Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 14

Didžiosios žydų sinagogos vietoje mokyklos nebeliks

Vokiečių gatvėje buvusios Vilniaus Didžiosios sinagogos vietoje stovinti Vytės Nemunėlio pradinė mokykla gali išnykti. Vietoj jos turėtų iškilti atminimo memorialas.
Vytės Nemunėlio pradinę mokyklą ketinama perkelti į naują pastatą Šv.Ignoto gatvėje.
Vytės Nemunėlio pradinę mokyklą ketinama perkelti į naują pastatą Šv.Ignoto gatvėje. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Nors galutinai dar nenuspręsta, svarstoma mokyklos pastatą nugriauti, o jos mokinius įkurdinti naujose patalpose Šv. Ignoto gatvėje.

Bet kol kas savivaldybėje priimtas tik vienas konkretus sprendimas – Administracijos direktoriaus įsakymu Miesto plėtros departamentas įpareigotas organizuoti pradinės mokyklos ir (ar) lopšelio-darželio statybos Šv. Ignoto gatvėje detaliojo plano projektinių pasiūlymų rengimą. Šiame naujai pastatytame pastate ir turėtų įsikurti Vytės Nemunėlio pradinės mokyklos mokiniai.

Didžiosios sinagogos neketinama atstatyti – svarstoma tik apie šios vietos įamžinimą.

„Būtų gražu“

Kada šie planai virs realybe, Vilniaus vicemeras Jaroslavas Kaminskis nedrįso spėlioti.

Tai būtų toks kompleksas, kuriame įsikurtų ir kultūros centras, biblioteka, būtų nutiesta ir prieškario metais čia buvusi gatvė, – kalbėjo J.Kaminskis.

„Bet miestas suinteresuotas, kalbėta ir su Vyriausybe dėl šių planų. Į projekto įgyvendinimą tikimės įtraukti žydų bendruomenes iš viso pasaulio, kurios galėtų investuoti. Tai būtų toks kompleksas, kuriame įsikurtų ir kultūros centras, biblioteka, būtų nutiesta ir prieškario metais čia buvusi gatvė. Dalis archeologų iškastų senojo pastato fragmentų būtų atidengta lankytojams“, – kalbėjo vicemeras.

Žydų kultūros ir informacijos centro direktorius Algimantas Gurevičius sutinka: jeigu būtų patvirtintas toks projektas, apie kokį dabar mąstoma, „būtų gražu“.

„Galvojama ne apie sinagogos, o apie memorialo pastatymą. Pačios sinagogos atstatymas net nesvarstomas, nes tai visų pirma labai brangu, visų antra – kas joje lankysis? Sinagoga buvo didžiulė, o dabar žydų tautybės žmonių yra likę tiek, kad jie visi sutilptų į ją“, – „15min“ sakė A.Gurevičius.

Archeologų radinius eksponuos

Nors žydų bendruomenė apie sinagogos atstatymą net nesvarsto, bet įamžinti jos vietą norėtų.

„Kai buvo atkasti pamatai, buvo rasta ir svarbiausia sinagogos dalis – aron kodešas, labai šventa vieta, ją reikėtų eksponuoti“, – aiškino A.Gurevičius.

Tačiau kada bus pradėti konkretūs darbai, A.Gurevičius teigė net nenumanąs – viskas esą priklausys nuo finansavimo. „Kol kas kalbama tik apie idėjas – tai galėtų būti tarptautinis projektas, kurį finansuotų ne vien Lietuva. Man atrodo, kad prisidėtų nemažai pasaulinių žydų organizacijų“, – svarstė A.Gurevičius.

Naujas pastatas praverstų

Vytės Nemunėlio pradinės mokyklos direktorė Rosita Čiūrienė tikino apie planus iškelti mokyklą žinanti nedaug. Tačiau naujos patalpos praverstų.

„Mums naujas pastatas būtų labai gerai, nes nuolat turime problemų dėl elektros, kanalizacijos, byra lubos, sienos. Todėl būtume patenkinti naujomis patalpomis. Žinoma, mes esame labai gražioje vietoje, tad gal labiau norėtume mokyklos toje pačioje vietoje, tačiau tiktų ir vieta netoliese“, – „15min“ sakė direktorė.

Priimtų daugiau vaikų

Vytės Nemunėlio pradinę mokyklą šiuo metu lanko 236 mokiniai.

Tačiau kasmet pradėję registruoti būsimus pirmokus mokyklos pedagogai įsitikina – jeigu tik turėtų pakankamai vietos, dar vieną mokinių klasę lengvai surinktų.

„Kai atsiskyrėme nuo Salomėjos Nėries gimnazijos, pradinukų buvo apie 300, bet teko jų skaičių sumažinti, patalpų prireikė įrengti biblioteką, poilsio kambarį“, – aiškino R.Čiūrienė.

Direktorė įsitikinusi, kad optimalus mokinių skaičius pradinėje mokykloje galėtų būti apie 300 mokinių. Tiek vaikų Senamiestyje esanti mokykla tikrai surinktų, kadangi ji yra strategiškai patogioje vietoje – šioje miesto dalyje daug jaunų šeimų ne tik gyvena, bet ir dirba. „Turime pailgintos dienos grupę, todėl tėvams patogu pabaigus darbą 18 val. ateiti pasiimti savo vaikų“, – sakė R.Čiūrienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius