-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 07 19

Drąsūs jaunieji laužo tradicijas

Išskirtinės šventės trokštantys jaunavedžiai niūrokus Santuokų rūmus vis dažniau iškeičia į puošnią ceremoniją netradicinėse erdvėse. Tiesa, santuokų registratoriai pastebi, kad naujovė sužavi ne visas poras.
Jaunavedžiai Lina ir Antanas, tuokęsi šeštadienį, nesigailėjo iškilmingai ceremonijai pasirinkę netradicinę vietą – Palangos botanikos parko rotondą.
Jaunavedžiai Lina ir Antanas, tuokęsi šeštadienį, nesigailėjo iškilmingai ceremonijai pasirinkę netradicinę vietą – Palangos botanikos parko rotondą. / A.Kripaitės/15min.lt nuotr.
Temos: 2 Santuoka Vestuvės

„Norėjome susituokti netradiciškai. Iš pradžių svarstėme, gal tai padaryti ant Birutės kalno. Tačiau ten pasivaikščioję nusprendėme, kad ta vieta – ne mums. Priėję rotondą supratome, kad čia geriausia vieta tuoktis. Labai rami, intymi vieta vedyboms“, – teigė šeštadienį Palangos botanikos parko rotondoje tuokęsi Antanas ir Lina.

Parko rotondoje, esančioje kiek atokiau nuo takelių, kuriais eina didieji poilsiautojų srautai, vasarą paprastai rengiami Palangos orkestro koncertai.

Tuoktuvių ceremonijos metu statinio kolonos buvo papuoštos baltais kaspinais, degė žvakutės, griežė smuikininkės. „Tikrai nesigailime tokio sprendimo“, – laimingi tikino jaunavedžiai.

Tą dieną Palangoje netradiciškai sutuokta ir dar viena pora. Jų santuoka įregistruota ant Birutės kalno.

Kaip pasakojo Palangos civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Vida Buivydienė, populiariausios vietos susituokti didžiausiame Lietuvos kurorte netradiciškai – parko rotonda, Birutės kalnas bei paplūdimys.

Iš pradžių svarstyta, kad galbūt vertėtų poras netradiciškai tuokti tik penktadieniais, tačiau ilgainiui, atsiradus daugiau norinčiųjų, taip tuokiama ir šeštadieniais. „Man mieliausia tuokti poras Birutės kalne. Ten tokia puiki aura. Galėčiau poras ten tuokti ir tuokti“, – šypsodamasi sakė V.Buivydienė.

Apspinta smalsuoliai

Ruošiantis tuoktuvių ceremonijai daugiausiai problemų kyla paplūdimiuose, ypač karštaisiais savaitgaliais, kai jie sausakimšti vasarotojų. Pasak V.Buivydienės, šventinė ceremonija tada nebūna tokia intymi, susirenka nemažai smalsuolių, kurie nesibodi ir garsiai pajuokauti, ir palaidyti replikas. „Ten ir sąlygos yra sudėtingesnės – dėl įgarsinimo, dėl priėjimo“, – vardijo specialistė.

Anot jos, situacija galėtų pasikeisti, jei tokias ceremonijas imtų organizuoti kokia nors įmonė. „Tačiau nežinia, kada tokia atsirastų, nes paplūdimiuose besituokiančių porų labai nedaug“, – sakė pašnekovė.

Klaipėdiečiai ištikimi Santuokų rūmams

Klaipėdos civilinės metrikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Birutė Kaminskienė, priimanti dokumentus santuokai registruoti, pastebėjo, kad panorusių netradiciškai susituokti uostamiestyje nėra daug. Tai byloja skaičiai: iš 486 porų, kurios šiemet jau susituokė ar yra padavusios santuokos prašymus, netradicines vietas pasirinko vos pora dešimčių.

Klaipėdoje netradiciškai galima susituokti penktadieniais popiet. Šeštadienį poros gali civilinę santuoką įregistruoti tik Santuokų rūmuose.

„Kadangi miestas nepatvirtino galutinio sąrašo, kur tos netradicinės vietos yra, galima susituokti bet kur. Negalėčiau išskirti, kuri vieta pati populiariausia“, – teigė B.Kaminskienė.

Jos manymu, galimybė susituokti Laikrodžių muziejaus kieme, Botanikos sode, piliavietėje ar paplūdimyje netapo tokia populiari dėl to, kad tam jaunavedžiams reikia daugiau ruoštis ir kainuoja tokia ceremonija kur kas brangiau.

Nidos kopas teko pamiršti

Rugpjūtį ištekėti ketinanti klaipėdietė Neringa Užaitytė su savo išrinktuoju svajojo apie ceremoniją ant Parnidžio kopos Nidoje, prie saulės laikrodžio. Tokia idėja abiem sužadėtiniams labai patiko. Ėmus planuoti vestuves ir tikslinti visas detales, svajonės teko atsisakyti.

„Taip, kaip norėtume padaryti, nepavyktų, todėl visai atsisakėme šio sumanymo“, – pasakojo mergina. Iš Nidos turizmo centro ji sužinojo, kad penktadieniais ir šeštadieniais turistai prie Parnidžio kopos vežami autobusais. „Srauto, nors ir laikinai, sustabdyti neįmanoma. Nors trumpam atsitverti kokį nors plotą, kad nespoksotų svetimos akys, nėra jokios galimybės. Be to, neišspręsti ir techniniai reikalai, tokie kaip įgarsinimas“, – sakė N.Užaitytė.

Netrukus paaiškėjo, kad Kuršių nerijoje sudėtinga rasti ir pokylių salę maždaug keturiasdešimčiai svečių. Todėl pora nusprendė tuoktis bažnyčioje, o po ceremonijos svečius pakviesti pasiplaukioti po Kuršių marias laiveliu.

Dar tik atranda netradicines vietas

Kauno jaunavedžiai taip pat pamažu atranda vestuves netradicinėse vietose, tačiau dauguma laikinojoje sostinėje besituokiančių porų nori įregistruoti civilinę santuoką baltąja gulbe vadinamoje Rotušėje.

Tačiau pamažu populiarėja ir kitos vietos: šią vasarą beveik kiekvieną penktadienį ir šeštadienį Kauno miesto savivaldybės Civilinės metrikacijos biuro darbuotojai tuokia keletą porų ant vandens – laive, prišvartuotame senojoje Kauno marių prieplaukoje. Trys poros jau susituokė ir Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Kauno botanikos sode. Iki rudens čia vyks dar septynios santuokų ceremonijos.

Vilniečiai kol kas lieka itin ištikimi Santuokų rūmams – kitą tuoktuvių vietą šiemet pasirinko vos 4 proc. visų porų. Egzotiškų vietų jaunavedžiai nesirinko, ant stogų ar oro balionuose norinčiųjų tuoktis kol kas neatsirado. Porų sutuokti Civilinės metrikacijos skyriaus darbuotojams teko vykti į gana tradicines vietas: Verkių rūmus, Belmonto pramogų ir poilsio kompleksą, Rotušę, miesto viešbučius ir restoranus, atšilus orams – į Botanikos sodą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius