Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 09 05

Filosofijos mokslų daktarė R.Šomkaitė: šiandieninis Lietuvos mokymas pražūtingas šaliai

„Žmogus gimdamas atsineša ir savo asmenybės takelį, kuriuo eis. Todėl man atrodo, kad jei negimei visuomenininku, tai juo ir netapsi. Yra toks natūralus polinkis jungtis su žmonėmis, jiems gelbėti ir pasiekti tikslą, kad Lietuva būtų visada laisva“, – „Laisvosios bangos“ eteryje kalbėjo filosofijos mokslų dr. Rožė Šomkaitė.
Išskleista rekordinė trispalvė
Išskleista rekordinė trispalvė / Organizatorių nuotr.

„Kai mes pabėgom iš Lietuvos, buvom labai dideli patriotai. Mus mokykla išauklėjo taip, kad mylėtume Lietuvą ir gerbtume žmones. Ir šie pagrindiniai principai lydėjo mus visus išeivijos metus. Naujosios emigracijos atstovai neturi tokios meilės Lietuvai, nesirūpina Lietuvos mokyklų išlaikymu, neina į bendruomenes. Į bažnyčią jie eina tik per šv. Kalėdas ir šv. Velykas. O kai bažnyčios uždaromos, dėl žmonių nelankymo, tuomet jie eina piketuoti“, – pasakojo viešnia.

„Naujajame Džersyje yra apie 4000 naujų emigrantų. O šeštadieninę mokyklėlę lanko tik 25 vaikai. Tačiau ją reikia išlaikyti ir mes kartu tai darom, nes mus taip tėvai išauklėjo. O dabar mokykla yra kosmopolitiška. Tai yra naudinga didelėms tautoms, bet mažoms tai yra pražūtinga. Šiandien Lietuvos mokyklose mažinama lietuvių kalbos ir literatūros pamokų skaičius, griaunamas mokytojo autoritetas. Mes esame labai nusivylę Lietuvos mokyklų auklėtiniais. Mes gaunam prašymus stipendijoms, o jose matyti, kad jaunuoliai, baigę vidurines mokyklas, daro daugiau klaidų nei yra sakinių“, – nuogąstavo dr. R. Šomkaitė.

Lietuvos visuomenės veikėja, ambasadorė ypatingiems pavedimams Gintė Damušytė paprieštaravo dr. R Šomkaitei. Esą jos žinomi jauni emigrantai – žavi: „Kai pasižiūri į lietuviškas institucijas, kurias sukūrė antroji emigracijos banga, tai galima žavėtis – mokyklos, prieglaudos, centrai, jaunimo stovyklos. Kai aš bendrauju su naujom formuojamom bendruomenėm Europos šalyse, kad ir Airijoje, tai matyti, kad jie steigia mokyklas, buriasi į organizacijas. Mes norime tai skatinti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius