-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 08 17

Didžiausias Utenos rajone gyvenančios šeimynos rūpestis – stogas

Lietuvoje beveik 11 tūkst. vaikų auga be tėvų. Siekiama, kada kuo daugiau tokių vaikų gyventų ne didelėse globos įstaigose, o šeimynose arba šeimose.
Šiferinis stogas
Šiferinis stogas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 3 Vaikai Mama Tėtis

Nors pastaraisiais metais vaikams išlaikyti skiriama daugiau pinigų, ne visada jų pakanka. Didžiausias Utenos rajone Užpaliuose gyvenančios šeimynos rūpestis – kaip sutvarkyti prakiurusį namo stogą.

Užpaliuose „Šventosios Teresės“ šeimynoje auga 13 vaikų. Jauniausioji tuoj eis į pirmą klasę, vyriausioji – pradės mokslus vienoje Vilniaus aukštųjų mokyklų.

Į šiuos namus palikti ar apleisti gimdytojų  vieni pateko vos kelių mėnesių, metukų ar pusantrų. Kiti – jau ūgtelėję, ragavę vaikų globos įstaigų duonos. Daugelis vaikų muzikalūs, groja įvairias instrumentais, rengiasi studijuoti.

Šeimyna įsikūrė prieš 17 metų, nusipirkusi seną darželio pastatą. Šeši vaikai, jau išleisti į gyvenimą, įsikūrę atskirai. Tėvai sako, kad iš pradžių be savo keturių, norėję auginti dar kokius penkis. Tačiau kai kurie vaikai nenorėjo skirtis su broliais ar seserimis. Štai prieš šešerius metus su dviem broliukais iš vaikų namų atėjusi Aistė, jau dvyliktokė.

„Kai vaikai serga – sunkiausia. Vienai mergaitei 2 kartus stuburas operuotas. Sunkios operacijos buvo“, – pasakojo šeimynos motina Jūratė Keraminienė.

„Paprasčiausiai reikia mylėti, o visa kita atrasi paskui. Matysi, kaip pateikti“, – sakė šeimynos tėvas Eugenijus Keraminas.

Šeimynos tėvai ūkininkauja, pastaraisiais metais daugiau pinigų vaikams išlaikyti skiria ir valstybė .

„Investuojam į vaikus, remontui šiek tiek. Didžiulė problema – stogas – reikia jam 60 tūkst. litų. Čia yra vaikų namas, ir liks vaikų namas“, – kalbėjo J. Keraminienė.

Prakiurusiam stogui sutvarkyti šeimyna viliasi verslininkų, kitų žmonių paramos.

Šiuo metu Lietuvoje yra 52 šeimynos, kuriose gyvena daugiau nei  400 vaikų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius