Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2015 12 15

Diplomatų atrankos dalyviams koją kišo per menkos anglų kalbos žinios ir diktantas

Rugpjūtį diplomatų paiešką paskelbusi Užsienio reikalų ministerija norėjo rasti keturiasdešimt žmonių, kurie vėliau galės dalyvauti konkursuose užimti laisvas pareigas ministerijoje. Tačiau po konkursų tinkamų dirbti diplomatais atsirado vos 25 asmenys. Likusieji 210 klydo atsakinėdami į šimtus klausimų, nepakankamai gerai mokėjo anglų kalbą arba išvis nepasirodė atrankose.
Rašymas
Rašymas / 15min.lt nuotr.

Kaip 15min.lt informavo Užsienio reikalų ministerija (URM) rugpjūtį paskelbtame konkurse išvis panoro dalyvauti pustrečio šimto Lietuvos Respublikos piliečių. 

Iš jų į pirmąjį konkurso etapą – egzaminą raštu – buvo pakviesti 235 pretendentai, kurie dokumentus pateikė laiku ir tinkamai.

Diktante pridarė po 20 klaidų

Spalį jiems buvo surengtas trijų dalių egzaminas raštu. Per jį kandidatai turėjo rašyti diktantą lietuvių kalba, išspręsti bendrojo išsilavinimo testą ir pasitikrinti analitinius gebėjimus rašydami esė. URM kol kas neskelbia, kokios buvo rašinių temos ir kokie klausimai buvo suformuluoti teste. Tačiau akivaizdu, kad užduotys buvo ne iš lengvųjų, mat iš 215 kandidatų šį atrankos etapą įveikė vos 91 pretendentas. 

„Sunkiausiai pretendentams sekėsi atsakyti į testo klausimus (teisingai reikėjo atsakyti ne mažiau kaip į 60 klausimų iš 100). Tačiau buvo pora dešimčių pretendentų, kurie rašydami diktantą padarė daugiau kaip 20 leidžiamų klaidų arba nesurinko reikiamo balų skaičiaus rašydami analitinį esė“, – nurodė URM.

Sėkmingai pirmąjį etapą įveikę pretendentai buvo pakviesti pasitikrinti, kaip gerai moka anglų kalbą. Pretendentų buvo reikalaujama anglų kalbą mokėti C1 lygiu pagal Bendruosius Europos kalbų metmenis. Iš 89 egzamino laikyti atvykusių pretendentų šį etapą sėkmingai įveikė tik 37 pretendentai.

Pokalbį įveikė 25

Jie buvo pakviesti į paskutinį konkurso etapą – individualų pokalbį su 17 narių dydžio konkurso komisija. Pasikalbėti su komisija atvyko 36 pretendentai. 

„Individualaus pokalbio su pretendentu metu buvo aiškinamasi pretendento motyvacija dėl darbo diplomatinėje tarnyboje, jo interesai, kreipiamas dėmesys į mąstymą, kalbą, elgesį, sugebėjimą bendrauti, kitas asmenines ir dalykines savybes, kurių reikia diplomatinėje tarnyboje. Pokalbiuose taip pat dalyvavo profesionali psichologė, turinti kelių dešimčių metų dalyvavimo personalo atrankose patirtį“, – nurodo URM. 

Per pokalbį pakankamai gerai pasirodė 25 asmenys, iš jų buvo suformuotas diplomatinės tarnybos rezervas. 

Šis rezervas galios trejus metus nuo rezervo sudarymo dienos arba iki kito rezervo sudarymo, jei rezerve esantiems asmenims būtų greičiau nei per trejus metus pasiūlyta sudaryti diplomato tarnybos sutartį.

Patekimas į rezervą negarantuoja, kad su konkrečiu asmeniu bus sudaryta diplomato tarnybos sutartis.

Asmenys, patekę į rezervą, apie laisvą pareigybę ir jai keliamus specialiuosius reikalavimus bus informuojami raštu. Jie bus kviečiami dalyvauti atrankoje užimti laisvą pareigybę. Su sėkmingai atranką įveikusiu asmeniu, dėl kurio savo nuomonę pareikš ir atitinkamos valstybės tarnybos, bus sudaroma terminuota vienerių metų sutartis dėl darbo Užsienio reikalų ministerijoje. 

Per šį vienerių metų parengiamąjį laikotarpį bus galutinai įvertinama, ar asmuo tinka Lietuvos Respublikos diplomatinei tarnybai. Tik pasibaigus parengiamajam laikotarpiui asmeniui bus suteikiamas atašė diplomatinis rangas, asmuo Užsienio reikalų ministerijos kolegijos posėdyje prisieks Lietuvos Respublikai, o su juo bus sudaryta diplomato tarnybos sutartis.

Stebėti visą konkursą buvo pakviesti ir atskirus jo etapus stebėjo Lietuvos Respublikos Seimo Užsienio reikalų komiteto, Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos, Lietuvos Respublikos Vyriausybės kanceliarijos, Valstybės tarnybos departamento ir Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos atstovai.

URM skaičiavimu, per artimiausius trejus metus Lietuvai gali prireikti apie 40 diplomatų. Rezervo dydis nustatytas įvertinus diplomatų kaitą – apskaičiuota, kiek diplomatų per ateinančius trejus metus sulauks 65 metų amžiaus, kiek asmenų kasmet savo noru ar dėl kitokių priežasčių nutraukia diplomato tarnybos sutartį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius