Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 16 /14:17

Drąsiaus Kedžio rėmėjai žada rugsėjį įsteigti politinę partiją

Drąsiaus Kedžio rėmėjai paskelbė ketinantys šį rudenį įsteigti „Drąsos kelio“ partiją ir dalyvauti 2012 metų Seimo rinkimuose, tačiau politikos ekspertai skeptiškai vertina buriamos partijos galimybes įsitvirtinti šalies politiniame gyvenime.
Drąsius Kedys
Drąsius Kedys / M.Patašiaus/ „Lietuvos rytas“ nuotr.

„Planuojame, kad steigiamasis susirinkimas įvyks rugsėjo pabaigoje“, – BNS antradienį sakė D.Kedžio teta Audronė Skučienė, kuri vadovauja judėjimui „Drąsiaus kelias“.

„Pas mus yra žmonių, kurie dalyvaus ateinančiuose Seimo rinkimuose“, – sakė A.Skučienė.

Pernai balandį negyvas rastas D.Kedys 2009 ir 2010 metais buvo atsidūręs vadinamojo pedofilijos skandalo centre. Prokurorai įtaria, kad jis nužudė du žmones, kuriuos kaltino seksualiai išnaudojus jo mažametę dukrą. Iki mirties D.Kedys slapstėsi nuo teisėsaugos. Prokuratūra nenustatė, kad D.Kedžio dukra būtų patyrusi išnaudojimą.

Interneto svetainėje drasiauskelias.lt paskelbtoje deklaracijoje iniciatyvinės grupės nariai teigia norintys pažaboti „aferistų ir pedofilų klanus“.

„Mes siekiame šalyje besiformuojančios pilietinės visuomenės, visų Lietuvos likimui neabejingų piliečių paramos tam, kad pažabotume oligarchiją, pavojingus nebaudžiamų aferistų ir pedofilų klanus, sustabdytume valdžios sluoksniuose paplitusią politinę korupciją, savanaudiškumą, neteisingumo ir atviro cinizmo apraiškas, ir atkurtume teisinę, konstitucinę, demokratinę valstybę“, – sakoma deklaracijoje, kurią pasirašė 31 žmogus.

Tarp jų, be A.Skučienės ir jos šeimos narių, yra buvęs Valstybės saugumo departamento pareigūnas Kastytis Braziulis, terorizmu kaltinamos Eglės Kusaitės teta Irena Jeleniauskaitė, žurnalistai Giedrius Grabauskas-Karoblis, Aurimas Drižius, Juozas Ivanauskas, kunigas Jonas Varkala, sociologas Gediminas Merkys.

K.Braziulis antradienį BNS teigė nežinąs, kaip jo pavardė atsidūrė šiame sąraše.

„Nesiruošiu dalyvauti jokioje visuomeninėje, politinėje veikloje, ypač aktyvioje“, – pareiškė jis.

Iniciatyvinės grupės sąraše nėra Kauno apygardos teismo teisėjos Neringos Venckienės.

„N.Venckienė šiuo metu yra visuomenės pasipriešinimo lydere, tačiau šiandien ji negali dalyvauti politinėje veikloje. Didelė tikimybė, kad rinkimų tiesiojoje ji perims partijos vadovo postą“, – antradienį BNS sakė vienas iš iniciatyvinės grupės narių J.Ivanauskas.

Politologas Algis Krupavičius teigia, kad nauja politinė jėga didelių perspektyvų įsitvirtinti Lietuvos politikoje neturi.

„Galbūt vienas kitas tokios organizacijos veikėjas galėtų patekti į Seimą vienmandatėje apygardoje, bet rimtesnės politinės sėkmės tikėtus būtų sudėtinga“, – BNS antradienį sakė A.Krupavičius.

„Artėja rinkimai į Seimą ir natūralu, kad įvairūs visuomenės ir ne tik veikėjai bando įgyvendinti savo ambicijas politikos srityje. Dėl to kiekviename naujame politiniame cikle atsiranda naujų organizacijų. (...) Bet dauguma naujų politinių ar pusiau politinių organizacijų yra vienadienės plaštakės ir geriausiu atveju išgyvena vienerius rinkimus“, – sakė politikos ekspertas.

Anot jo, pastaruoju metu iš Lietuvos politikos lauko išnyko arba su dideliais sunkumais susiduria partijos, kurios atrodė atėjusios ilgiems laikams, bandė profesionaliai burti savo rinkėjų ratą ir turėjo tam reikalingą finansavimą.

Politologo nuomone, D.Kedžio rėmėjų iniciatyva kurti partiją iš esmės nesiskiria nuo Kristinos Brazauskienės ir Vytauto Šustausko sukurto politinio judėjimo.

„Aš manau, kad judėjimai iš esmės yra panašūs dėl to, kad ir vieni, ir kiti norėtų sutelkti vadinamąjį protesto rinkėją. Bet į tą patį rinkėją orientuojasi ir ilgą laiką politinėje arenoje veikiančios opozicinės partijos. Taip, kad konkurencija yra didžiulė“, – sakė A.Krupavičius.

K.Brazauskienė rugpjūčio pradžioje išrinkta Lietuvos prezidento sąjungos pirmininke. Taip pervadinta iki tol V.Šustausko vadovauta Lietuvos laisvės sąjunga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius