Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 02

Didmiesčiai nelinkę riboti alkoholio pardavimo viešuose renginiuose

Didmiesčių savivaldybės kol kas nelinkusios naudotis galimybe griežtai riboti alkoholio pardavimą viešuose renginiuose. Rugsėjo 1-ąją įsigaliojęs įstatymas numato, kad savivaldybių tarybos turi teisę riboti ar uždrausti prekybą alkoholiniais gėrimais ne tik švenčių, masinių renginių, bet ir parodų, koncertų, teatro spektaklių, cirko ir kitų renginių metu.
Alus
Alus / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.
Temos: 1 Alkoholis

Vilniaus miesto savivaldybės Saugaus miesto departamento vadovas Henrikas Surovičius BNS sakė, kad sostinėje alkoholis ribojamas tik nepilnamečiams skirtuose renginiuose.

„Taryba dar turėtų spręsti – gal priims kitą sprendimą, bet šiandien yra taip, kaip yra“, – teigė H.Surovičius.

Anot jo, prekyba alkoholiu bus leidžiama stebint Europos vyrų krepšinio čempionatą viešosiose erdvėse, alkoholis bus pardavinėjamas aptvertose teritorijose. Taip pat prekyba alkoholiu paprastai nėra ribojama renginiuose Gedimino prospekte, kitose reprezentacinėse miesto vietose.

Kauno miesto taryba, anot mero patarėjo viešiesiems ryšiams Tomo Grigalevičiaus, taip pat nėra svarsčiusi jokių taisyklių pakeitimų ir prekyba alkoholiu, kaip ir iki šiol, bus griežtai ribojama renginiuose nepilnamečiams. Tuo metu dėl kitų bus sprendžiama kaskart išduodant leidimą.

Scanpix nuotr./Alkoholis
Scanpix nuotr./Alkoholis

Šiaulių miesto savivaldybės Viešųjų ryšių skyriaus vedėjo pavaduotoja Jūratė Rauduvienė BNS teigė, kad miesto taryba taisyklių nėra keitusi, alkoholio prekyba vyks per Šiaulių miesto dienas rugsėjo 11-13 dienomis.

„Buvo susirinkusi Masinių renginių komisija ir išdavėme leidimą Šiaulių dienų renginiui – kalbėjome apie tai, kad šiais metais išduodant leidimus vyks prekyba alumi, kadangi rėmėjai“, – sakė ji, pridūrusi, kad taisyklių griežtinimą ketinama svarstyti „ateityje“.

Apie griežtesnę tvarką nekalba ir Panevėžio bei Klaipėdos savivaldybės. Nors Panevėžyje ir draudžiama prekiauti alkoholiu miesto reprezentacinėse vietose renginių metu, šiai tvarkai leidžiama daryti išimtis: alkoholiu prekiauta ir rugpjūčio pabaigoje vykusioje sporto šventėje – pasaulio dvigubo ultratriatlono varžybose, alkoholį nuspręsta leisti ir rugsėjo 5-6 dienomis vyksiančioje miesto šventėje.

Jūros šventė be alkoholio neapsieitų

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas mano, kad visiškas alkoholio prekybos ribojimas keltų problemų tokių tradicinių renginių kaip Jūros šventės organizavimui, todėl tokio draudimo Klaipėdoje esą nebus. Tačiau suteiktą galimybę drausti prekybą alkoholiu įvertino kaip „gerą įrankį“ išduodant leidimus kitiems renginiams.

„Tai, kad savivaldybėms suteikiama teisė spręsti vietoje, įvertinant renginių specifiką, istoriją, vietinį kontekstą, yra sveikintinas žingsnis. Bet aš tikrai nemanau, kad jis turėtų būti taikomas visiems renginiams, taikant nulio promilių limitą“, – tikino V.Grubliauskas.

Turėjo bent peržiūrėti

Įstatymų pataisų iniciatorė Seime Rima Baškienė BNS tvirtino, kad nors imperatyvaus nurodymo savivaldybėms griežtinti tvarką nebuvo, jos iki įstatymo įsigaliojimo turėjo bent peržiūrėti savo taisykles.

„Tai yra jų teisė – jie savo misiją, mūsų įpareigotą įstatymu, atliko ir nematė nieko keistino. Bet kai kurios savivaldybės tai daro. Pavyzdžiui, Šiaulių rajonas iš esmės yra pakeitęs: jie priėmė sprendimą, kad visi savivaldybės renginiai yra be alkoholio, juose nei prekiaujama, nei vartojama“, – sakė R.Baškienė.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rima Baškienė
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rima Baškienė

Jonavos rajono savivaldybės atstovai BNS patvirtino, kad rajono meras Mindaugas Sinkevičius yra pateikęs tarybai idėją drausti alkoholį miesto švenčių metu bei per Jonines, tačiau sprendimai nėra priimti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius