Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 04 26

Donatas Jankauskas: „Nukentėjusieji per Černobylio katastrofą nuo 2012 metų sausio gaus didesnes pensijas“

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas tvirtina, kad žmonės, nukentėję likviduojant Černobylio atominės elektrinės (ČAE) avarijos padarinius, nuo 2012 metų sausio 1 d. gaus didesnes valstybines pensijas. Ministro D.Jankausko iniciatyva jos bus atstatytos į ikikrizinį lygį ir per šią atominę katastrofą nukentėjusieji gaus tokio pat dydžio valstybines pensijas, kokias gaudavo prieš dvejus metus, iki jas sumažinant.
Pinigai
Pinigai / LŽ nuotr.

Tai ministras D.Jankauskas pranešė dalyvaudamas Seime surengtoje spaudos konferencijoje, skirtoje paminėti 25-ąsias Černobylio atominės elektrinės metines, kurioje dalyvavo ir visuomeninio judėjimo „Černobylis“ atstovai. 

„Tai, kad šie žmonės nuo kitų metų gaus tokio pat dydžio valstybines pensijas, kaip prieš dvejus metus, yra mano pažadas. Todėl užtikrinu, kad nuo kitų metų šiuos žmones, kurie nepabūgo nei dėl savo sveikatos, nei dėl šeimos gerovės ar dėl kitų juos galinčių užklupti negandų, likviduojant Černobylio avarijos padarinius, galėsime pradžiuginti didesnėmis valstybinėmis pensijomis. Tai galiu ne tik pažadėti, bet ir užtikrinti, kad jos bus atstatytos į ikikrizinį lygį“, – pranešė ministras D.Jankauskas.

Jis patvirtino ir tai, kad nukentėjusieji likviduojant ČAE avarijos padarinius ir toliau reguliariai gaus tokio pat dydžio išmokas, mokamas dėl ligos, kaip ir iki šiol – vienkarttines kompensacijas, mokamas už patirtą žalą sveikatai, likviduojant ČAE padarinius.

„Pažadu, kad šios išmokos ateityje jokiu būdu nebus mažinamos, kaip nebuvo liečiamos ir sunkmečiu, ir yra neliečiamos dabar“, – tvirtino D.Jankauskas. 

Šioms vienkartinėms kompensacijoms (dėl patirtos žalos sveikatai) mokėti 2011 m. numatyta 535 tūkst. litų. 2012 m. taipogi numatoma panašaus dydžio suma, o jei bus didesnis poreikis, bus ieškoma papildomų finansinių galimybių. Pripažintiems nedarbingais ar iš dalies darbingais dėl dalyvavimo likviduojant ČAE avarijos padarinius, priklausomai nuo darbingumo lygio, yra mokamos 2880–7220 litų vienkartinės kompensacijos. Pablogėjus jų sveikatai kompensacijos skiriamos papildomai. Nuo 1992 m. kompensacijoms iš valstybės biudžeto skirta apie 10 mln. litų.

Ministras D.Jankauskas taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad nukentėjusiems likviduojant Černobylio ČAE padarinius, atkūrus Lietuvos nepriklausomybę vieniems iš pirmųjų (lyginant su kitomis nukentėjusių asmenų grupėmis) pradėtos taikyti socialinės garantijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius