Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 09 /13:46

Dešimtys žmonių Vilniuje prie Rusijos ambasados ragino išlaisvinti N.Savčenko

Apie 50 žmonių trečiadienio vidurdienį susirinko į mitingą prie Rusijos ambasados Vilniuje, ragindami paleisti Rusijoje teisiamą Ukrainos karo pilotę Nadiją Savčenko, kuri protestuodama prieš teismo procesą tęsia bado streiką.

Mitinguotojai, nešini Ukrainos ir Lietuvos vėliavomis, Rusijos prezidentą smerkiančiais plakatais, skandavo „Laisvė Savčenko!“, „Gėda Putinui“, sugiedojo Ukrainos himną.

Vienas iš akcijos organizatorių Seimo narys konservatorius Mantas Adomėnas teismo procesą pavadino pasityčiojimu iš teisės.

„Tai tarptautinės teisės, žmogaus teisių pažeidimas, pasityčiojimas iš teisės sampratos, kai savo šalį ginantis karys yra teisiamas valstybės, kuri tą šalį užpuolė“, – žurnalistams sakė M.Adomėnas.

„Esame vienas žingsnis nuo Katynės, kur lenkų karininkai nušauti į pakaušį už tai, kad gynė savo šalį nuo užpuolikų“, – kalbėjo parlamentaras.

Jo partijos bendražygis diplomatas Žygimantas Pavilionis situaciją Ukrainoje palygino su 1991 metų sausio įvykiais Lietuvoje, kai sovietai panaudojo jėgą, siekdami atkurti Maskvos įtaką.

„Tai, kas vyksta šiuo metu Ukrainoje, yra tūkstančiai Sausio 13-ųjų, kiekviena šeima jau yra paliesta. Putinas jau padarė milžiniškas klaidas strategines, kaip ir Gorbačiovas kažkada Sausio 13-ąją. Jis jau nebepakeis Ukrainos, Ukraina jau bus Europoje, čia yra tik laiko klausimas, kada mes laimėsime kartu su jais (...). Putinas to labai bijo, nes jis žino, kad tai yra pabaiga jo KGB valdymui“, – kalbėjo Ž.Pavilionis.

Akcijos už N.Savčenko išlaisvinimą šiomis dienomis rengiamos ir kitose šalyse.

Rusija kaltina N.Savčenko koregavus Kijevo pajėgų artilerijos ugnį per susirėmimus su prorusiškais separatistais 2014 metų birželį Rytų Ukrainoje. Per apšaudymą žuvo Rusijos žurnalistai Igoris Korneliukas ir Antonas Vološinas.

N.Savčenko, dabar laikoma suimta pietiniame Rusijos mieste Donecke, visus kaltinimus neigia.

Lietuva ir dar keturios Europos šalys ketina kreiptis į Briuselį, kad su šiuo teismo procesu tiesiogiai susijusiems asmenims būtų įvestos sankcijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius