Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 11 15

Didžiausias Lietuvos akmuo gali būti nuvainikuotas

Joniškio rajone, Veršių kaime, ūkininkas atkasė didžiulį akmenį. Spėjama, kad jis žemėje išgulėjo apie 25 tūkst. metų. Rasto riedulio apimtis – per 15 metrų.
Barstyčių akmuo
Barstyčių akmuo / Mindaugo Tamošausko nuotr.
Temos: 1 Akmuo

Ūkininkas sako, kad apie šį netoli Veršių kaimo laukuose gulintį didžiulį akmenį jis žinojęs dar vaikystėje. Būta planų jį iškasti ir pervežti prie kolūkio kontoros, tačiau nesėkmingai. Galingais traktoriais pavyko atkasti tik dalį po žeme stūksančio didžiulio riedulio, o pajudinti ar patraukti – ne. Po to  keletą dešimtmečių akmuo buvo pamirštas. Ūkininkas prie jo grįžo praėjusią vasarą.

„Kilo liūdesys, kad jis [akmuo – LRT.lt] neparodo savo viso tūrio ir galybės, ir šią vasarą po truputį pradėjome kasti. Dabar darbai sustojo, nes vanduo sunkiasi“, – apie atkastą akmenį kalbėjo ūkininkas Alvydas Malinauskas.

Iš vandens kyšo tik dalis akmens – daugiau nei penki metrai. Riedulio apimtis – per 15 metrų. Šis ūkininko radinys sudomino ir Žagarės regioninio parko direkciją. Ji ketina akmenį milžiną įtraukti į lankomų objektų sąrašą.

„Kreipsimės į Saugomų teritorijų tarnybą dėl šio akmens statuso. Taip pat kreipsimės į Geologijos tarnybą, kad būtų atlikti tikslūs matavimai, nustatyta, kiek jis vertingas ir reikšmingas Lietuvos geologijai ir gamtai“, – aiškino Žagarės regioninio parko direktorius Mindaugas Balčiūnas.

Didžiausiu mūsų šalies akmeniu laikomas daugiau nei 13 metrų ilgio ir 7,5 metro pločio Barstyčių akmuo. Antroje vietoje – Puntukas. Toliau – Kriaučiaus akmuo, Morkaus, Šilalės ir Vištyčio rieduliai, kurių ilgis svyruoja nuo 7 iki bemaž 7,5 metrų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius