-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 10 30

Didėjant techninių prižiūrėtojų atsakomybei gerėja statybų kokybė

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI), siekdama užtikrinti statybų kokybę ir tai, kad būtų laikomasi įstatymų, nuolat vykdo statybų ir statybos dalyvių, tarp jų ir techninių prižiūrėtojų, patikrinimus. Juos pareigūnai pastebėjo, kad statybų prižiūrėtojai tapo atsakingesni, anot VTPSI, tai veikiausiai lėmė ir griežtesnė jų priežiūra, ir konsultacinė veikla. Aplinkos viceministrė Daiva Matonienė džiaugėsi, kad statybų dalyviai pradeda suprasti, kaip svarbu vykdyti darbus pagal numatytus reikalavimus – kai didėja jų atsakomybė, gerėja ir statybų kokybė. Viceministrė pabrėžė, kad Aplinkos ministerija ir toliau akylai stebės statybų procesą ir nenuolaidžiaus įstatymų pažeidėjams.
Statybos
Statybos / „Scanpix“ nuotr.


Griežtesnė kontrolė – modernizavimo darbams

Už statybvietėje atliekamų darbų kokybę atsakingas yra statytojui (užsakovui) atstovaujantis techninis prižiūrėtojas, todėl statybos valstybinę priežiūrą atliekanti VTSPI jo veiklai skiria ypatingą dėmesį.

Inspekcijos atliekamos statybviečių patikros būna dvejopos: planinės – pagal inspekcijos teritorinių skyrių metinius darbo planus ir neplaninės, gavus informacijos apie statybos procese galbūt daromus ar padarytus pažeidimus. Tiesa, dėl techninių prižiūrėtojų veiklos skundų beveik negaunama. Jų darbo trūkumai nustatotomi, planine tvarka ar pagal gautą informaciją tikrinant statomus statinius.

Būtina paminėti, kad dar griežčiau VTSPI prižiūri modernizuojamų ar atnaujinamų pastatų techninius prižiūrėtojus. Juos inspekcijos atstovai aplankyti gali be išankstinio įspėjimo, o techninės priežiūros reglamentas modernizuojamų namų priežiūrai nustato griežtesnius reikalavimus.

Už pažeidimus – bauda arba grėsmė atestatui

Statybos vykdymo vietose dažniausiai užfiksuojami pažeidimai – dokumentacijos trūkumai, privalomojo civilinės atsakomybės draudimo neturėjimas, pasitaiko ir kokybės reikalavimų pažeidimų, juos reikalaujama nedelsiant ištaisyti. Inspektoriai didelį dėmesį kreipia į tai, kas labai svarbu modernizavimo procesui – į statybos produktų ir statybos darbų technologijos atitiktį statinio projektui ir statybos produktų gamintojų instrukcijoms.

Statybų techniniai prižiūrėtojai, priklausomai nuo numatyto reikalavimo pažeidimo, gali užsitraukti baudą nuo 1 iki 5 tūkst.

Statybų techniniai prižiūrėtojai, priklausomai nuo numatyto reikalavimo pažeidimo, gali užsitraukti baudą nuo 1 iki 5 tūkst. Negana to, jei pažeidimai kartojasi ar yra itin reikšmingi, kyla grėsmė specialisto kvalifikacijos atestatui. VTPSI siūlo įvertinti prižiūrėtojo veiklą Statybos produkcijos sertifikavimo centrui (SPSC), o šis nusprendžia, kaip su juo elgtis.

Inspekcija taip pat įdiegė Rizikos valdymo informacinę sistemą, kuri kitais metais automatiškai atrinks rizikingus techninius prižiūrėtojus pagal jų padarytų pažeidimų istoriją. Kuo rizikingesnis techninis prižiūrėtojas, tuo dažniau bus tikrinama jo veikla prižiūrimuose statybos objektuose.

VTPSI duomenimis, iš visų 219 šiais metais atliktų planinių statybų patikrinimų vienokie ar kitokie pažeidimai, susiję su teisės aktų reikalavimų laikymusi, nukrypimais nuo statinių projektų, užfiksuoti 36 atvejais ir tai sudaro 16 proc. nuo visų patikrinimų. Modernizuojamų pastatų patikrinimai, kurių metu nustatyti pažeidimai, sudaro 8,7 proc. nuo visų šios rūšies patikrinimų.

VTPSI patikrinimus atliekantys inspekcijos pareigūnai pastebėjo, jog statybos dalyviai tampa vis geranoriškesni ir supratingesni, o pareikalavus trūkumus nedelsiant pašalina. Inspekcijos atstovė pabrėžė, kad geresnių rezultatų pasiekta ne tik dėl griežtesnių priežiūros priemonių, juos nulėmė ir tai, kad inspekcija visų pirma siekia būti konsultante ar patarėja, o ne baudėja.

Aišku, labai aukštos kokybės pasiekti iš karto nepavyks – viskas po truputį. Bet mes ir toliau kaip įmanydami stengsimės gerinti statybų kokybę, – teigė D.Matonienė.

Tikslas – dar geresnė kokybė

Aplinkos viceministrė taip pat teigė, kad statybų kokybė pagerėjo veikiausiai dėl dviejų priežasčių. Pirma – tai sunkaus švietėjiško darbo vaisiai: „VTPS atlieka tikrai labai didelį prevencinį darbą. Inspekcijos specialistai kviečiasi tiek techninius prižiūrėtojus, tiek statybos vadovus, tiek kitus statybų dalyvius ir kalbasi, informuoja, kaip pagal įstatymus turi būti vykdomos statybos.“

Antra priežastimi, anot D.Matonienės, galima būtų įvardyti sugriežtėjusią statybų kontrolę: „Aplinkos ministerija yra pavedusi tikrinti visas statybvietes, ypač didelis dėmesys yra skiriamas modernizuojamiems pastatams. Statybvietės yra tikrinamos net ne vieną kartą, ir tikrinami ne tik dokumentai, atliekama tikra ir griežta kontrolė. Tikrinamos ir medžiagos, ir jų sertifikatai, kitaip tariant – visas statybų procesas. Taip pat prižiūrima, kad techninis prižiūrėtojas tinkamai atliktų savo darbą, kad būtų darbo vietoje. Vadovaujantis Statybų techninio reglamento pakeitimais, techninis prižiūrėtojas statybų objekte turi pasirodyti ne mažiau nei dukart per savaitę.“

Viceministrė neabejojo, kad būtent šios priemonės ir padėjo pasiekti rezultatų. „Aišku, labai aukštos kokybės pasiekti iš karto nepavyks – viskas po truputį. Bet mes ir toliau kaip įmanydami stengsimės gerinti statybų kokybę. Mes nenorime, kad pasikartotų prieš kelerius metus užfiksuoti ne itin džiuginantys pavyzdžiai, todėl iš vienos pusės padėsime, šviesime, konsultuosime, iš kitos – griežtinsime reikalavimus“, – kalbėjo viceminsitrė.

Aplinkos ministerija pabrėžia, kad visos statybos turi būti vykdomos laikantis įstatymuose numatytų reikalavimų ir suderinus su specialistais bei reikiamomis institucijomis. Netinkamai vykdomos statybos kelia grėsmę ne tik žmonėms, aplinkinėms teritorijoms, bet ir gamtai. Būtina užtikrinti, kad statybos nedarytų žalos nei žmonių gyvenimo kokybei, nei aplinkai, nei kultūros ar paveldo objektams.

Parengta bendradarbiaujant su LR aplinkos ministerija

AM-logo-bendras

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius