-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 16

Didėja sergamumas gripu

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, 45-ąją šių metų savaitę (lapkričio 8–14 d.) sergamumas gripu ir ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų (ŪVKTI) sukeltomis ligomis Lietuvoje, lyginant su prieš tai buvusia savaite, padidėjo.
Kiaulių gripas toliau plinta.
Gripas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Bendras penkių didžiųjų Lietuvos miestų sergamumo sezoniniu gripu ir ŪVKTI sukeltomis ligomis rodiklis praėjusią savaitę (39,5 atv./10 000 gyv.) buvo panašus į 2008–2009 metų gripo sezono atitinkamo laikotarpio rodiklį.

Mažiausias sergamumas gripu ir ŪVKTI registruotas Tauragės regione (21,6 atv./10 000 gyv.), didžiausias – Vilniaus regione (48,4 atv./10 000 gyv.). Šiek tiek mažesnis sergamumas Kauno regione – 47,5 atv./10 000. gyv., Panevėžio – 29,7 atv./ 10 000 gyv.)  ir Alytaus – 29,9 atv./ 10 000 gyv.) regionuose.

Iš Lietuvos savivaldybių, Valstybinės visuomenės sveikatos tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, didžiausias sergamumas yra Visagino ir Marijampolės miestuose.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, iš 25 šalių, kurios teikia informaciją apie sergamumą, net 24 šalyse registruojamas žemas sergamumas gripu ir ŪVKTI. Malta praneša apie vietinį sergamumo aktyvumą, o Bulgarija – vidutinį.

Praėjusią savaitę gauti trys pranešimai apie sunkios ūminės viršutinių kvėpavimo takų infekcijos (SARI) atvejus, nesusijusius su gripu. Daugelio Europos šalių patirtis rodo, kad į gripą panašias ligas ir ūmines kvėpavimo takų infekcijas šiuo metu sukelia ir kiti kvėpavimo takų patogenai, o ne tik gripo virusas. Iš gripo virusų tipų išskiriami: pandeminis A(H1), A(H3) ir B tipo.

Skiepai pripažinti efektyviausia priemone, apsaugančia nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų. Skiepytis rekomenduojama kasmet prieš prasidedant epideminiam gripo laikotarpiui, lapkritis – labiausiai tinkamas mėnuo.

Kadangi kasmet keičiasi gripo virusas ir kasmet kuriama nauja vakcina nuo gripo, skiepytis turėtų ir tie žmonės, kurie skiepijosi pernai. Gripo profilaktika – kur kas pigesnė ir efektyvesnė priemonė nei susirgusiųjų gydymas.

Lietuvoje 2010–2011 metų gripo sezonui nupirkta 100 000 sezoninės gripo vakcinos dozių, kurios naudojamos rizikos grupių skiepijimui. Remiantis Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro surinktais duomenimis už spalio mėn., šiuo metu jau yra suskiepyta 51 654 nupirktos vakcinos (51,6 proc.).

Užkrečiamų ligų ir  AIDS centras primena, kad rizikos grupių asmenys skiepijami nemokamai. Visi norintys skiepytis kviečiami kreiptis į savo gydantį gydytoją.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius