Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 22

Didieji miestai steigti skiepijimo centrų neskubės – nori žinoti būsimus vakcinų kiekius

Prezidentas Gitanas Nausėda, paskelbęs, kad Lietuva iki liepos mėnesio gali gauti 4 mln. koronaviruso vakcinos dozių, pabrėžė būtinybę jau dabar galvoti apie vakcinavimo centrų steigimą. Dabar toks centras, neskaitant gydymo įstaigų, kur vakcinuojami medikai ir personalas, veikia tik Kaune, šiame mieste jau numatyta vieta ir antrajam. Tuo metu kiti didieji miestai apie vakcinavimo centrus plačiajai visuomenei skiepyti žada galvoti tik tada, kai bus aišku, apie kokius vakcinos kiekius eina kalba.
Buvusiame pašte įrentas vakcinacijos punktas
Buvusiame pašte įrentas vakcinacijos punktas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Artimiausioje ateityje didžiausias iššūkis bus nebe vakcinos trūkumas, o sugebėjimas masiškai vakcinuoti mūsų žmones tam, kad optimaliai išnaudotume laiką ir galėtume visiškai pasiekti kolektyvinio imuniteto, sakykime taip – iki Karaliaus Mindaugo karūnavimo šventės, galime sau užsibrėžti tokį tikslą“, – penktadienį spaudos konferencijoje kalbėjo prezidentas.

G.Nausėda pabrėžė, jog „turime daryti viską tiek vakcinavimo centrų, tiek jų pajėgumo prasme“.

LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr./Gitanas Nausėda
LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr./Gitanas Nausėda

Vėliau feisbuke šalies vadovas patikslino, kad per vasarį Lietuvoje reikėtų atidaryti bent 70 vakcinavimo centrų, sukurti aiškią ir skaidrią registravimo sistemą.

Kaunas planuoja atidaryti antrąjį centrą

Šiuo metu neskaitant ligoninių, kur skiepijami medikai, Lietuvoje veikia tik vienas toks centras.

Kaip 15min penktadienį teigė Kauno miesto mero atstovas spaudai Tomas Jarusevičius, pirmasis nuo praėjusios savaitės veikiantis vakcinavimo centras yra buvusiame Kauno centrinio pašto pastate.

„Esame numatę ir antrąjį – tai kaip tik baigti statyti naujieji Kauno ledo rūmai greta „Girstučio“ komplekso Kovo 11-osios gatvėje“, – sakė mero atstovas.

T.Jarusevičiaus teigimu, kol kas apie kitas konkrečias lokacijas sprendimų nėra, tačiau prireikus, tikrai operatyviai vakcinavimo centrų klausimą savivaldybė išspręstų, nes preliminarius variantus svarsto jau dabar.

Skiepytų Vilniaus savivaldybės pastate

Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus atstovė spaudai Ieva Dirmaitė 15min penktadienį teigė, jog kol dar nėra visuotinio vakcinavimo, šiuo metu skiepijimas vykdomas per keturias pagrindines sostinės poliklinikas: Antakalnio, Centro, Šeškinės ir Karoliniškių.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus Savivaldybės pastatas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus Savivaldybės pastatas

Taip pat, anot jos, savivaldybė turi ir mobilias komandas, kurios vyksta į slaugos bei globos namus.

„Tuo tarpu visuotiniam vakcinavimui be minėtų poliklinikų esame numatę ir kitas galimas vietas, tarp jų yra ir savivaldybės pastatas, ir gyventojų vakcinacija mobiliuosiuose punktuose, dalį jų tinkamai pritaikant šiai procedūrai“, – sakė ji.

I.Dirmaitė teigė, kad kol kas konkretumo nėra, nes nėra žinomi vakcinų skaičiai.

Klaipėda nori žinoti, kiek bus galima paskiepyti žmonių

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas 15min penktadienį sakė, kad jeigu bus neeilinės galimybės gauti daug skiepų, natūralu, kad bus bandoma mobilizuotis.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Vytauto Grubliausko rinkiminis štabas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Vytauto Grubliausko rinkiminis štabas

„Visų pirma reikėtų aiškiai pamatyti, kokio masto vakcinavimas vyks – 1000 per dieną, 2000 per dieną konkrečiame mieste? Tada bus galima kalbėti, ko tam konkrečiai reikia – kiek tam reikia žmogiškųjų resursų“, – kalbėjo meras.

Jo teigimu, taip pat reikia žinoti, ar į procesą galės būti įtraukti vaistininkai.

V.Grubliausko teigimu, jei tai bus vakcinos, kurias reikia sunaudoti labai greitai, reikės mobilizuoti visus turimus rezervus, kad neprapultų nė viena dozė.

„Kai matysime skaičius, tada, natūralu, ir spręsime, ar reikia kažkokį centrą... Jei masinė vakcinacija, žiūrėtume į savivaldybės patalpas, jų yra ir nemažų: Lengvosios atletikos maniežas, Žvejų kultūros rūmai. Tuos dalykus būtų galima išspręsti. Bet matant apimtis bus galima dėlioti įgyvendinimo aspektus“, – pabrėžė jis.

Statistikos departamento teikiamais duomenimis, praėjusią parą Lietuvoje pirmąja doze paskiepyti 722 žmonės, antrąja – 317.

Iš viso nuo gruodžio pabaigos iki dabar panaudota 66,1 tūkst. vakcinų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius