Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 05 23

​„Deutsche Welle“: Visaginas – maža Sovietų Sąjunga Lietuvoje

Daugiau pušų nei žmonių, deaktyvuota atominė elektrinė ir jokios diskusijos apie Ukrainos konfliktą – Lietuvos miestas Visaginas, kur didžioji dalis gyventojų yra rusai, yra ne toks, kokio galėtum tikėtis, rašo „Deutsche Welle“.
Energetikų miestas – įprastą darbo dieną
Energetikų miestas – įprastą darbo dieną / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pirmadieniais nuo 14 iki 16 valandos Visagino merė Dalia Štraupaitė priima miestiečius, klausosi jų mažų ir didelių rūpesčių.

„Jei tik kas nors kada pasiskundžia, kaip viskas yra baisu, kaip nebėra atominės elektrinės ir todėl nebėra darbų joje, tada pasakau: „Eikite ten, grįžkite atgal į Rusiją, – sakė D.Štraupaitė. – Bet iš tikrųjų aš nenoriu, kad taip atsitiktų.“

Visaginas buvo pastatytas 1975 metais. Tuomet planuota, kad miestas klestės, plėsis, augs. Inžinieriai į čia plūdo iš visos Sovietų Sąjungos tam, kad pastatytų atominę elektrinę.

„Jei tik kas nors kada pasiskundžia, kaip viskas yra baisu, pasakau: „Eikite ten, grįžkite atgal į Rusiją, – sakė D.Štraupaitė. – Bet iš tikrųjų aš nenoriu, kad taip atsitiktų.“

„Aš čia buvau atsiųstas prieš 32 metus – po to, kai baigiau mokslus. Mes turėjome tikslą, kuris mus vienijo“, – sakė 58 metų rusas Sergejus.

Visi, kurie gyveno Visagine, kalbėjo rusiškai. Iki šiol niekas nepasikeitė. Visaginas išlieka vieninteliu Lietuvos miestu, kur rusai sudaro daugumą gyventojų.

Kaimyninėse Estijoje ir Latvijoje tai būtų priežastis sunerimti – Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas gali ateiti ir „apginti“ ten gyvenančius rusakalbius, taip, kaip jis tą padarė Kryme.

„Čia aš esu rusas, tačiau Rusijos rusų mentalitetas yra kitas“, – sakė Sergejus. Jis, kaip ir kiti 22 tūkst. gyventojų, turi Lietuvos pilietybę. Po to, kai Lietuva atgavo nepriklausomybę, niekas ilgamečių vietos gyventojų neklausė, ko jie nori, ir jie visi tapo Lietuvos piliečiais. Tuo metu Estijoje ir Latvijoje situacija yra kitokia – kai kurie etniniai rusai iki šiol neturi pilietybės.

„Bet ką aš veikčiau toje Rusijoje? Čia gražu ir pensijos ne tokios mažos“, – pasakojo  Jevgenija Masliakova. Greta jos, šešėlyje sėdėjo Olegas Račkovskis. „Čia negali atsitikti tai, kad nutiko Ukrainoje“, – sakė jis. Rusijos veiksmus Kryme jis laiko teisingais, nes istoriškai Krymas priklausė Rusijai. Tarpusavyje Visagino gyventojai teigia nesibarantys, nors kartais nuomonės dėl įvairių dalykų ir išsiskiria.

Vieną kartą ant kojų miestiečiai sukilo, kai buvo išjungti trys rusiški kanalai dėl to, kad jie skleidžia propagandą.

„Mes esame protingi žmonės ir galime nuspręsti, kas yra teisinga ir kas ne, patys“, – sakė lietuvė Rita Stanionienė.

Išsamų reportažą apie Visaginą vokiečių kalba galite paskaityti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius