Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 14

Donatas Jankauskas: nuo 2012 metų įsigalios kita pensijų apskaičiavimo tvarka

Valdžia vėl ketina keisti pensijų skaičiavimo tvarką, tačiau kokia bus naujoji tvarka, neatskleidžiama. Be to, ministras Donatas Jankauskas žadėjo, kad iki 2012-ųjų birželio bus atsiskaityta su 1995–2002 metais dirbusiais pensininkais.
Donatas Jankauskas
Donatas Jankauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Aiškėja, kad nuo kitų metų turėjusios įsigalioti 2008 metų spalį priimtos pataisos, kurios būtų leidusios žmonėms patiems rinktis, kokį pensijos apskaičiavimo būdą taikyti – atsižvelgiant į iki arba po 1994 metų gautą uždarbį, – tikriausiai bus atšauktos.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas trečiadienį Seimo Socialinių reikalų ir darbo bei Biudžeto ir finansų komiteto nariams pranešė, kad šių pataisų įsigaliojimas „daugiau nebebus atidedamas“. Tačiau vėliau žurnalistams jis leido suprasti, kad pataisos iš viso neįsigalios, o bus taisomos. D.Jankauskas pabrėžė, kad yra svarstomos kelios jų korekcijos, bet nė vienos nedetalizavo.

2008 metų pabaigoje Seimo priimtos Valstybinių socialinio draudimo pensijų įstatymo pataisos būtų sudariusios galimybę žmonėms patiems rinktis, kokią taikyti pensijos apskaičiavimo tvarką. Pensija galėtų būti skaičiuojama dviem būdais, paskiriant tą, kuri būtų didesnė: atsižvelgiant į iki 1994 metų arba po 1994 metų gautą uždarbį.

Pagal turėjusią įsigalioti tvarką, apskaičiuojant senatvės pensiją, iki 1994 metų įgytam darbo stažui būtų imamos penkerių geriausių metų pajamos, o po 1994-ųjų įgytam stažui – visos gautos pajamos. Naujoji pensijų skaičiavimo tvarka būtų palankesnė pensininkams.

Pataisos turėjo įsigalioti nuo 2010 metų, tačiau dėl krizės du kartus jų įsigaliojimas buvo atidėtas, taupant „Sodros“ lėšas.

Dabar pensija apskaičiuojama, atsižvelgiant į stažą, įgytą iki 1994 metų, darbo užmokestį, gautą 1984-1994 metais, bei į stažą, įgytą po 1994-ųjų ir po šios datos turėtas draudžiamąsias pajamas, nuo kurių buvo mokėtos „Sodros“ įmokos.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas vėliau patikslino, kad gyventojai, kurie 1995-2002 metais dirbo ir dėl to gavo ne visą pensiją, pinigus atgaus 2012 metų birželį. Tam reikės daugiau nei 260 mln. litų. Pinigus gaus senatvės ir invalidumo pensijų dalies negavę žmonės.

Planuojame, kad nepriemoka, kuri yra likusi 1995-2002 metais dirbusiems pensininkams – 263 mln. litų – bus išmokėta iki kitų metų birželio, – trečiadienį Seimo Socialinių reikalų ir darbo bei Biudžeto ir finansų komiteto nariams sakė D.Jankauskas.

Ministras taip pat patvirtino, kad nuo kitų metų visos pensijos bus mokamos tokio dydžio, kokios jos buvo iki krizės.

2009 metų pabaigoje Seimas nusprendė, kad sumažintos pensijos ir kitos socialinės išmokos bus mokamos iki 2011-ųjų pabaigos. Valdžia yra numačiusi po ekonominio sunkmečio grąžinti tik sumažintas senatvės ir netekto darbingumo pensijas.

Konstitucinis Teismas paskelbė, kad pagal Konstituciją negalima vieniems pensininkams pensijas sumažinti labiau nei kitiems. Be to, dirbantiems pensininkams pensijos negalėjo būti mažinamos daugiau nei nedirbantiems.

Didesnės nei 650 litų senatvės pensijos nuo šių metų pradžios sumažintos 1,5-70 procentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius