpę odos raukšlėje, kad plaukiant būtų užtikrintas kuo mažesnis vandens pasipriešinimas. Jauniklis, priplaukęs prie mamos, rostrumu susiranda spenelį. Delfinių pienas yra labai kaloringas – daugiau nei dešimt kartų riebesnis už karvės pieną, rausvos spalvos ir, kaip tvirtina delfinariumo darbuotojai, žuvies skonio. Sulaukę metų delfinukai jau bandys ragauti žuvies. O maitinančiai delfinei žuvies reikia veik dvigubai daugiau nei įprastai – per parą net iki 18 kilogramų riebios stauridės ir  silkės.

Delfinės mažylius įsčiose nešioja metus laiko. Vos gimę jie sveria apie 15 kilogramų, o  ilgis siekia apie 1 metrą.  Patelės su jaunikliu akylai stebimos visą parą: skaičiuojama, kiek kartų mažyliai maitinosi, fiksuojami kiti gyvybiniai parametrai. Tiek gamtoje, tiek nelaisvėje mažųjų delfinukų sveikata yra labai labili, todėl jų priežiūra reikalauja daug dėmesio, pastebint kiekvieną, kad ir menkiausią elgesio pasikeitimą.

Jūrų muziejaus delfinariume dabar jau – vienuolika delfinų. Septyni iš jų čia ir gimė. Dabartiniuose baseinuose jau darosi ankšta, todėl intensyviai rengiamasi delfinariumo rekonstrukcijai: yra patvirtintas architektūrinis sprendimas, techninis projektas. Finansavimo tikimasi iš ES fondų – paraiška pateikta Lietuvos verslo paramos agentūrai. Darbai turėtų pajudėti, jeigu bus skirtas finansavimas. Pirmajame etape numatoma pagerinti delfinų gyvenimo sąlygas, sutvarkyti infrastruktūrą. Tolesniuose etapuose numatoma delfinariumo plėtra, praplečiant ir gyvenamąsias delfinų erdves.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius