-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 16

Dešimtajam Seimui – vieneri

Antradienį, lapkričio 17 d., sukanka vieneri metai, kai į pirmąjį posėdį susirinko Dešimtasis Seimas. 2008 m. spalio mėnesį išrinktas Seimas darbą pradėjo sudėtingomis sąlygomis – pasaulinės ekonominės krizės metu.
Seimas
Seimas / Redo Vilimo/BFL nuotr.
Temos: 1 Seimas

Seimo Ryšių su visuomene skyriaus pranešime spaudai teigiama, kad atsižvelgiant į susiklosčiusią situaciją Seimui teko uždavinys subalansuoti valstybės biudžetą taip, kad valstybė galėtų užtikrinti pagrindinius finansavimo poreikius ir stabilizuoti mokesčių sistemą.

Dėl šios priežasties, tvirtinant 2009 metų valstybės biudžetą, buvo būtina imtis sudėtingų ir nepopuliarių sprendimų – mokesčių didinimo. Parlamentas padidino akcizus alkoholiui, degalams ir cigaretėms, pakėlė pelno, loterijų ir lošimų mokesčius. Taip pat Seimas nutarė į socialinio draudimo sistemą palaipsniui įtraukti autorinius atlyginimus gaunančius asmenis, sportininkus, atlikėjus bei savarankiškai dirbančius asmenis, tarp jų – ir ūkininkus, kad būtų užtikrintos minėtų asmenų socialinio draudimo teikiamos garantijos.

Pagrindinį finansinį šalies dokumentą Seimo nariams šiemet teko tikslinti du kartus. Numatant valstybės biudžeto pajamų mažėjimą, buvo sumažintos ir išlaidos.

Pagrindinį finansinį šalies dokumentą Seimo nariams šiemet teko tikslinti du kartus. Numatant valstybės biudžeto pajamų mažėjimą, buvo sumažintos ir išlaidos.

Per šiuos metus Seimas taip pat du kartus mažino parlamentinei veiklai skiriamas lėšas, mažino valstybės politikų ir valstybės pareigūnų, teisėjų, aukščiausių, t. y. 15–20, valstybės tarnautojų kategorijų pareiginių algų ir atlyginimų koeficientus.

Įvertinus valstybės biudžeto finansines galimybes, buvo nutarta sumažinti ir valstybės politikų, teisėjų, valstybės pareigūnų ir valstybės tarnautojų pareiginės algos (atlyginimo) bazinį dydį bei valstybės tarnautojų, pareigūnų bei statutinių tarnautojų priedus, skiriamus už kvalifikacines kategorijas.

Dėl sumažėjusių įplaukų į valstybės biudžetą teko padidinti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą, tačiau suvokdamas jautriausias sritis, Seimas pratęsė ir paliko galioti lengvatinius PVM tarifus knygoms ir neperiodinių informacinių leidiniams, kompensuojamiems vaistams ir medicininėms pagalbos priemonėms ir šilumos energijai, tiekiamai gyvenamosioms patalpoms šildyti, į gyvenamąsias patalpas tiekiamam karštam vandeniui arba šaltam vandeniui karštam vandeniui paruošti ir šilumos energijai, sunaudotai šiam vandeniui pašildyti.

Švietimo srityje Seimas priėmė labai svarbų, ilgai svarstytą ir diskutuotą Mokslo ir studijų įstatymą, kuris nustato mokslo ir studijų valstybinį reguliavimą, mokslo ir studijų kokybės užtikrinimo principus, mokslo ir studijų institucijų steigimo, pabaigos ir pertvarkymo teisinius pagrindus, aukštojo mokslo kvalifikacijų ir mokslo laipsnių suteikimą ir pripažinimą, mokslo ir studijų institucijų valdymą, veiklos organizavimą ir priežiūrą, mokslo ir studijų institucijų dėstytojų, mokslo darbuotojų ir studentų teises ir pareigas, mokslo ir studijų finansavimą, valstybinių aukštųjų mokyklų turto valdymo, naudojimo ir disponavimo juo principus. Taip pat priėmė Švietimo įstatymo pataisas, nustatančias reikalavimus asmeniui, siekiančiam dirbti mokytoju.

Vienas iš pagrindinių darbų teisėtvarkos srityje – intensyvesnė kova su korupcija. Parlamentas nutarė atnaujinti Nacionalinės kovos su korupcija programą, nustatė naujus kovos su korupcija prioritetus ir uždavinius, taip pat konkrečias priemones, kuriomis remiantis jie bus įgyvendinti.

Nemažai dėmesio skirta klausimams, susijusiems su diskriminacija – kaip antai nutarta veiką, padarytą siekiant išreikšti neapykantą asmenų grupei ar jai priklausančiam asmeniui priskirti prie atsakomybę sunkinančių aplinkybių.

Savivaldos reformai vykdyti svarbios Seimo priimtos Apskrities valdymo įstatymo pataisos. Nuo 2010 m. liepos 1 d. nutarta keisti apskrities valdymo modelį – atsisakyti apskričių viršininkų, jų pavaduotojų ir administracijų.

Siekdamas sušvelninti ekonominio sunkmečio įtaką nedarbo augimui, Seimas priėmė Užimtumo rėmimo įstatymo pataisas, kuriomis numatoma išplėsti viešųjų darbų taikymo sritį ir dalyvių sąrašą bei papildomus finansavimo šaltinius. Tačiau įvertinus dėl finansinės krizės pablogėjusią padėtį darbo rinkoje, priimtos Nedarbo socialinio draudimo įstatymo pataisos, nustatančios, kad bedarbiui, atleistam iš darbo (tarnybos) ir gavusiam išeitinę išmoką arba šalių susitarimu kompensaciją, nedarbo draudimo išmoka bus skiriama ne anksčiau kaip praėjus tiek kalendorinių mėnesių po darbo sutarties nutraukimo (atleidimo iš tarnybos), už kiek mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinė išmoka arba kompensacija jam buvo išmokėta.

Per pirmuosius kadencijos metus Seimas daug dėmesio taip pat skyrė energetikos sričiai. Norėdamas, kad gyventojai išvengtų didelių dujų kainų pokyčių, parlamentas įtvirtino nuostatą, kad dujų įmonės buitiniams vartotojams tarifus turi nustatyti kas pusę metų, taip lanksčiau reaguojant į pokyčius rinkoje. Taip pat Seimas, siekdamas užtikrinti ilgalaikę valstybės paramos teikimo perspektyvą, patikslino valstybės paramos teikimo sąlygas ir būdus, lėšų kaupimą daugiabučiams namams atnaujinti (modernizuoti).

Vienas iš svarbiausių Seimo darbų artimiausiu metu – patvirtinti 2010 valstybės biudžetą, todėl jo dar laukia sudėtingi ir jautrūs sprendimai dėl finansavimo mažinimo įvairioms sritims, socialinių išmokų perskaičiavimo. Tačiau būtina pabrėžti, jog dauguma mokestinių sprendimų yra laikini – jie galios tol, kol pagerės finansinė valstybės padėtis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius