Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2014 05 05

Dešimtmečio Europos Sąjungoje proga Vilniuje – nelegalūs, šešėliniai atrakcionai

Per dešimt metų Europos Sąjungoje Lietuva ekonomistų teigimu iš esmės pasiekė esminį tikslą – modernizuotas šalies ūkis sėkmingai veikia globalios konkurencijos sąlygomis. Tačiau kai kuriose jo srityse ir 25-aisiais Nepriklausomybės metais modernizavimu iš tolo nekvepia. Daliai šalies ūkio įsiliejant į tarptautines rinkas, šalies viduje dėl sovietinių įpročių ir nostalgijos toliau tarpsta ir nešvarus, šešėlinis verslas.
Vaikų dėmesio jau susilaukė atrakcionai
Atrakcionai. Asociatyi nuotr. / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Kaip ir prieš kokius 30 metų Vilniaus Vingio parke vaikus džiugina tas pats atrakcionas – „elektromobilių“ „Autodromas“. Įspūdis kaip pakeliavus laiko mašina – tos pačios elektra iš laidinių lubų varomos, apie savo ašį besisukančios mažos mašinėlės, tie patys gumos aptaisų amortizuojami susidūrimai, tik muzika iš garsiakalbių pasikeitusi – dabar pramogautojams nuotaiką kelia „eurotopai“. Senovinė atrakcija traukia ne tik vaikus, bet ir vaikystės besiilginčius jų tėvelius.

Įspūdis kaip pakeliavus laiko mašina – tos pačios elektra iš laidinių lubų varomos, apie savo ašį besisukančios mažos mašinėlės, tie patys gumos aptaisų amortizuojami susidūrimai, tik muzika iš garsiakalbių pasikeitusi.

Gegužės 1-ąją, per Lietuvos stojimo į ES jubiliejų, į nostalgiškus prisiminimus Vingio parke pasinėrė ir Seimo teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas su kompanija. Gerokai aptrankytas, bet sėkmingai distanciją užbaigęs, „bolidą“ Nr.2 vairavęs pirmininkas buvo paskelbtas „nuvežusiu mus į Europą“, kompanija patraukė švęsti toliau. Tiesa, nepaisant jau trečius metus Lietuvoje vykstančios visuomeninės iniciatyvos „Šioje šalyje nėra vietos šešėliui“ niekas iš Seimo komiteto pirmininko kompanijos nei gavo, nei paprašė už savo pramogą bilieto.

Užsikrėtęs smagia „kelionės į Europą“ sovietiniu atrakcionu nuotaika, pamėginau vis dėlto gauti už savo 6 Lt, kuriuos prieš seansą surenka prižiūrėtojas, bilietėlį, leidžiantį bent jau manyti, kad neprisidedi prie šešėlinės ekonomikos šalyje. Paaiškėjo, kad pasielgti skaidriai ir europietiškai Vilniaus centre nėra taip paprasta. Vaikinas su kelininko liemene iš pradžių pažada bilietą „po seanso“, o po jo paaiškėja, kad jis dirba tik pirmą dieną ir su savimi bilietų neturi. Po neilgo įkalbinėjimo ir apeliacijos į narystės ES dešimtmetį jau laisvoje Lietuvoje gimęs atrakciono prižiūrėtojas parausta, palieka savo darbo vietą ir eina į netoliese esančią automobilių stovėjimo aikštelę tų bilietų atsinešti. Tai, ką jis atneša dar kartą nukelia į senovę – pastarąjį kartą tokio pobūdžio „fiskalinius dokumentus“ teko regėti, ko gero, tik Gorbačiovo kooperatyvų laikais. Net ir priėmęs tokias žaidimo taisykles negali nesijausti apgautas – įteikto „pramoginio bilieto“ kaina – 5 Lt.

Be konkurso ir be leidimų

Kiek pasiaškinus atsiskleidžia, kad sostinėje ramiai sau veikia nelegalių atrakcionų biznis, kurio tik barikadomis prieš keletą metų atsikratė palangiškiai. Vingio parką administruojančios VšĮ „Vilniaus miesto parkai“ direktorius Laisvūnas Budėnas teigia, kad kultūrinių pramogų verslu užsiimanti ir kavinę „Lakštingala“ nuomojanti UAB „Disona“ neturi leidimo savo puslapyje lakstingala.lt reklamuojamiems atrakcionams „pačiame miesto centre – Vingio parke“.

Belieka tik spėlioti, kodėl skęstanti skolose, pajamomis iš leidimų legalioms veikloms suinteresuota Vilniaus m. savivaldybė – vienintelė VšĮ „Vilniaus miesto parkai“ dalininkė – tai leidžia.

P. Budėnas teigia, kad atrakcionų veiklai turėtų būti skelbiamas konkursas, bet UAB „Disona“ savininkas, reklamuojantis atrakcionus, įrodinėja, kad leidimo jam reikia tik sezoninei prekybai. Kol tarp „Vilniaus miesto parkų“ ir „Lakštingalos“ kavinės bei gretimos teritorijos su atrakcionais nuomininko vyksta teisiniai ginčai, vaikai ir jų tėveliai už pinigus yra smaginami ir be konkurso, ir be leidimų. Belieka tik spėlioti, kodėl skęstanti skolose, pajamomis iš leidimų legalioms veikloms suinteresuota Vilniaus m. savivaldybė – vienintelė VšĮ „Vilniaus miesto parkai“ dalininkė – tai leidžia.

Be savivaldybės leidimo, neteisėtai Palangos J. Basanavičiaus gatvėje metų metus veikęs olandų atrakcionų parkas buvo iškraustytas tik po to, kai viename nelegalių atrakcionų žemyn galva valandą iškabojo devyni vaikai. Tiesa, Palangos prokurorai tąkart nelegalioje olandų veikloje nesurado nusikaltimo sudėties, o atrakcionų savininko Petruso Leanderio byla Palangos apylinkės teisme stringa iki šiol. Matyt, Palangos Temidės olandams parodytas švelnumas leidžia ir Vilniaus biznieriams sukti nelegalias pramogas, rinkti už jas nešvarius pinigus. O Seimo nariai, kurie turėtų panaikinti įstatymų spragas leidžiančias neteisėtoms atrakcijoms teisinėje valstybėje dienos šviesoj vykti, patys jomis džiaugiasi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius