Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 17

Desertui – tragikomedija „Skėriai“

Šiam savaitgaliui planų dar neturintys kauniečiai laukiami Kauno valstybiniame dramos teatre, kur šeštadienį ir sekmadienį debiutuos paskutinė šio sezono premjera – dviejų dalių tragikomedija Biljana Srlbjanovič „Skėriai“.
Kadras iš spektaklio „Skėriai“ repeticijos.
Kadras iš spektaklio „Skėriai“ repeticijos. / Giedriaus Bunevičiaus nuotr.

Garsios šiuolaikinės serbų dramaturgės kūrinio interpretacijos ėmėsi režisierius Rolandas Atkočiūnas. Jis pats ir vertė pjesę. Pasak jo, „Skėriai“ įkūnija posovietinės tikrovės atvaizdą postsovietinių šalių menininkų kūrybos priemonėmis.

„Mes dažnai girdime kalbas apie šiuolaikinę dramaturgiją. „Skėriai“ – puikiausias gyvas tos naujosios dramaturgijos pavyzdys. Tik čia ta dramaturgija pateikiama ne niūrios fantazijos pavidalu, o kaip labai tikslus kasdienybės atspaudas. Gyvenimiška pjesė apie kelių kartų konfliktus šeimoje. Vyresnioji karta postringauja apie ateitį, o jų vaikai apie tai kaip jie sulauks senatvės nuolat baimindamiesi mirties. Jų monologus ir dialogus vienija nesugebėjimas mylėti ir suprasti artimą“, – sako R.Atkočiūnas.

Pjesė „Skėriai“ – lyg nūdienos veidrodis parodantis šiandieniniam žmogui nesvetimas nuodėmes, kurias per kasdieninę rutiną pamirštame išpirkti bei veikiausiai net nepastebime savų paklydimų. Dramoje įžvelgiami biblijiniai perspėjimai. Egiptas įspėjamas apie skėrių antplūdį, kuris suniokos žemę, jei Dievo tauta nebus paleista iš vergijos. Šiandien pačia pavojingiausia kategorija tampa žmonės, kurie naikina vieni kitus. Režisierius su kūrybine grupe į visą tai žvelgia su humoru bei ironija. Taip rimti dalykai pateikiami per juoko prizmę spektaklį paverčia tragikomedija.

Spektaklyje vaidina Gintarė Ciegytė, Vilija Grigaitytė, Gabija Gurskaitė, Antanas Kurklietis, Liubomiras Laucevičius, Neringa Nekrašiūtė, Inesa Paliulytė, Augustinas Rakauskas, Daiva Rudokaitė, Dainius Svobonas, Milė Šablauskaitė, Sigitas Šidlauskas, Vilhelmas Vaičekauskas ir Petras Venslovas. Tragikomišką siužetą pabrėžia režisieriaus parinkta Gorano Bregovičiaus muzika, o vizualinį istorijos pavidalą sukūrė dailininkė Vilma Dabkienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius