Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 04 03

Diskusijose apie paminklą A.Mackevičiui virė aistros

Ryšių istorijos muziejuje dvi savaites buvo eksponuojami paminklo 1863 metų sukilimo vadovui, kunigui Antanui Mackevičiui, sukurti ir konkursui pateikti maketai. Kartu su paminklo maketu autoriai numatė ir vietą, kur paminklas galėtų būti statomas. Penktadienį visi variantai buvo apsvarstyti. Kai kurie sukėlė didžiules diskusijas.
Kunigas Antanas Mackevičius
Kunigas Antanas Mackevičius.

Iš viso visuomenės ir komisijos teismui buvo pateikti 7 darbai. Viešame jų aptarime dalyvavo ne tik specialistai, bet ir bažnyčios atstovai.

Signataras ir knygos apie A.Mackevičių autorius G.Ilgūnas akcentavo, kad paminkle turi atsispindėti sukilimo vadovo, kuris pirmasis iškėlė nepriklausomos valstybės idėją, asmenybė. Pasak jo, tai atspindi toli gražu ne visi pateikti variantai.

Dvasininkams kliuvo kardas

Kritikos kai kuriems variantams negailėjo ir prelatas Vytautas Vaičiūnas, pastebėjęs, kad kardas ir dalgis iš esmės nepriimtini dalykai dvasininkams, o kai kuriuose paminklo maketuose šie elementai dominuoja.

„Kardas yra tiesos siekimo simbolis. Šv. Petras laiko raktus, o Šv. Povilas – kardą, todėl nereikia bijoti, jeigu paminkle A.Mackevičius bus su kardu rankoje. Gerbiu bažnyčios atstovų nuomonę, bet neužmirškime ir pabrėžkime, kad A.Mackevičius buvo sukilimo vadas ir kovojo su ginklu“, – autorių idėjas gynė istorikas Zigmas Tamakauskas. Jis priminė, kad skulptorius Vincas Grybas buvo sukūręs paminklą A.Mackevičiui, tačiau jis liko nepastatytas.

Vilkinti nebenori

Kai kurie vertintojai siūlė konkursą pratęsti, nes dalis norinčiųjų nespėjo parengti savo variantų – tai padaryti buvo galima tik per tris mėnesius. Tačiau Kauno vicemeras Stanislovas Buškevičius priminė, kad šis konkursas – jau antrasis, kai ieškoma paminklo A.Mackevičiui idėjos ir vietos. Pirmasis vyko 2006-aisiais ir jame dalyvavo tik du autoriai, todėl sprendimas nebuvo priimtas.

„Į mane kreipėsi ir menininkai, ir kiti kauniečiai, prašydami, kad būtų atgaivinta idėja dėl paminklo A.Mackevičiui. 1863 m. sukilimo vadas nusipelnęs pagarbaus įamžinimo – jis pirmas iškėlė tautos nepriklausomybės idėją. Norėčiau, kad būtų išrinktas vienas maketas ir pradėtume statyti paminklą. Jeigu ir šį kartą sužlugdysim konkursą, neaišku, kada dar kartą prie to sugrįšime ir iš viso, ar sugrįšime. Perskaičiau signataro Gedimino Ilgūno knygą apie A.Mackevičių. Ši knyga yra dar vienas įrodymas, kad būtina įamžinti sukilimo vado ir kunigo atminimą“, – sakė paminklo konkursą inicijavęs Kauno vicemeras Stanislovas Buškevičius.

Sprendimą dėl tinkamiausio paminklo varianto ir jam parinktos vietos priimsianti komisija ketina atsižvelgti į išsakytas pastabas. Sprendimas dėl paminklo bus priimtas artimiausiu metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius